Şerafettin Özdemir

Şerafettin Özdemir

Mail: kursadalperen@live.nl

Afşin'de İz Bırakan Din Adamları


     İlçemiz Afşin; tarihi bir şehirdir.  Ashab-ı Kehf'i ile, Hz. İsa'nın on iki havarisinden biri olan Yuhanna'nın beldeye  teşrifi ile, eski adıyla Efsus gençlerini bir Allah'a imana davet ile meşhur olmuş bir yerleşim birimidir. 

      O tarihlerden sonra, Afşin şehri, bu gün olduğu gibi,  sürekli dünya tarihinde yer almaya devam etmiş, İslam büyüklerinin, fetihlerde Emeviyye komutanlarının taa buralara, Afşin'a gelmelerine kadar dikkat çekmiştir. 

     Kehf suresinin  1'den 25'e kadar ayeti kerimeleri Ashab-ı Kehf'ten bahsetmesi, Yedi Uyurların 309 yıl gibi bir zaman süresince  mağarada uyumaları, sonra uyanmaları, sonrasında da yeniden uykuya dalmaları dilden dile, tarihten tarihe nakledile gelmiş, Kur'anî bir ifadedir. 

     Selçuklu Sultanı Alpaslan'ın büyük komutanı Afşin beyin, Afşin topraklarında bulunması, hatta aynı topraklarda vefat etmesi tarihi bir vakıadır.  Dolayısıyla;

     Ben, Afşin İlçesinde, iz bırakan din alimlerinden, isim yapmış meşhurlarından bahsedeceğim:

      Uzun yıllar Afşin'da Müftülük yapmış olan Çakıroğlu Durdu Mehmet Peköz hoca efendiyi, her Afşin'li; 7'den 77'ye kadar herkes bilir, tanır ve onun vermiş olduğu fetvalarından bu gün bile istifade ederler. 

     On yıl, Müftülükte çalışmama rağmen, merhumun, bir iki hutbesinden başka bir eserine rast gelmiş değilim. Makamı cennet olsun.. 

     Hacı Durdu efendi ile beraber çalışmış bulunan Nasrullah hoca efendi; bu gün bile dilden dile anlatılır, o devri bilen her Afşin'li; Nasrullah efendiden bir anı anlatmadan geçip gitmez. 

     Afşin insanı, gelenekçi, geleneğine bağlı bir kitledir. Çalıştığı yıllarda, " Zuhr-i ahir" mes'elesi sebebiyle, gerek Durdu efendi ile, gerekse Aristil köyünün meşhur hocası Ahmet efendi ile cedelleşmiş, münazara etmiş bir inkılapçı büyük alimdir. 

     1984 yılında, Ankara Küçük Esat'ta kendisini ziyaret ettiğim an, o yaşlı, bitkin halinde bile, bu konuya değinmiş, " Afşin halkı, hâlâ " Zühr-i ahir" namazını kılıyor mu?"  sorusunu bana sormuştur.  Vefatına kadar kendisiyle tebrikleştim, ruhu şad, makamı cennet olsun. 

      Yine, Afşin İlçesinde uzun yıllar Müftülük yapmış İbrahim Acar hoca efendiyi Afşin'li hiç unutur mu? Şu anda, emekli Müftü olarak Samsun'da yaşamaktadır. Allah, sağlık, afiyet ihsan eylesin!.. 

       Yine; Afşin'li  yani Emirli köyünden Hasan hafızı yad etmeden geçebilir miyiz? Hasan hafız, hafız yetiştiren bir üstad, ağabey, Afşin'li tarafından hatırı sayılır bir kurra hafız  desek yanılmış olmayız. Hüseyin Pamuk hafız da, halen canlı bir Kur'an gibidir. İleri yaşına rağmen, bülbül gibi Kur'an şakılar, Kur'an okur, Kur'an talim eder. 

      Afşin'i tanımak için, Afşin İlçesinde, iz bırakmış alimlerine, hafızlarına, din adamlarına nazar etmek gerekir. Onun içindir ki, kim unutabilir İğneci hafızı, Halil hafızı, Çağılhanlı Veysel hafızı, Emin Ceren'i, merhum Kodduş hocayı? 

     Afşin Müftülüğünde hizmet etmiş Müftü Ali Kara, merhum Ahmet Komşul Müftü, İmran Kılıç hocamız, Afşin insanına, severek, arzu ile, candan hizmet etmiş iz bırakanlardır. 

     Netice olarak;

     Enver Eken hoca, Ramazan Tahiroğlu hoca efendiler, beni bağışlasınlar.  Afşin İlçesinin tanınmış, tanınmasına vesile olmuş din adamlarıdır. 

     Afşin İlçesinde, halen vazifeli olan, Ulu Camii imamı Yusuf hoca, Pınarönü camii imamı Adnan hocamız, insanımızı Hacca ve Umre'ye götürüp getirmekte, mahir insanlardır.  Her zaman Müftülerle bir ve beraber olmuş, eski dönemlerde Müftülerin çekmiş oldukları sıkıntılara meydan ve fırsat vermeyen din gönüllüleridir. 

     Geçen yaz tatilimde, Müftü Hayrullah Balta hoca efendinin çalışmalarını yakinen görmüş oldum. Hollanda ülkesinde edinmiş olduğu ilmi tecrübesini Afşin Müftülüğünde de sergilemekte, insanların beğenisini kazanmaktadır. Başarılar dilerim.

      Hasılı, Afşin'in  Din adamları bütünüyle, hasbi, fedakar, çalışkan, emeklerini esirgemeyen din adamlarıdır. Örneğin, Mevlüd Uçan hoca efendi, Ulu caminin altında, insanlara Kur'an öğretir iken, hiç kimseden " aferin" beklememektedir.  Sırf bu işi, Hak rızası için yapmaktadır. 

     Rabbimiz!.. Afşin'da hizmet veren din gönüllülerine daha verimli çalışmalar, hayırda yarışlar nasip eylesin!.. Selam ve dua ile..

     Şerafettin Özdemir

Facebook Yorum

Yorum Yazın