Haftanın Vaazı: Selim Bir Kalp

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
İnsanoğlunun ve kainatın en kıymetli cevheri kalptir. Çünkü Allahu Tealâ\'nın kendisi için seçtiği ilâhi nazar yeridir. İnsanın aslı ve hakikati de kalpte gizlidir. İnsanı kalbi temsil eder ve bütün değeri kalbe bağlıdır. Bizden istenen bu cevheri kirletmemek, kirlenmiş ise temizlemek, kısaca kalbi “selim” hale getirmektir.

Grup sayfamıza katılmak için tikla.gif

ACABA SELIM KALP NEDIR VE NASıL ELDE EDILIR?

İslâm alimleri kalb-i selimi şöyle tarif ederler: Yaratılışındaki temiz halini kaybetmemiş veya kaybettiği değerlerini yeniden elde etmiş, tevbe ile temizlenmiş, Allah’ın zikrinin nuruyla aydınlanmış, güzel ahlâkla süslenmiş kalbe kalb-i selim denir.

Selim kalp, inkâr ve isyan kirlerinden tertemiz, Allah ve Rasulü’nün bildirdiği hakikatlara şüpheden uzak, içi ilâhi sevgi ve huzur ile dolu, Allah rızasından başka bir derdi olmayan kalptir. Selim bir kalp Yüce Allah'ın nuru ve aşkıyla dirilmiştir. Temizdir, sıhhatlidir, kuvvetlidir, huzurludur

Dostun Düşmanın Gözü Onda

İnsanın merkezi kalp olduğu için, dostun da düşmanın da gözü ondadır. İnsanın gerçek dostu Allahu Tealâ, melekler ve müminlerdir. Düşmanı ise şeytan ve ona tabi olan nefislerdir. Onu ele geçiren taraf, insanın bütün vücudunu kendisine bağlar. Kalbini kime teslim edeceğini de insanın kendisi belirler.

Kalp melekler aleminin damgasını taşır. Arş'a aittir ve Yüce Allah'a tahsis edilmiştir. Dolayısıyla, onu inkâr ve isyan ile kirletmek, bir insanın başına gelebilecek en büyük felakettir. Çünkü Alemlerin Rabbi bu kalp ile tanınıp sevilecek. İman, irfan, ilim, idrak, fikir, zikir hep kalple mümkün. İlâhi emirler ve yaratılış sırrı ancak onunla anlaşılır.

Sevgi, saygı ve merhametin merkezi odur. Güzel ahlâk da onunla elde edilir. Yani bütün insani özellikler onda gizlidir. Kalbi selim hale getirmek insan için en büyük hedeftir. Bu herkese gerekli bir vazifedir. Kalbi inkâr ve isyan kirlerinden temizlemek farzdır. Allah’ın dostluğu için kalbin gafletten uyanması ve zikir ile yıkanıp huzur bulması şarttır. Allahu Tealâ insanın ebedi kurtuluşunu kalbin temizliğine bağlamıştır. (A'lâ/14-15, Şems/9) Allah Rasulü A.S. da kalbi gafil insanı ölüye benzetir. (Buharî)

 

SUNUM VAAZININ TAMAMINI BURADAN İNDİREBİLİRSİNİZ

 

Grup sayfamıza katılmak için tikla.gif

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hangi illerde okullar tatil? İşte okulların tatil olduğu illerÖnceki Haber

Hangi illerde okullar tatil? İşte okulla...

Diyanet Naklen Personel Alım YapacakSonraki Haber

Diyanet Naklen Personel Alım Yapacak

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!