Motor üzerinde hakikatin peşinde

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Motor üzerinde hakikatin peşinde
Bezm-i Alem Valide Sultan Camii müezzini Abdullah Özkan, motosiklet üzerinde Kur’an okuyarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde peygamber, sahabe, evliya ve şüheda kabirlerini ziyaret etti. Genç müezzin “Hakkı seven aşıkların eğlencesi tevhid olur. Ben de yıllık tatilimi böyle değerlendiriyorum. Kuran’la ruhumu doyurup zihnimi dinlendiriyorum” diyor.

İstanbul, Beyoğlu’ndaki Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’nde müezzinlik yapan Abdullah Özkan, Türkiye’deki peygamber, sahabe, eyliya ve şüheda kabirlerini dolaşarak motosiklet üzerinde hatim-i şerif okudu. Bir ilke imza atan Özkan ile bir araya gelip hikayesini dinledik. 15 Temmuz’u, Çanakkale’yi, Fırat Kalkanı’nı, Afrin operasyonunu ve yurt içinde can vermiş Mehmetçiğin şehadetini milletimize unutturmamak için her yıl “Türkiye hatimle motorsiklet turu” düzenlemeye karar veren Özkan ilk turunu geçtiğimiz yıl düzenlemiş. Bu yıl da Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaklaşık 20 ildeki şehitlik, peygamber, sahabe, evliya ve şühedanın kabirlerini ziyaret eden Özkan, “Niyazi Mısri’nin bir sözü var: ‘Hakkı seven aşıkların eğlencesi tevhid olur.’ Ben de yıllık tatilimi böyle değerlendiriyorum. Kur’an’la, ibadetle tatilimi yapıyorum. Ruhumu bununla doyurup zihnimi dinlendiriyorum” diyor.

Öncelikle sizi tanıyalım. Kimdir Abdullah Özkan?

1989 yılında Yalova’da doğdum. 2007’de Yalova İmam Hatip Lisesi’ni bitirdikten sonra 2009’da hafızlığımı Türkiye birincisi olarak tamamladım. 2010 yılında Kuveyt’te düzenlenen Dünya Hafızlık Yarışması’na katıldım ve altıncı oldum. Ardından imam olarak göreve başladım. Daha sonra kendi isteğimle müezzinliğe geçtim. 4 yıl süren Aşere Takrib Tayyibe kursunu ikmal edip bu yıl(2018’de) icazet alarak kurra hafız oldum. Halen müezzin olarak Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’nde görev yapıyorum. Aynı zamanda İlahiyat Fakültesi’ni tamamlamak üzereyim.

Motosikletle böyle bir tur yapmaya nasıl karar verdiniz?

Sekiz yıldır aktif olarak motosiklet kullanıyorum. 300 bin kilometrelik bir tecrübem var.Motorsiklet üzerinde giderken zaten Kuran okuyordum. Arapça’da ‘insan’ unutan demektir. Başına gelen iyi ve kötü olayları yaratılışından dolayı insan unutabilir veya bu olayların etkisi azalabilir. 15 Temmuz hain darbe girişimini insanlarımızın unutmaması ve arkadan gelen neslin de bu şuurda hayatına devam etmesi için bir farkındalık oluşturmak maksadıyla her yıl böyle bir tur yapmaya karar verdim.

İlk bu yıl mı başladınız?

Yok, hayır. Geçen yıl ilkini gerçekleştirdim. Geçen yıl İstanbul’dan başlayıp Marmara, Batı Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde evliya ve sultan kabirlerini ziyaret ederek Niğde’de hatmi tamamlamıştım.

Peki bu yıl rotanız nasıldı?

Bu sene de Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde 2 bin 500 kilometrelik bir rota çizdim.

Askerimize manevi kalkan

Nasıl geçti bu yılki turunuz. Nerelere gittiniz?

Elazığ’da şehit polis Fethi Sekin’in kabrinde başladım. Harput’taki Arap Baba’yı, ardından Diyarbakır Eğil ilçesinde metfun peygamberlerin kabirlerini ziyaret ettim. Eğil’den sonra Diyarbakır Sur ilçesinde Hz. Süleyman Camii’nde metfun 27 şehit sahabiye gittim. Diyarbakır’dan sonra Siirt’te Veysel Karani hazretlerinin makamını ziyaret ettim. Daha sonra Van Gürpınar’da metfun Muhammed Sıddık Arvasi hazretlerini ziyaret ettikten sonra Gürpınar’da müderrisliğe devam eden, Tillo medreselerinin yaşayan en eski alimi 95 yaşında Molla Bedreddin hocamızı ziyaret ederek duasını aldık. Daha sonra yoluma devam ederek Hakkari’ye ulaştım. Şemdinli ilçesinde Irak sınırına çok yakın bir bölgede dağın tepesinde metfun Seyyid Taha-i Hakkari hazretlerini ziyaret ettim. Daha sonra Yüksekova’ya geçip burada 2 gün konakladım ve Yüksekova Müftülüğü’nün çeşitli programlarında Kur’an okudum. Oradan sonra Cizre’de Nuh Peygamber Aleyhisselam’ı ve Şeyh Ahmet El Cezeri’yi ziyaret ettim ve Mardin’de metfun, Peygamberimizin postacısı Şeyh Çabuk ismiyle malum Abdullah Bin Enes El Cüheyni hazretlerinin kabrini ziyaret ettim. Mardin’den sonra Viranşehir’de Eyüp peygamber, Kahramanmaraş’ta Sütçü İmam, oradan sorna da Şehit Ömer Halisdemir’in Niğde’deki kabrinde hatmi tamamlayarak şehidimizin kabri başında hatim duasını yaptım.

2009’da hafızlığını Türkiye birincisi olarak tamamlayan Abdullah Özkan, 4 yıl süren Aşere Takrib Tayyibe kursunu ikmal edip bu yıl icazet alarak kurra hafız oldu. İki buçuk yıldır da Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’nde müezzinlik yapıyor.

Ne kadar sürdü?

Hatm-i şerifin tamamını 2 bin 500 kilometre yol üzerinde okudum. Bu turu bir haftada yaptım. 8 Temmuz Pazar sabah namazıyla başladım. 15 Temmuz Pazar sabahı Niğde’de tamamladım. Bu hatim turunda Güneydoğu sınır hattını takip eden yolu rota olarak belirledim. Bundan maksadım sınır güvenliğimizi sağlayan askerlerimize güvenlik güçlerimize manevi destek olmak ve belki de sınır hattımızın ötesinden gelebilecek tehditlere karşı manevi bir kalkan olabilmekti.

Aşıkların eğlencesi tevhid olur

Bu tur sizin için ne ifade ediyor?

Bu turları yapmak tabi ki öncelikle Kur’an, İslam, vatanımız, devletimiz ve milletimiz için bir anda canından vazgeçerek şehadete yürüyen 15 Temmuz destanının 248 kahramanına karşı şükran ve minnet duyguları hissettiriyor. Aynı zamanda tarihten günümüze, bugün böyle rahatça gezip tur düzenleyebildiğim can vatanımızı bizlere emanet eden kahraman şehitlerimizin bizlere bıraktığı vatanımıza karşı “sorumluluğumuzu” da hissettiriyor. Bu seneki hatim turumda geçen senekine ilaveten daha başka duygular yaşadım. Çünkü Güneydoğu’daki İslam medeniyeti İstanbul’dan çok daha eski ve köklü. O şanlı tarihin izleri madden hala sürmekle birlikte manevi olarak da o atmosferi, o hissiyatı hala hissedebiliyorsunuz.

Motor sizin için nasıl bir tutku?

Benim için motosiklet hayatın yoğun akışından uzaklaşmak, kötülüklerden belki de nefsi emareden kaçmak, kendimle baş başa kalıp kendimi dinlemek.

Bir kısım ibadetler de insanı uzaklaştırmıyor mu dünyadan?

Elbette. Günde beş vakit namaz kılıyoruz. İlk aldığımız tekbirle ellerimizi kaldırmamız yalnızca Allah’a yöneldiğimizi ve dünyayı geride bıraktığımızı ifade ediyor. Niyazi Mısri’nin bir sözü var: Hakkı seven aşıkların eğlencesi tevhid olur. Benim de yıllık tatilim böyle. Kuran’la ruhumu doyurup zihnimi dinlendiriyorum.

Helal dairesi keyfe kafi

Motor üzerinde Kuran okumak hayatınızı nasıl etkiledi? Ne değişti hayatınızda?

Motor üzerinde Kuran okumaya başladıktan sonra motordan gerçek anlamda keyif almaya başladım. Kur’an dinleyerek veya okuyarak motosiklet kullandığımda hem motosikletin sürüş zevki hem de Allah’ın yarattığı bu dünya ve içindekileri benim için çok daha anlam kazanmaya başladı. Nefsi bir sevgi değil ilahi bir sevgi oluşuyor insanın kalbinde.

Çevrenizden nasıl tepkiler aldınız?

Özellikle gençlerimizin çok hoşuna gidiyor ve ilgisini çekiyor. Tabi motosiklete şeytan arabası diyen, motosiklet sürücülerine serseri gözüyle bakan bir kısım hala var ama az. Ben de onlara Allah’ın ayetiyle cevap veriyorum. Allah, “Ey iman edenler. Allah’ın size helal kıldığı güzellikleri haram kılmayın. Haddinizi aşmayın! Allah haddini aşanları sevmez” diyor. Motosiklete binmek helaldir ve bu şekilde de helal dairesi keyfe kâfidir.

Nereye kadar devam edecek bu turlar?

Şu ana kadar 54 ilin her yerini gezdim. Sağlığım ve maddi durumum yerinde olduğu sürece her yıl 15 Temmuz’un haftasında bu turu düzenleyeceğim. Her yıl farklı bir rota belirleyeceğim. Önümüzdeki sene Ege ve Akdeniz. Bir sonraki sene Karadeniz’i planladım. Memleket bitince yurt dışı düşünüyorum. Fakat her düzenlediğim turun bitiş noktası Şehit Ömer Halisdemir abimizin kabri olacak.

Abdullah Özkan, motosikletle hatim turunu her yıl 15 Temmuz Şehidi Ömer Halisdemir’in kabrinde tamamlayacağını söylüyor.

Caminin kapısında ateş açtılar

15 Tememuz’u nasıl yaşadınız?

O akşam yatsıdan çıkıp eve gittikten hemen sonra Diyanet İşleri Başkanımızın talimatını ve Cumhurbaşkanımızın çağrısına uyup camiye geldim. Sala okumaya başladık. Sala okurken bu hainler caminin önünde bulunan stadın içine helikopterle iniş yaptılar. Ben burada okumaya devam ediyordum. Cami kapısına gelip ateş açtılar. Odamız penceresiz olduğu için beni bulamadılar. Dehşetli bir geceydi. İstanbul Boğazı salalar, uçak ve silah sesleriyle inliyordu. Ancak elhamdülillah milletimiz bu darbeye karşı durdu. Biz de salalamızla destek verdik.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dolandırıcılar bu defa imamları hedef aldıÖnceki Haber

Dolandırıcılar bu defa imamları hedef al...

İmama' 6 yıl 3 ay hapisSonraki Haber

İmama' 6 yıl 3 ay hapis

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!