Rüyasında gördü Mehmetçik Vakfın’a 3 bin lira bağışta bulundu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Rüyasında gördü Mehmetçik Vakfın’a 3 bin lira bağışta bulundu
Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde yaşayan Münevver Çınkır, gördüğü rüyasını eşi Halil Çınkır’a (63) şu şekilde anlatır: “Rüyamda Mehmetçiğimizi gördüm, savaşıyorlardı.'Anne bize yardım edin, dualarınızı gönderin, desteğinizi bekliyoruz' diyordu.” Rüyadan etkilenen eşi, bunun üzerine iki ineğinden birini 3 bin liraya satıp, parasını Afrin’de yürütülen Zeytin Dalı Harekâtı’na katılan Mehmetçiklere ulaştırmak niyetiyle Andırın Kaymakamı Haluk Koç'un kapısını çaldı.

 Sadık rüyalarla amel edilir

Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde yaşayan Münevver Çınkır, gördüğü rüyasını eşi Halil Çınkır’a (63) şu şekilde anlatır: “Rüyamda Mehmetçiğimizi gördüm, savaşıyorlardı.'Anne bize yardım edin, dualarınızı gönderin, desteğinizi bekliyoruz' diyordu.” Rüyadan etkilenen eşi, bunun üzerine iki ineğinden birini 3 bin liraya satıp, parasını Afrin’de yürütülen Zeytin Dalı Harekâtı’na katılan Mehmetçiklere ulaştırmak niyetiyle Andırın Kaymakamı Haluk Koç'un kapısını çaldı.

Karı kocanın bu civanmertliğinden duygulanan Kaymakam Koç, Halil Çınkır'a parayı Mehmetçik Vakfı'na yatırabileceğini söyledi. Halil Çınkır, kaymakamın sözünü dinleyip hayır olsun diye banka şubesine giderek, parasını Mehmetçik Vakfına havale etti.

SADIK RÜYALARLA AMEL EDİLİR

Değerli okuyucularım;

Toplumumuzda ‘Rüyalarla Amel Edilemez’ sözü pek yaygındır. Bu söz, genel itibariyle doğru olmakla birlikte yine de izaha muhtaçtır. Doğrusu ‘rahmanî/sadık/salih olmayan rüyalarla amel edilmez’ olmalıdır. Günlük hayatımızda gördüğümüz rüyaların ekseriyeti nefsanî ve psikolojik durumlarımıza göre şeytanî veya karmaşıktır. Bu tip pek derin anlam taşımayan rüyalarla kesinlikle amel edilmez. Yani bu tarz dünyevî rüyaların etkisi altında kalarak, buradan önemli bir mesaj çıkartmak ve buna göre harekete geçmek, gereksiz olduğu kadar bazen de manevî/itikadî yönden de son derece tehlikelidir. Ancak uyarı, haber, talep, müjde gibi Allah’tan manevî işaretler ihtiva eden rahmanî/sadık/salih rüyalar için bu durum söz konusu değildir. Rüya sahibi, Kuran ve Sünnete uygun olmak şartıyla, rüyadan aldığı manevî mesajıyla amel edebilir. İşlediği amel, bir hayra vesile olması durumunda, rüya sahibi, sadaka sevabını da elde edebilir. Peki, bir rüyanın rahmanî/sadık/salih olduğunu nasıl anlayabiliriz?

Sadık Rüyalar Nasıl Anlaşılır?

Rüya üzerinden amel edebilmek için, görülen rüyanın şeytanî/karmaşık mı yoksa rahmanî mi olup olmadığı iyice araştırılıp belirli kıstaslara göre tefrik edilmelidir. Sadık rüyalar, dünyevî arzu ve isteklerden tamamen uzak olarak saf ruhun melekût âlemine doğru yaptığı kişiye mahsus çok özel bir manevî yolculuktur. Rahmanî rüyaların içeriği ve vermek istediği mesajlar anlamlıdır, rüya sahibini hem manevî yönden etkiler, hem de ona huzur verir veya teyakkuz hâline sokar. Rüya sahibi, gayb âleminden daha önce bilgi hazinesinde olmayan bazı önemli/gizli malumatlar elde edebilir. Bu malumatlar, bazen çok bariz bir şekilde, bazen de tabire muhtaç olarak rüya sahibine bir ikram olarak sunulur. Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile çaba sarf edilmeden elde edilen bu tarz bilgiler, ancak sadık rüyalar yoluyla elde edilebilir.

Hz. Âmine, Bir Sadık Rüya Üzerine Peygamberimize Muhammed (sav) İsmi Vermiştir

Hz. Muhammed (sav), henüz daha dünyaya gelmeden önce annesi Hz. Âmine’ye hamilelik döneminde dünyaya teşrif edecek en son Peygamber ile ilgili bilgiler rüyasında verilmişti. Hamileliğin daha ilk günlerinde Hz. Âmine, rüyasında gayb âleminden şu ilâhî sesi duymuştu: “Sen, bu ümmetin efendisine hamilesin. Doğurduğunda ‘onu, tüm kötülerin şerrinden Bir olan Allah’a sığındırırım’ diye dua et ve ona Muhammed adını ver!” (İbni Hişam; Siyre; I: 166). Hz. Âmine, bu sadık rüya üzerine dünyaya gelen oğluna Muhammed (sav) ismini vermiştir. Bu hakikati büyük bir ihtimalle annesinden öğrenen ve bunun ötesinde vahyin muhatabı olması hasebiyle Peygamberimiz (sav), kendisiyle ilgili olarak şunu beyân etmiştir: “Ben, dedem İbrahim’in duası, kardeşim İsa’nın muştusu, anamın rüyasıyım.” (Müsned: IV).

Her İyi İnsan/Mümin Sadık Rüya Görebilir

Sadık rüyalar görmek, sadece Peygamberlere mahsus bir hususiyet değildir. Peygamberlerin yolundan giden, Kuran ve Sünnet üzere hayatlarını tanzim eden, iyi ahlâk sahibi olan bütün Müslümanlar, güzel ve anlamlı rüyalar görebilir. Nitekim son hastalığı sırasında ”Ümmetime nübüvvetten sonra sadece mübeşşirat (müjdeleyiciler) kalmıştır” diyen Hz. Peygamber (sav), mübeşşiratı ahir zaman müminlerin görebileceği sadık (salih) rüyalar olarak beyan etmiştir (Buhari; Tabir: 5). Vahiy son bulmuştur ama Hz. Peygamberin (sav) ifadesi ile “Ahir zamanda müminlerin rüyaları yalan çıkmaz çünkü müminlerin rüyaları, nübüvvetin kırk altı cüzünden biridir.” (Buhari; Tabir: 26). Aynı konuyla ilgili başka bir hadisi şerifinde “mümin” kaydı konmaksızın, "iyi ve güzel rüya, peygamberliğin 46 cüzünden bir cüzdür"; "iyi insanın rüyası, peygamberliğin 46 cüzünden bir parçadır"demiştir. (Müslim; Kitâbu'r-Ru'yâ: 6; 8, 9).

Velhâsıl-ı Kelâm

Mezkur haber, mübeşşiratın ahir zaman Müslümanlar için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Sadık rüyalar sayesinde Müslümanlar, bazı hakikatleri daha bariz olarak görebilir ve buna göre harekete geçebilir. Mehmetçiğimiz, memleketimizin sınır bölgelerini tehdit eden teröristlere karşı kahramanca savaşmaktadır. Anadolu’nun bağrından çıkan Müslüman askerlerimize sadece kavlî dua etmekle yetinmemeliyiz yeri geldiğinde onlara elimizden geldiği kadar fiilî olarak da destek vermeliyiz. İşte Münevver Hanımın gördüğü bu sadık rüya, bireysel olmanın ötesindekritik dönemlerde millî dayanışmanın önemine de işaret eden toplumumuza yönelik bir mesaj niteliğindedir. Bununla birlikte şarlatanların suiistimallerine karşı vatandaşlarımız tarafından görülen rüyaların doğru anlamlandırılabilmesi için, Müftülüklerimiz rüya tabiri hizmetleri de vermelidir.

Ahir Kelâm: ARDEV Rüyalarınızı Profesyonelce Tabir Etmektedir

İlahiyatçı Ali Rıza Demircan Hocamızın himayeleri altında hizmet veren Araştırma, Dayanışma ve Eğitim Vakfı (ARDEV), ehil elemanlar sayesinde (sadık) rüyalarınızı Kuran ve Sünnet çerçevesinde ücretsiz olarak tabir etmektedir. İletişim adresimiz: info[at]ardev.org 

Prof. Dr. Ali SEYYAR

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İslam inancında KudüsÖnceki Haber

İslam inancında Kudüs

Bazı üniversitelerin enstitü ve fakülteleri kapatıldıSonraki Haber

Bazı üniversitelerin enstitü ve fakültel...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!