A.Raif ÖZTÜRK

A.Raif ÖZTÜRK

Mail: araifozturk@hotmail.com

Yabancı Bilim adamı gözüyle Risale-i NUR…

Ürdün Üniversitesinden Prof. Dr. Me’mun Cerrar, Risale-i Nurların tamamını bilim adamı gözüyle inceledikten sonra şunları itiraf ediyor. Çok önemli tespitler olduğu için, paylaşmak istedim. (Bu kısım H.İhsan Kasım Salihî hocamızın kitabından alınmıştır.)

Risale-i Nurlarda Dikkatimi Çekenler?

Risale-i Nurların, açık bir akıl ve selim bir kalple okuyan ile olan ilişkisini, kısa bir şekilde şöyle özetleyebilirim:

Risale-i Nur seni dehşete düşürür, çeker ve etkiler! Hakiki bir kabul ve bilinçle Risale-i Nur okuyan kimse, İslâmî düşünce kitaplarında veya tezkiye ve sülûk kitaplarında yazılanlardan çok farklı şeyler bulur önünde! Risale-i Nurlardaki bilgiler, salt aklın ve düşüncenin ürünü değildir. Aynı zamanda belirli bir akademik araştırma amacı gerçekleştirmek üzere, belirli bir konuda yazılmış birçok İslâmi eserler gibi de değildir. Risale-i Nurlar farklıdır.

Seni zerrelerin derinliklerine daldırır, göklerin ufuklarında süzülürsün ve kendini en güzel huşu’ ve vecd anlarında bulursun. Cennetin mis kokulu bahçelerinde gezdirir, Cehennemin dehşetini hissettirir. Kendini her durumda, her an ve hatta göz açıp kapayıncaya dek bile olsa, her an Allah’la beraber olduğunu fark edersin. Risale-i Nurlarda huzûru yaşarsın.

Risale-i Nurlar, Rabbânî çağrı olan “أ لست بربكم” – Araf 172 – nidasını duyduğu andan itibaren, fıtratla rabbini tanıyabilecek olan insanın içindeki o lâtif hislere dokunur.

Seni bir köşeye itmemesi, inziva hayatına sevk etmemesi; aksine etrafındaki her şeyle hemhal olup, sosyal bir hayat sürmeni sağlaması, Risale-i Nurların nefasetindendir.

Risalelerde şakıyan, güzel sesli insanlar değil; her daim salâtını ve tesbihatını bilen kuşların şakımasıdır, rüzgârlarıyla hava şakımasıdır, yapraklarının hışırtılarıyla ağaçların şakımasıdır, şimşek ve yıldırımların sesleriyle gökyüzünün şakımasıdır, yıldızlarının parlamasıdır.

Hatta kendini; ağaçların üzerinde ve onlara kendini teslim edip, selâm verir gibi hissedersin.

Öyle bir dereceye ulaşıyoruz ki, Risale-i Nurlar her şeyin tesbihatını bize duyuran hissî pencereleri aralıyor! Risale-i Nurlar, bilindiği üzere îman hakkındaki risalelerdir, varlık gizemini ortaya koyan, fıkhü’l Ekber hakkında yazılmış risalelerdir. İnsan hayatı hakkında; “insan nereden geldi, nereye gidiyor ve niçin bu dünyaya geldi?” ..gibi esas soruların cevaplarını veriyor.

Îman; bedendeki afiyet ve sağlık gibi, insanın kanı gibi ve yeryüzünün güneşi gibi bedenin ruhudur. Îman olduğu vakit, her türlü hayır olur. îman kayboldu mu her türlü hayır ve iyilik kaybolur gider, şer gelir. Risale-i Nurlar, eski kelam ilmi üslubundaki kuruluğun olmadığı bir şekilde, Cenab-ı Hakk hakkında konuşmanı sağlar; onun esmâ-ü’l hüsnasının tecellileri, etrafındaki her türlü şeye değen izlerinde sana gözükür.

İstersen Üstat Said-i Nursi’nin, Cenab-ı Hakk’ın altı esmasının bileşeni olarak gördüğü İsmi Azam hakkındaki sözüne bir bak! Ferdün, Hayyün, Kayyumun, Hakemün, Adlün ve Kuddûsun! Bu sözler seni esma-ü’l hüsnanın tecellilerine yaklaştırır ve aklının, kalbinin yanı sıra, iç âleminde de bunları hissedersin.

Allah Resulü’nün manevi şahsiyeti hakkında sana neler anlatıyor bir bak!

Bir taraftan tarihi öğrenmen için sîret kitaplarında, bir diğer taraftan da canlı şahsiyetini öğrendiğin tarihi sîret kitaplarıyla bir kıyasla! Ahiret hakkında sana neler anlatıyor bir kulak ver! Diriliş ve Haşir hakkında, yeniden dirilmenin delilleri sana nasıl tecelli ediyor. Ve kendisinde hiçbir şüphe olmayan yeniden diriliş ve haşir delilleri etrafındaki şeylere nasıl tecelli ediyor bir bak!...

İşte böyle; Risale-i nurlarda kendini daha önce hiçbir kitapta görmediğin ve hiçbir kitaba benzemeyen bir kitabın ve anlatımın önünde bulursun. Sana söylediğini kalbinde hissedersin. Risalelerde; Cenabı Hakk'ın Üstat Said-i Nursi'ye ikram ettiği ‘ledün ilmini’ görürsün. Kıbleni birlemen, Kur’anı Kerimi rehber kabul etmen gerekir. Böylece kalbine Kur’anı Kerim'in nurları ve i’cazı dolar. Kalpleri ve akılları, Kur'an hakikatlerine yakınlaştıran Kur'an tefsirini görürsün”. (Prof. Dr. Me’mun Cerrar-Ürdün Üniversitesi)

  • İngiltere Durham Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Colin Turner ise R.Nur hakkında; “İnsanın, kendi kendine bu kâinatın bir Yapıcısı olup olmadığını sorgulaması gerektiğini” belirtiyor ve şöyle devam ediyor:

Eğer kâinatta mükemmel bir ‘kemâl’ sıfatı varsa, bunun neticesinde bütün kâinat bize bir yaratıcının olduğunu işaret eder. Risale-i Nur’da Üstad bu meseleleri çok güzel ve ayrıntılı bir şekilde ele almıştır. Biz biliyoruz ki insanlığın mutluluğu ancak teslimiyet ile meydana gelir. İtaatsizlik sonucu insan, barışı ve mutluluğu kaybedecektir. Barış ile birlikte selâmet, itâat ile birlikte gelmektedir. Kendimize baktığımız zaman ve neden toplumlarda bu derece uyuşmazlık olduğunu düşündüğümüz zaman, çok uzağa gitmeye gerek yok. Said Nursi’nin söylemleri bu noktada bize yeterli oluyor. Bizlere ışık tutuyor. İnsan ya kendinin sahibi olduğunu düşünür, ya da Cenabı Hakk’ın kendinin sahibi olduğunu düşünür.”…

Ülkemizde, özellikle tek parti cuntası ve devamı olan zihniyet tarafından, üstü örtülmeye ve halktan koparılmaya çalışılan Risale-i Nurlar, 190 ülkenin bilim adamları tarafından böylesine sahip çıkılmasıyla, ülkemiz bilim adamları da Risale-i Nurlara 4 elle sarılmaya başladılar. Risale-i Nurlar Tüm üniversitelerimizin kütüphanelerine alındığı gibi, devlet eliyle ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından basılmaya başlandı ve din görevlilerine harâretle tavsiye edilmiştir. Şapka kanunu saçmalığına fiilen son verildiği gibi, bu eserlere karşı baskı ve tarassuta da hem fiilen, hem de resmen son verilmiştir. Elhamdülillâh…

Bundan sonra bu güzîde eserlerden istifade etmeye engel kalmadığı gibi, hiç kimsenin de nazlanmaya hiçbir mazereti kalmamıştır. Ne mutlu bu güzide eserlerle, çok önemli olan dünya sınavını en emin ve en kısa yoldan kolaylaştıranlara. Ne mutlu bu eserlerle taklîdî îmânını TAHKÎKÎYE çıkaranlara. Ne mutlu her olayda ve her eserde Sıfat-ı İlâhiyi ve Esmâ-ül Hüsnâyı müşâhade edenlere...

NOT: Bir sonraki yazımda, Hünkâr Tur ile 18.10.2017 tarihli 5 günlük “Endülüs ve İspanya Turu”muzdaki çok ilginç anekdotlarımızı ve AB üyesi İspanya’nın ülkemizle mukayeseleri arz etmeye çalışacağım, inşallah.

Facebook Yorum

Yorum Yazın