Dini Haberler Mobil

Din'den, Diyanet'ten, Dünya'dan Dini haberler

11 ayın sultanı Ramazan ile ilgili tüm bilgiler..

2016 yılında \"Ramazan ayı ne zaman başlıyor?\" sorusu sorulmaya başlandı. Peki Ramazan ayın kaçında başlayacak? Ramazan ayına kaç gün var? İşte 11 ayın sultanı Ramazan ile ilgili tüm bilgiler...

11 ayın sultanı Ramazan ile ilgili tüm bilgiler..
  • 29 Mayıs 2016, Pazar 15:56
Miladi takvime göre Ramazan orucu ne zaman başlıyor? 11 ayın sultanı olan Ramazan ayı Müslümanlar için en önemli en özel ve en anlamlı aylardan biri. İşte Ramazan Ayı'nın başlangıç tarihi

2016 RAMAZAN AYIN KAÇINDA?

Manevi duyguların yoğunlaştığı rahmet, mağrifet ve bereket mevsimi olan Ramazan ayı'na 6 Haziran 2016 Pazartesi günü başlayacak. An itibariyle Ramazan Ayı'na tam 10 gün kaldı...

2016 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

1 TEMMUZ 2016 CUMA KADİR GECESİ
4 TEMMUZ 2016 PAZARTESİ RAMAZAN BAYRAMI AREFESİ
5 TEMMUZ 2016 SALI GÜNÜ RAMAZAN BAYRAMI- 1.Gün
6 TEMMUZ 201 ÇARŞAMBA RAMAZAN BAYRAMI- 2.Gün
7 TEMMUZ 2015 PERŞEMBE RAMAZAN BAYRAMI-3.Gün

İL İL 2016 RAMAZAN AYI İMSAKİYESİ

Sahur Vakitleri

İSTANBUL - 03:26

ANKARA - 03:19
İZMİR - 03:52

ADANA - 03:30

ADIYAMAN - 03:12
AFYON - 03:37
AĞRI - 02:39
AKSARAY - 03:25
AMASYA - 03:01
ANTALYA - 03:48
ARDAHAN - 02:30
ARTVİN - 02:33
AYDIN - 03:54
BALIKESİR - 03:42
BARTIN - 03:07
BATMAN - 03:00
BAYBURT - 02:48
BİLECİK - 03:28
BİNGÖL - 02:56
BİTLİS - 02:53
BOLU - 03:17
BURDUR - 03:45
BURSA - 03:32
ÇANAKKALE - 03:44
ÇANKIRI - 03:11
ÇORUM - 03:06
DENİZLİ - 03:49
DİYARBAKIR - 03:04
DÜZCE - 03:19
EDİRNE - 03:30
ELAZIĞ - 03:03
ERZİNCAN - 02:54
ERZURUM - 02:45
ESKİŞEHİR- 03:30
GAZİANTEP - 03:21
GİRESUN - 02:48
GÜMÜŞHANE - 02:48
HAKKARİ - 02:52
HATAY - 03:31
IĞDIR - 02:34
ISPARTA - 03:43
KAHRAMANMARAŞ - 03:19
KARABÜK - 03:09
KARAMAN - 03:37
KARS - 02:33
KASTAMONU - 03:03
KAYSERİ - 03:17
KİLİS - 03:24
KIRIKKALE - 03:18
KIRKLARELİ - 03:27
KIRŞEHİR - 03:19
KOCAELİ - 03:24
KONYA - 03:36
KÜTAHYA - 03:34
MALATYA - 03:09
MANİSA - 03:50
MARDİN - 03:06
MERSİN - 03:34
MUĞLA - 03:55
MUŞ - 02:53
NEVŞEHİR - 03:21
NİĞDE - 03:26
ORDU - 02:50
OSMANİYE - 03:26
RİZE - 02:39
SAKARYA - 03:22
SAMSUN - 02:53
ŞANLIURFA - 03:15
SİİRT - 02:57
SİNOP - 02:53
ŞIRNAK - 02:57
SİVAS - 03:04
TEKİRDAĞ - 03:31
TOKAT - 03:01
TRABZON - 02:43
TUNCELİ - 02:58
UŞAK - 03:42
VAN - 02:47
YALOVA - 03:27
YOZGAT - 03:12
ZONGULDAK - 03:10
 
İftar Vakitleri
İSTANBUL - 20:44
ANKARA - 20:26
İZMİR - 20:44
 
ADANA - 20:06
ADIYAMAN - 19:57
AFYON - 20:31
AĞRI - 19:44
AKSARAY - 20:16
AMASYA - 20:16
ANTALYA - 20:25
ARDAHAN - 19:50
ARTVİN - 19:54
AYDIN - 20:38
BALIKESİR - 20:44
BARTIN - 20:33
BATMAN - 19:46
BAYBURT - 19:56
BİLECİK - 20:38
BİNGÖL - 19:51
BİTLİS - 19:44
BOLU - 20:33
BURDUR - 20:29
BURSA - 20:41
ÇANAKKALE - 20:51
ÇANKIRI - 20:24
ÇORUM - 20:19
DENİZLİ - 20:34
DİYARBAKIR - 19:50
DÜZCE - 20:35
EDİRNE - 20:56
ELAZIĞ - 19:56
ERZİNCAN - 19:58
ERZURUM - 19:51
ESKİŞEHİR - 20:34
GAZİANTEP - 19:58
GİRESUN - 20:06
GÜMÜŞHANE - 20:01
HAKKARİ - 19:35
HATAY - 20:01
IĞDIR - 19:40
ISPARTA - 20:28
KAHRAMANMARAŞ -  20:02
KARABÜK - 20:31
KARAMAN - 20:15
KARS - 19:47
KASTAMONU - 20:26
KAYSERİ - 20:11
KİLİS - 19:59
KIRIKKALE - 20:22
KIRKLARELİ - 20:53
KIRŞEHİR - 20:18
KOCAELİ - 20:40
KONYA - 20:20
KÜTAHYA - 20:36
MALATYA - 19:58
MANİSA - 20:43
MARDİN - 19:46
MERSİN - 20:08
MUĞLA - 20:35
MUŞ - 19:47
NEVŞEHİR - 20:14
NİĞDE - 20:12
ORDU - 20:09
OSMANİYE - 20:03
RİZE - 19:58
SAKARYA - 20:38
SAMSUN - 20:16
ŞANLIURFA - 19:53
SİİRT - 19:43
SİNOP - 20:23
ŞIRNAK - 19:40
SİVAS - 20:08
TEKİRDAĞ - 20:50
TOKAT - 20:12
TRABZON - 20:02
TUNCELİ - 19:56
UŞAK - 20:35
VAN - 19:39
YALOVA - 20:42
YOZGAT - 20:17
ZONGULDAK - 20:35

İftarda hızlı yemek yerken bir kez daha düşünün

 Diyetisyen Sevgi Gökçen Ergün, iftarda hızlı yemenin mide kanseri riskini arttırdığını bildirdi. Ergün, hızlı yenen yemeğin kan şekerini aniden yükselttiğini söyledi.

Ramazan ayının yaza denk gelmesi sebebiyle uzun süren açlıklar yaşandığını belirten Ergün, iftarda yavaş ve aşırıya kaçmadan yenmesi gerektiğini kaydetti. İnsan vücudunun, doygunluğu 20 dakika içinde algıladığını vurgulayarak, "Yemeklerinizi hızlı yiyecek olursanız, doygunluğu hissedemeyeceksiniz ve gereğinden fazla yiyeceksiniz. Sonucunda şişmanlıkla karşılaşacaksınız. Gün boyu açlığın ardından kandaki şeker oranı düşer, iftarda yiyeceğiniz hızlı bir yemekle kan şekerinizi birden yükseltirsiniz.

Kan şekerinizin birden yükselmesi, yemek sonunda sizi halsiz bırakacağı gibi şeker hastalığını davet etmiş olursunuz. Yavaş yiyerek besinleri ağzınızda daha uzun süre tutabilir ve dildeki tat tomurcukları sayesinde besinin tadını daha iyi algılarsınız. Böylelikle yemek yemenin zevkine de varmış olursunuz." dedi. İftarda yiyeceklerin hızlı yenerek çiğneme süresinin kısaldığını belirten Ergün, bunun da sindirim organlarının daha fazla çalışarak yorulmasına sebep olduğunu söyledi. Hızlı yemek yemenin sonucunda vücutta şişkinlik ve hazımsızlık oluştuğunun altını çizerek, mide kanseri riskinin de arttırdığını kaydetti.

'AŞIRI YEMEK, KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTTIRIYOR'

Uzun süren açlık sonucunda hemen doyma isteğiyle yapılan diğer bir yanlışın da aşırı yeme olduğunu dile getiren Sevgi Gökçen Ergün, "Aşırı yemek yemenin sonucunda halsizlik oluşur ve uyku bastırır. Uyumanın etkisiyle kilo artışı olacağı gibi mide rahatsızlıklarına da zemin hazırlamış olursunuz. Ne kadar yediğinizi fark edemezsiniz ve sonucu şişmanlıkla noktalanır. Aşırı yemek yemeyle birlikte oluşan mide dolgunluğu sebebiyle kalbe fazla yük binerek, kalp krizi riski artmaktadır. Yemekleri azar azar ve yavaş tüketerek, doygunluğunuzu arttırdığınız gibi vücudunuzdaki tüm dengeleri de koruyabilirsiniz." diye konuştu.

Çalışanlar için sağlıklı oruç tutmanın yolları

Oruç tutmanın bedenimize vereceği olumsuz etkileri olumluya çevirmek, manevi zenginliği yüksek bu ayı aynı zamanda rahatlama süreci haline getirmek ise bizim elimizder; bu da dikkatle hazırlanan bir beslenme programından geçer. Beslenme Uzmanı Burcu Alkışoğlu çalışanlar için sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmenin yollarını aktardı:

Sahura kalkın veriminiz düşmesin

Temel koşul; aldığımız besinlerin beşte ikisinin sahurda, beşte üçünün ise iftarda tüketilmesidir. Ramazanda öğün sayısını bire düşürmek, mide asit salgısını arttıracağı için sakıncalıdır. Ayrıca sahura kalkmadan oruç tutmak, uzun saatleri bulan açlık süresini daha da arttıracağı için halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, dalgınlık, unutkanlık, dikkat kaybı ve uyku eğilimine neden olur ki bunların hepsi iş verimini düşürür.

İftar öğününü zamana yayın

Özellikle içinde bulunduğumuz yaz aylarında uzun saatler boyunca metabolizmanın hızı yavaşlayacağı için kısa sürede ve çok miktarda besin tüketimi kan şekerinin aniden yükselip düşmesine neden olacaktır.

Bu sebeple iftar öğününü zamana yayarak yemek, porsiyonlar arasında yaklaşık yirmişer dakikalık molalar vermek ve ardından hiç değilse yarım saatlik bir yürüyüş yapmak, besinlerin sindirimine yardımcı olacak ve metabolizmanın düzene girmesini sağlayacaktır.

Hangi besin grupları, ne zaman tüketilmeli?

* Ramazan'da 4 ana besin grubundan da dengeli bir biçimde tüketmeye özen gösterilmelidir. Sahurda ve iftarda, süt ve süt ürünleri, tahıllar, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze ve meyvelerden oluşan, çeşitlilik içeren bir menü, sağlıklı bir Ramazan ayı geçirilmesine yardımcı olacaktır.

* İftar öğünlerinde çorba eksik edilmemeli; özellikle sebze, mercimek, tarhana türü çorbalara öncelik verilmelidir.

* Ramazan sıcak yaz günlerine geldiği için; tuzlu yiyecekler, turşular, tuzlu ayran, tatlılar, ağır börekler, susamayı ve acıkma hissini artıran, hızlı kilo alınmasını sağlayan bol karbonhidratlı, glisemik endeksi yüksek yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

* Sahurda, emilimleri yavaş olan ve kan şekerini daha yavaş yükselten et, süt, peynir, yoğurt, yumurta ve bu besinlerden yapılan yemekler tüketilir ve bunların tuz miktarlarına dikkat edilirse, gün boyu susama ve açlık hissi daha az duyulacaktır.

* İftarda ise, kızartmalar, hamur işleri, acılı-baharatlı yemekler yerine sebze çorbaları, haşlama veya ızgarada pişirilmiş yemekler ile bol salata tercih edilmelidir.

* İlla yenilecekse tatlı olarak görece masum tatlılar tercih edilebilir. Hurma, güllaç, sütlaç, tel kadayıf ve taze meyveler örnek olarak verilebilir.

Sıvı ihtiyacını dengeleyin

Yeterli sıvı alımı özellikle yaz ayları için ve bilhassa gün içinde bedenen çalışmak zorunda olanlar için hayati önem arz etmektedir. Oruçla birlikte gün boyu artan sıvı ihtiyacı iftarla sahur arasındaki sürede karşılanmalıdır. Bol ve soğuk su yavaş yavaş ve oturarak içildiğinde kilo vermeye de yardımcı olacaktır. Günlük 2- 2.5 litreden az olmamak kaydıyla su dengeli bir biçimde tüketilmelidir.

Yemeklerin sindiriminin kolaylaşması için yemek aralarında sıvı alınmalıdır. Toplumumuzda çay tüketimi yaygındır, ancak çay veya kahve tüketimi yemekten 45 - 50 dakika sonra olmalıdır.

Haber Videosu

404
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

HABERE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor
NAMAZ VAKİTLERİ
ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık