Vakfıkebir Hafizeleriyle Taçlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Vakfıkebir Hafizeleriyle Taçlandı
Vakfıkebir İlçe Müftülüğü’ne bağlı Merkez Kur’an Kursu’nda hafızlığını tamamlayan 12 kız öğrenci için icâzet merasimi düzenlendi.

Vakfıkebir İlçe Müftülüğü’ne bağlı Merkez Kur’an Kursu’nda hafızlığını tamamlayan 12 kız öğrenci için icâzet merasimi düzenlendi.

Sabri Bahadır Kültür Merkezi Salonunda düzenlenen ve sunuculuğunu İmam Hatip Rıdvan Açıkgöz’ün yaptığı “Geçmişten Günümüze Din Hizmetleri ve İcâzet Merasimi” konulu program saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Hafız Hasan Kaan Kur’an Kursu Öğreticisi Halil Küçük’ün Kur’an-ı Kerim tilâvetinin ardından, geçmişten günümüze Kur’an’a hizmet edenlerin ve ilçe müftülüğünün faaliyetlerinin anlatıldığı sinevizyon izlendi.

Ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, ilçe müftülüğüne bağlı Kur’an kurslarında eğitim hizmetleri kapsamında yürütülen Kur’an-ı Kerim ve hafızlık eğitiminin geçmişten bugüne süreci ve bu eğitimin öneminden bahsetti. Müftü Köksal konuşmasında; “İlâhi vahyin muhatap kitlesi insandır ve bu vahyin insanı ulaştırmak istediği ulvî bir gayesi vardır. Hz. Peygamber’den bu güne gelinceye kadar ilâhî vahyin insanları eğiterek, toplumu yoğurduğu ve vardırmak istediği esas hedef budur. Hafızlık müessesesi Hz. Peygamber’le başlamış, bu güne kadar gelmiş ve kıyamete kadar da inşaallah devam edecektir. İlçemizde hafızlık eğitim sisteminin başlaması, süreci ve yaygınlık kazanması hep insan gayretiyle olmuş, gayret ve çaba oranında da başarıya ulaşmıştır. 1959’a kadar kişisel gayretlerle; hocaefendilerin tarlalarında, bahçelerinde çalışıyorken yetiştirdikleri öğrencilerle sınırlı olan hafızlık eğitimi, 1959’dan itibaren bir müesseseye kavuşmuştur. Merhum Hacı Ziya Habiboğlu’nun gayretleriyle, daha çok Arapça eğitimine önem verilerek devam etmiştir. 2013 yılında, Ahmet Tokdemir (emekli müftü) hocamızın zamanında faaliyete yeniden başlamış olan hafızlık eğitimi, 2015 yılından itibaren de bir taraftan sistematize edilmiştir. Mütemâdiyen bir sistemle hafızlık eğitiminin sürdürülmeye başlandığı tarih 2015’tir. Ve o tarihten bugüne, 2016 ve 2017 yılında hafızlığa başlayan öğrencilerimiz 2018’in Temmuz ayında sınava girmiş ve 12 öğrencimiz başarılı olmuşlardır. Ve bugün onların ödül töreni için buradayız” ifadelerini kullandı.

İlçede önümüzdeki günlerde hizmete açılması planlanan ‘Bölge Yatılı Kız Kur’an Kursu’ ile ilgili de konuşan İlçe Müftüsü Köksal, “Vakfıkebir ilçemizde, çocuklarımızı, kızlarımızı, geleceğin anne-babalarını yetiştireceğimiz bir kurs binası inşa ettik. Hep beraber elbirliği ile gayret gösterdiğimiz ve her birinizin az veya çok katkı sağladığı kursumuzun açılışını inşaallah önümüzdeki aylarda gerçekleştireceğiz. Bu kursumuz sadece Vakfıkebir’e değil çevre ilçelere ve hatta çevre illere de hizmet verecek. Bu eğitim yuvasında eğitimin sürdürülebilir olması hepimizin çabasına bağlı. Yüce Allah insanların kaderini çalışmalarına bağlamıştır” dedi.

200 yatak ve 250 sınıf kapasiteli olan kurs için yaklaşık 8 milyon TL. harcama yapıldığını belirten İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, gayretlerinden dolayı başta Kaymakam Mesut Yakuta, Belediye Başkanı Muhammet Balta, kurum ve kuruluşların temsilcilerine, gazete ve sayfalarında bu hizmete yer veren basın mensuplarına ve emeği katkısı bulunan herkese teşekkür etti.

Konuşmasının sonunda hafız öğrencileri de tebrik eden İlçe Müftüsü Köksal, öğrencilerin Kur’an-ı Kerim’i hıfzetmelerinde mesai mefhumu gözetmeksiniz üstün gayret gösteren hocalarına, ailelerine, Kur’an-a ve Kur’an eğitimine maddi manevi desteklerini esirgemeyen tüm vatandaşlara ve programa iştirak eden herkese ayrıca teşekkür etti.

Trabzon İl Müftü Yardımcısı Sıdkı Kaya ise anlamlı bir programa katılmış olmanın onurunu yaşadığını belirterek başladığı konuşmasında, “Peygamberimiz (sav) bir hadis-i şeriflerinde; ‘Sizin en hayırlınız Kur’an-ı öğrenen ve O’nu başkalarına öğretendir’ buyuruyor. Bugün burada bu hayra nail olanlarla, bu hayra vesile olanların şahitliğini yapacağız inşallah. Bu şehâdetimizi Yüce Rabbim kabul eylesin. Cenâb-ı Hakk Kur’an-ın her bir harfine on sevap vaat ediyor. Tilâveti ile ve manasını düşünüp tefekkür ettiğimizde bize sevap kazandıran, bizim hem dünyamızı hem ahiretimizi kurtaracak olan bir kitabı hafızlarımız ezberlemiş bulunuyorlar. Kur’an-ı Kerim bizi karanlıklardan aydınlığa çıkaran, bize hidâyet rehberi olan, yol gösteren yegâne bir kitaptır. O’nun evrensel mesajı kıyamete kadar devam edecek ve O’nun bir harfi bile tahrif edilemeyecek ve değiştirilemeyecektir.  Bizim Kur’an-ı Kerim’e karşı en temel görevimiz; O’nu okumak, anlamak, hayatımıza tatbik etmek ve yaşatmak olmalıdır” sözlerine yer verdi.

Hafız Hasan Kaan Kur’an Kursu Yöneticisi Seyfullah Hacıfettahoğlu’nun, Kur’an kursu ile ilgili yaptığı bilgilendirme konuşmasının ardından, Merkez Erkek Kur’an Kursu Yöneticisi ve aynı zamanda Hacı Ziya Habiboğlu Derneği Başkanı Ali Dunay, yapımının %95’i tamamlanan, çevre düzenleme ve iç mefruşatının tamamlanmasıyla önümüzdeki günlerde açılması planlanan Bölge Yatılı Kız Kur’an Kursu ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

Ardından kürsüye davet edilen Diyanet İşleri Başkanlığı Dînî Yüksek İhtisas Merkezleri Daire Başkanı Abdurrahman Akküş konuşmasına tebrik, takdir ve teşekkürlerini ifade ederek başladı. Daire Başkanı Akküş; “Hafızlıklarını tamamlayan bu evlatlarımızı huzurlarınızda tebrik etmek elbette ki bizler için bir vecîbedir. Ama şunu da ifade etmeliyim ki; evlatlarını Kur’an-a vakfedip, bizlere emanet eden anne-babalarını ayrıca tebrik etmek istiyorum. Yine, hafızlık süresince bu yavrularımıza kendi evlatlarından daha çok sabır ve şefkât gösteren hocalarımıza teşekkür ediyorum. Kurslarımızın inşâsı ve her türlü eğitiminin îfâsı için başta himâyelerinden dolayı sayın kaymakamımıza, beş yıllık süre içerisinde yakînen şâhit olduğumuz fedakârlıklarından dolayı sayın ilçe müftümüze, gece-gündüz mefhûmu tanımadan kendilerini bu işe vakfeden Kur’an kursu yöneticilerimize ve öğreticilerimize, cami görevlilerimize, bu kursları yeniden Büyükliman havzasında canlandıran değerli Vakfıkebirlilere de minnetlerimizi arzediyorum” dedi.

Kur’an kurslarının ve hafızlık eğitiminin geçmişten günümüze geçirdiği evrelere de kısaca değinen Akküş, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın gözetim ve denetiminde açılan Kur’an kursları ve bu kurslardaki eğitim-öğretim faaliyetleriyle ilgili de bilgiler paylaştı. Daire Başkanı Abdurrahman Akküş konuşmasında; “Bizler bugün çocuklarımıza ‘hâfız’ unvanını emânet olarak vermek üzere buraya toplandık. Rabbimiz Hakk Teâlâ Hazretleri hâfız ismini Kitâb-ı Hakîm’inde kendisi ve melekleri için kullanmış; aynı ismi bizler bugün evlatlarımıza emânet olarak veriyoruz. Hafızların ilki ve efendisi Hz. Muhammed (sav)’dir. Bu bilinçte olmalarını da ayrıca işaret ediyor ve arzu ediyoruz. Bizim kızlarımız, çocuklarımız Kur’an’ın hâmili (Hamele-i Kur’an) Kur’an-ın taşıyıcıları; ama inşallah bundan sonra da bir de Kur’an-ın (âmili) yaşayanları olacaklardır. Kur’an programının yanı sıra bizler Kur’an-ı anlama programını da bu yıl itibariyle uygulamaya başladık. Önümüzdeki yıllarda bunun ikinci, üçüncü sınıfını da tamamını getireceğiz. Evladımız 4-6 yaş Kur’an kursuna girip ilköğretimi bitirdikten sonra ortaokulla birlikte hafızlığı, lise öğretimiyle birlikte Arapçayı tamamlayıp inşallah üniversiteyi de bitirdikten sonra bu memlekete hizmet etmeye devam edecek. Temel amacımız iyi insan yetiştirmek. Bizler iyi insan yetiştirmeye bakacağız. Ve Allah’ın izniyle bu iyilik dalga dalga yayılacak ve yevm-i kıyâmet (kıyamet günü) sabahına ulaştığımızda dünyayı iyiler ve iyilikler kurtarmış olacaktır. Dünyanın dört bir tarafında kim ne entrika çevirirse çevirsin, bizim îman esasımız ‘iyiliği emretmek ve kötülükten sakındırmak’ üzerine kuruludur,  bunu devam ettireceğiz. Bunu yapmanın yolu da Kur’an-ın manasını anlamaktan geçer. Çünkü anlamak îmanın temel şartıdır fakat yaşamak ise îmanın göstergesidir. Dolayısıyla Kur’an-ı yaşamak aynı zamanda Müslüman olmanın göstergesidir ” sözlerine yer verdi.

Daha sonra tek tek künyeleri okunarak sahneye alınan 12 hafız kız öğrenciye hediyeleri, Akçaabat Darıca Eğitim Merkezi Müdürü Şenol Tiryaki, İlçe Emniyet Müdürü Fahrettin Sadullahğlu, İl Müftü Yardımcıları Hâdi Keskin ve Sıdkı Kaya tarafından verilirken hafızları yetiştiren hocalarına ise hediyeleri İl Müftü Yardımcısı Melek Menteşe tarafından takdim edildi. Hafız öğrencilere hafızlık diplomalarını ise Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta verdi.  Kaymakam Yakuta öğrencilere diplomalarını takdiminin ardından yaptığı kısa konuşmasında, “Günümüzde çocuklarımızı tehdit eden, kötü alışkanlıklara sevk eden televizyon, bilgisayar ve internet gibi birçok unsur varken, bunlardan büyük oranda fedakârlık yaparak bu güzel ve kutlu yola başlayan ve bitiren bu değerli hafızlarımızı tebrik ediyorum. Allah hayırlı ve mübarek eylesin. Bu öğrencilerimizin yetişmesinde emeği geçen başta aileleri olmak üzere ilçe müftülüğümüzü ve hocalarını da ayrıca tebrik ediyorum” dedi.

Vakfıkebir İlçe Müftülüğü’nün düzenlediği “Geçmişten Günümüze Din Hizmetleri ve İcâzet Merasimi” programı Hafız Ahmet Olgun’un yaptığı duânın ardından çekilen toplu hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

Mithat Güdü / 03.11.2018

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mehmet Görmez'in yeni görevi belli olduÖnceki Haber

Mehmet Görmez'in yeni görevi belli oldu

Deizm gençlerin sorunu olabilir ama sebep yetişkinlerdirSonraki Haber

Deizm gençlerin sorunu olabilir ama sebe...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!