Diyanet, Osman Çilenti'nin ölümüyle ilgili soruşturma başlattı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Diyanet, Osman Çilenti'nin ölümüyle ilgili soruşturma başlattı
Diyanet İşleri Başkanlığı, müftülükteki usulsüzlüklere karşı çıktığı için hedef yapılan ve koronavirüsten hayatını kaybedenlerin cenazesini yıkamakla görevlendirilen imamın Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmesine yönelik soruşturma başlattı.

Urfa Siverek’e bağlı Burçalık Köyü’nde imamlık yapan Osman Çilenti, iddiaya göre müftülük yönetimiyle bazı konularda tartıştığı için iki hafta önce koronadan vefat etmiş kişilerin cenazesini yıkamakla görevlendirildi. Çilenti’nin bu sırada kendisinin de yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalanarak yaşamını yitirdiği iddialarına ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı soruşturma başlattı.

Hürriyet’ten Meltem Özgenç'in haberine görebaşkanlıktan bir yetkili, “Sosyal medyadaki iddiaları araştırıyoruz. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonucuna göre ihmali olan kişiler varsa haklarında gerekli işlemler yapılacak” dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın Covid-19’la ilgili olarak morg ve defin işlemlerinin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin yayımladığı rehberdeki uyarılar şu şekilde:

“Gasilhane çalışanları, cenaze yıkama sırasında eldiven, tıbbi (cerrahi) maske, gözlük-yüz koruyucu ve sıvı geçirmez önlük kullanmalıdır. Tazyikli su kullanımı, cenazeden enfekte sıvıların sıçramasına ve hastalık bulaşına neden olabilecek işlem olması nedeniyle cenazenin yıkanması sırasında bu işlemden kaçınılmalıdır.”

HÜRRİYET GAZETESİ HABERLEŞTİRDİ

“İmamlık yapan Osman Çilenti’nin, müftülükteki bazı uygulamalara karşı çıktığı için ‘ceza olarak’ COVID-19’dan hayatını kaybedenlerin cenazesini yıkamakla görevlendirildiği öne sürüldü.

Çilenti’nin bu sırada kendisinin de COVID-19’a yakalanarak yaşamını yitirdiği iddiasına Diyanet İşleri Başkanlığı soruşturma başlattı. Şanlıurfa Siverek’e bağlı Burçalık Köyü’nde iki yıldır cami imamı olarak görev yapan 44 yaşındaki Osman Çilenti, yaklaşık iki hafta önce Siverek Müftülüğü’nce koronavirüsten yaşamını yitirenlerin cenazelerini yıkamakla görevlendirildi.

Sosyal medyada, müftülükteki bazı uygulamalara karşı çıktığı için Çilenti’ye bu görevin ceza olarak verildiği, kendisine salgından korunması amacıyla ekipman bile verilmediği iddia edildi. İmam Çilenti’nin cenaze yıkama esnasında kendisini kötü hissettiği ve birkaç gün sonra da yaşamını yitirdiği belirtildi.

Bu iddialar üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı harekete geçti. Başkanlıktan bir yetkili Hürriyet’e, “Sosyal medyadaki iddiaları araştırıyoruz. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonucuna göre ihmali olan kişiler varsa haklarında gerekli işlemler yapılacak” dedi.

BAKANLIĞIN REHBERİ

Sağlık Bakanlığı, COVID-19’la ilgili olarak morg ve defin işlemlerinin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin rehber yayımlamıştı. İşte rehberdeki uyarılar:

“Gasilhane çalışanları, cenaze yıkama sırasında eldiven, tıbbi (cerrahi) maske, gözlük-yüz koruyucu ve sıvı geçirmez önlük kullanmalıdır. Tazyikli su kullanımı, cenazeden enfekte sıvıların sıçramasına ve hastalık bulaşına neden olabilecek işlem olması nedeniyle cenazenin yıkanması sırasında bu işlemden kaçınılmalıdır.”

SİVEREK KAYMAKAMLIĞI KONUYA İLİŞKİN YAZILI AÇIKLAMA YAPTI: İDDİALAR ASILSIZ

Siverek Kaymakamlığı, yaptığı yazılı açıklamada vefat eden İmam-Hatip Osman Çilenti’nin eşinin basına yaptığı açıklamada yer alan iddiaların asılsız olduğunu belirtti.

Kaymakamlıktan yapılan yazılı açıklama:

“İlimizde pandemi ile mücadele, hazırlanan pandemi planı çerçevesinde görev verilen bütün kamu kurum ve kuruluşların imkân ve personelleri aracılığıyla yürütülmektedir. Sağlık personelinin tamamının yanında jandarma, polis, öğretmen, mühendis, zabıta, muhtar ve birçok kamu ve meslek kuruluş personeli, pandemi kurullarınca alınan kararlar doğrultusunda yapılan planlamaya uygun bir şekilde, kişisel koruma tedbirlerine de riayet ederek filyasyon, izolasyon ve alan denetimleri ile benzer çalışmalarda görev ifa etmektedir.

Bazı basın ve yayın organlarında yer alan; Merhum İmam Hatibimiz Osman Çilenti’nin cezalandırmaya yönelik görevlendirildiği iddiası asılsız olup Covid-19 nedeniyle vefat eden vatandaşlarımızın dini vecibelerinin yerine getirilmesi ve cenazelerinin yıkanması amacıyla nisan ayından bu yana bu amaçla görevlendirilen 10 kişilik imam hatip grubun içinde yer almaktaydı. Vefat eden vatandaşlarımızın dini vecibeleri gereği yıkanması hizmeti, ilçemiz Devlet Hastanesinde yapılmakta olup yıkama hizmetinde görevli bütün personellere gerekli koruyucu ekipman sağlanmıştır. Merhumun, Covid-19’a ne zaman ve ne şekilde yakalandığını tespit etme imkânı bulunmamakla birlikte, vefat olayında ihmal bulunduğu, savunmasının alınması, merkeze çekilme talebinin kabul edilmemesi gibi iddialara ilişkin başlatılan idari soruşturma devam etmektedir.

Değerli mesai arkadaşımız merhum Osman Çilenti’ye Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz.”

MİL DİYANET-SEN KONUYLA İLGİLİ SORUŞTURMA TALEP ETMİŞTİ

Mil Diyanet-Sen, 30 Ağustos 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, Bu olayın bardağı taşıran son damla olduğu vurgulanırken, Konuyu teftiş kuruluna taşıdıklarını ve gerekli yasal işlemler için mahkeme sürecinin başlatılacağını açıklamıştı.

Sendikanın açıklamasında konuyla ilgili “Urfa Siverek ilçesinde yaşananlar artık bardağı taşıran son damla olmuştur. Gücünü koltuktan alan bazı yöneticilerimizin özellikle kırsal kesimde görev yapan din görevlilerimize uyguladıkları haksızlıkların çoğunu duymuyoruz bile. SİVEREK ilçemizde yaşanan talihsiz olay tüm camiamızı derinden üzmüştür. Mil-Diyanetsen olarak gereğini yaptık ve konuyu önce Başkanlığımız teftiş kuruluna taşıdık, sonra da gerekirse diğer yasal işlemler için mahkeme süreci başlatılacaktır. Merhum Din Görevlimize yapılan baskı ve hakaretler iddia edildiği üzere onun kalp krizi geçirmesine neden olmuştur. Arkasında 3 yetim bırakan bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağız. Merhum imam kardeşimizin ailesi müsterih olsun. Uğradıkları haksızlığın hesabı mutlaka sorulacaktır” ifadeleri yer almıştı.

DİYANET BİRLİK SEN GENEL BAŞKANI KENAN AK’TA KONUYLA İLGİLİ BENZER DURUMLARIN YAŞANDIĞINI DİLE GETİRDİ

Diyanet Birlik Sen Genel Başkanı Kenan Ak, Osman Çilenti’nin vefatı hakkında açıklama yaptı ve buna benzer bir çok durumun yaşandığını da dile getirdi. İşte O açıklama:

“Konu-1: Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi Burçalık kırsal mahallesinde cami imamlığı yapan Osman Çilenti (44), Müftülük görevlendirmesiyle Coronavirüslü bir cenazeyi yıkaması akabinde kendisi de bu Salgın hastalığa yakalanıyor.

Hastalık sürecinde görevine gidemediği gerekçesiyle Müftülük tarafından hakkında soruşturma açıldığı ve ifade vermeye zorlandığı bunun sonucun da da Din görevlisi kalp krizi geçirerek vefat ettiği kamuoyuna eşi tarafından paylaşılıyor.

Rabbim öncelikle meslektaşımıza rahmet eylesin.

Konuyla ilgili yaşanan acı süreç ve varsa ihmal Sendikamızın takibinde olacaktır.

Konu 2-

Yine Coranavirüs ten vefat eden bir vatandaşın cenazesinin din görevlisi tarafından yıkanmasını içeren Seydişehir ilçe Müftüsüne ait olduğu ifade edilen bir ses kaydı tarafıma ulaştırıldı.

Ses kaydında coranavirüsten ölen vatandaşların cenazesini yıkamak din görevlilerinin görevi olduğu, itiraz edilmemesi gerektiği, itiraz edecek varsa hemen gitsin emekli olsun, görevinize son veririm benimde amirlerim var gibi korkutma sindirme ve tehdit dolu ses mesajını üzülerek dinledim.

Sayın hocam!!

Baskıyla korkutmayla tehditle asıp kesmeyle idarecilik olmaz.Sevgi dili muhabbet dili varken bu öfke nefret ve tehdit dili neden?

Ayrıca bu görev neden din görevlisine zorla yaptırılmaya çalışılıyor.?

Diyanet Birlik Sen olarak bu konunun takipçisi olacağımızı Din görevlisinin yalnız olmadığını buradan ifade etmek istiyorum.

Konu-3

Kıymetli arkadaşlarım

Diğer bir konuda Bu yakın zamanda bizzat şahit olduğum yukardaki konulara benzer bir durumu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sendikamızın Elazığ İl Temsilcisine başka bir İlden misafir olarak gelen Covit hastası olduğundan haberi olmayan yakın bir akrabası hastalığı Temsilcimizede bulaştırıyor.

Arkadaşımızın yapılan testleri maalesef pozitif çıkıyor. Şu an başkanımızın Evde karantina süreci ve tedavisi devam ediyor.

Eşi de bir hafızlık Kur’an kursunda öğretici olan hocamız eşinin rahatsızlığını ve kendisinin de bu hastalığa yakalanmış olabileceğini söylemek ve Müftülüğü haberdar etmek için Bayan İl Müftü Yardımcısına telefon açıyor.

Durumu nezaket çerçevesinde aktarmaya çalışırken bayan Müftü Yardımcısı il temsilcimizin eşi Hocahanıma yardımcı olma yerine hakaret etmeye ve azarlamaya başlıyor.

“Sen bir kamu görevlisi olarak devletten maaş alıyorsun.

Bu kadar sorumsuzluk yapamazsınız. Bana ne hastaysanız.

Kurallara uysaydınızda hasta olmasaydınız.

Git virüsü kime bulaştırıyorsan bulaştır. Benden uzak durun”

gibi buna benzer azarlamalarla geçmiş olsun bile demeden Hocahanımın yüzüne telefonu kapatmıştır.

Hocahanım Müftü Yardımcısının bu tavrı karşısında şaşkın bir şekilde ne diyeceğini ne söyleyeceğini bilemeden derdini sıkıntısını daha anlatamadan

göz yaşları içinde telefon yüzüne kapanmıştır.

Bunun üzerine Şahsen kendisini arayıp durumu anlattığım Elazığ İl Müftümüz olaya el koyarak konuyla ilgileneceğini ve gereğini yapacağını bana ifade etmiştir.

Yakın ilgi ve alakası ve yaklaşımı için kendisine teşekkür ediyorum.

İl Temsilcimizden aldığım bilgiyle göre İl müftümüzün Sendikamızın İl temsilcisini hemen arayarak geçmiş olsun dileklerini ilettiğini müftülük olarak süreci takip edeceklerini ve görevlimizin yanındayız diyerek başkanımıza moral vermiştir.

Bu arada Temsilcimizin hocahanım olan eşi ve 2 oğluda şu an covit hastalığına yakalanmış ve testleri pozitif olarak çıkmış evde tedavileri devam etmektedir.

Rabbim başta İl başkanımız ve ailesi olmak üzere bütün hastalarımıza acil şifalar versin dualarımız bütün hastalarımızadır.

Bayan Müftü Yardımcısı hocamız azarladığı hocahanımdan Hala ne bir özür dilemiş ne de bir geçmiş olsun dileği iletmemiştir.

Din hizmeti insan odaklı yaklaşımlarla başarıya ulaşır.

Kimse Bulunduğu konumu kullanarak Diyanet personeline hakaret edemez. Aşağılayamaz, dışlayamaz değersizleştiremez.

Din görevlisi sahipsiz değildir yalnız değildir.

Elbetteki salgın ile ilgili alınan tedbirlere ve mevzuata sonuna kadar uyacağız.

Ancak bu tedbirlere rağmen bu illete yakalanan hasta olan personelimizinde sonuna kadar yanında olacağız.

Moral vererek, dua ederek, arayarak, sorarak, şifaya kavuşması için gayret edeceğiz.

Müftü veya Müftü yardımcısı olmak insan olmayı güzel davranmayı engellemiyor.

Hele görevliye hakaret etme hakkını kimseye hiç vermiyor.

Lütfen Biraz sevgi, biraz saygı ve biraz empati

Kenan Ak /Genel Başkan"

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Kaynak:Ajanslar


  • 0
    SEVDİM
  • 2
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İmam Hatip Osman Oğuzcan Covid-19 Sebebiyle Vefat EttiÖnceki Haber

İmam Hatip Osman Oğuzcan Covid-19 Sebebi...

04 Eylül 2020 Tarihli Cuma HutbesiSonraki Haber

04 Eylül 2020 Tarihli Cuma Hutbesi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!