Kanada’da yakılan mescit yeniden ibadete açıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Peterborough kentinde geçen yılın kasım ayında yakılan mescit, Kanada Başbakanı Trudeau tarafından yeniden ibadete açıldı

Kanada'nın Peterborough kentinde Paris’te yaşanan terör saldırısının ardından kimliği hala belirlenemeyen kişi ya da kişilerce yakılan mescit, yeniden ibadete açıldı.

Kanada’nın 81 bin nüfuslu Peterborough kentinin tek mescidi olan Selam Mescidi'nin yeniden ibadete açılması dolayısıyla yapılan törene, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Demokratik Kurumlardan Sorumlu Devlet Bakanı Maryam Monsef, milletvekilleri, diplomatik temsilciler, Müslüman ve Yahudi kuruluşların temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılışta, Türk toplumundan da 100’e yakın vatandaş da hazır bulundu.

Mescide girerken halkı selamlayan Kanada Başbakanı Trudeau, "Bugün Peterborough ve Kanada için büyük gün" dedi.

Trudeau, açılışta yaptığı konuşmada da "Bu saldırıyı yapanların amacı neydi? Nefreti getirmek ve bizleri bölmek ama tam tersi oldu. Gördünüz; bugün burada sevgi var, birliktelik var, bizi Kanada yapan güzellikler var. Sonuna kadar sizinle olmaya, arkanızda durmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Trudeau’ya, konuşmasının ardından Peterborough Müslümanlar Derneği Başkanı Kenzu Abdalla tarafından Kur’an-ı Kerim hediye edildi.

Trudeau, mescitte, kente birkaç gün önce gelen 5 Suriyeli mülteci aileyle de yakından ilgilendi.

"TÜRKİYE İLE YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR"

Öte yandan tören öncesi, aralarında Türkiye’nin Toronto Başkonsolosu Erdeniz Şen’in de bulunduğu bir grup ile basına kapalı sohbet gerçekleştiren Trudeau’nun, bu sırada saldırıya uğrayan mescide verdiği destek nedeniyle Başkonsolos Şen’e teşekkür ettiği öğrenildi.

Trudeau’nun, Şen’e, "Türkiye ile yapacak çok işimiz var" dediği belirtildi.

"TÜRKİYE TÜMMÜSLÜMANLARIN YARDIMCISI"

Selam Mescidi ve Peterborough Müslümanlar Derneği Başkanı Abdalla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saldırı sonrası kendilerine ilk desteğin Türkiye’den geldiğini hatırlattı.

Abdalla, "Başkonsolos Şen, ertesi gün Pakistan ve Fransa Başkonsolosları ile buraya geldi. Onlar gelince herkes geldi. Türkiye, nerede bir Müslümanın derdi olsa koşuyor. Bu kardeşliğin en güzel örneği" diye konuştu.

Mescidin tamiri için Kanada’nın dört bir tarafından gelen yardımların 110 bin Kanada dolarını bulmasından sonra banka hesabını kapattıklarını belirten Abdalla, "İnsanlar hala arayıp para yollamak istediklerini söylüyorlar" dedi.

Selam Mescidi’ne destek veren Peterborough Yahudi Toplumu Lideri Larry Gillman da "Saldırı olduğunda çok üzülmüştük. Biz yıllardır Müslümanlarla burada sevgi ve barış içinde yaşıyoruz. Camide tamir sürürken cuma namazlarını sinagogumuzda kıldılar. Aramızda para toplayıp onarıma katıldık" ifadesini kullandı.

Toronto’nun 220 kilometre kuzeyindeki Peterborough kentinde 1994 yılında inşaa edilen Selam Mescidi, 14 Kasım 2015 gecesi kimliği henüz belirlenemeyen kişi ya da kişilerce kundaklanmıştı. Mescit yangın sonrası kullanılamaz hale gelirken, 80 bin Kanada doları zarar saptanmıştı. Olay sonrası başlayan yardım kampanyalarında, 110 bin Kanada doları toplanmıştı.

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

 
Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Her Gün Bir Ayet Bir HadisÖnceki Haber

Her Gün Bir Ayet Bir Hadis

Uganda 1979\'daki Müslüman katliamını araştıracakSonraki Haber

Uganda 1979\'daki Müslüman katliamını ar...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!