Almanya'da on binler İslam için haykırdı
DİYANET HABER<p>Almanya'da, aşırı sağcı PEGIDA hareketinin uzantısı KÖGİDA'yı protesto eylemi, binlerce kişinin katılımıyla başladı.</p> <p></p> <p><p> <span style="font-family:tahoma,geneva,sans-seri
Almanya'da, aşırı sağcı PEGIDA hareketinin uzantısı KÖGİDA'yı protesto eylemi, binlerce kişinin katılımıyla başladı.
Almanya'daki göçmen kuruluşlar, demokratik kitle örgütleri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun öncülüğünde, yabancı düşmanı ve İslam karşıtı PEGIDAhareketinin uzantısı KÖGİDA'ya tepki göstermek için binlerce kişi Köln Deutz'daki Fuar Kulesi çevresinde toplandı.
AK PARTİLİ KÜLÜNK'TE KATILDI
Gösteriye, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Arif Ünal, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katıldı.
''KÖLN RENKLİ KALACAK''
Türkler'in yanı sıra Almanlar'ın ve diğer yabancıların da destek verdiği gösteride, "Köln renkli kalacak", "Çeşitlilik güçtür" ve "Irkçılığa ve şiddete hayır" yazılı pankartlar taşındı, "Naziler dışarı" sloganları atıldı.
Gösteri alanında kurulan platformda şarkılar söylendi, katılımcılar dans etti.
Ünal, yaptığı açıklamada, Köln halkının, Köln'ün bir Dresden olmadığını göstermek için bugün kiliselerden, sivil toplum kuruluşlarına kadar her kesimin gösteriye destek verdiğini söyledi.
Köln'ün aslında çok renkli, çok dilli bir toplum olduğunu ve bu zenginliği göstermek için halkın gösteriye katıldığını vurgulayan Ünal, "Zaten sizler de göreceksiniz bu ırkçı grupların sayısı bugünkü gösteride, polisin verdiği bilgiye göre sayı 500'ü geçmeyecek. Bunun karşısında belki de 5 binin üzerinde ırkçılığa karşı yürüyüşe katılan insan olacak. Biz Köln'ü bu bir avuç ırkçı ve İslam düşmanı gruplara teslim etmek istemediğimiz için buradayız" diye konuştu.
Gösteriye katılanlardan Bayram Mert de 44 yıldır Almanya'da yaşadığını, şimdiye kadar göçmenlere ve camilerle bu kadar ırkçı faaliyetlerle karşılaşmadıklarını ifade etti.
PEGIDA hareketini protesto etmek için gösteriye katıldıklarını anlatan Mert, "Alman ve Türk yetkililerin bir an önce bu sorunlara çare bulmalarını istiyoruz. Ayrıca, burada yaşayan Türklerin de bu tür gösterilere daha fazla katılım sağlamasını bekliyoruz" dedi.
Katılımcılardan Hayrunnisa Bektaş ise tüm insanlar ve Müslümanlar için gösteride bulunduğunu dile getirerek herkesin bu tür gösterilere duyarlı olması gerektiğini ifade etti.
ALMANLAR DA DESTEK VERDİ
Alman katılımcılardan Karls Savelsberg ise ırkçı gösterilere tepki gösterdiklerini söyledi. Savelsberg, "Biz Köln şehrimizin hoşgörülü olduğunu göstermek için bugün buraya katıldık. Irkçı, KÖGİDA taraftarlarından fazla olduğumuzu göstermek istiyoruz" diye konuştu.
Katja Schneider de çeşitliliğin Almanya için büyük kazanç olduğunu, eleştirilerin yapılabileceğini ancak PEGIDA ve KÖGİDA'nın yaptığının yapıcı ve çözüm odaklı olmadığını vurguladı.
Öte yandan, Köln polis sözcüsü Christoph Gilles, ırkçı KÖGİDA eylemine yaklaşık 250, KÖGİDA karşıtı eyleme ise yaklaşık 3 bin kişinin katılımı beklediklerini bildirdi.
Bu arada KÖGİDA destekçileri de karşıt gösterinin düzenlendiği alanın hemen yakınlarındaki Köln Deutz'taki Otto Meydanı'nda bir araya geldi. Polis, iki grubun karşı karşıya gelmemesi için yoğun güvenlik önlemleri aldı.
Kaynak Haber7 [ Okunma Sayısı: 172 ]
İlginizi Çekebilir
07 Kasım 2025 Tarihli Cuma Hutbesi
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 07 Kasım 2025 tarihli "VEFA İMANDANDIR" konulu Cuma hutbesi yayınlandı.
2026 Hac kura sonuçları e-Devlet'te erişime açıldı
Diyanet İşleri Başkanlığınca gerçekleştirilen 2026 hac kura sonuçları, e-Devlet'te erişime açıldı.
Diyanet Vakfı’ndan Gazze için küresel dayanışma zirvesi
Türk Diyanet Vakfı’nın öncülüğünde 11-12 Kasım’da İstanbul’da düzenlenecek uluslararası zirve, Gazze’deki insani krize kalıcı çözümler üretmeyi ve uluslararası dayanışmayı güçlendirmeyi hedefliyor.
2026 yılı hac kurası, 5 Kasım Çarşamba günü
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Fatih Mehmet Karaca, “2026 yılı hac kurası 5 Kasım 2025 Çarşamba günü saat 10.30’da Diyanet İşleri Başkanlığı 15 Temmuz Milli İrade Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonu’nda çekilecektir.” dedi.
Yeni İstanbul İl Müftüsü Doç. Dr. Emrullah Tuncel göreve başladı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş, İstanbul İl Müftüsü olarak atanan Doç. Dr. Emrullah Tuncel’e cübbesini giydirerek göreve başlattı.
Filistinli sanatçı Dina Zaurub, katil İsrail'in saldırısında hayatını kaybetti
Soykırımcı İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırılarında, 22 yaşındaki Filistinli sanatçı Dina Halid Zaurub yaşamını yitirdi.