© Dini Haberler 2020

Arakanlı Müslümanlara seçim engeli

<p>Myanmar'da kendilerine vatandaşlık verilmeyen Arakan Müslümanlarının oy kullanmaları engelleniyor. Ülkedeki özgürlükçü olarak bilinen muhalefet bile Arakanlı Müslümanların oy kullanmasına karşı</p> <p></

Myanmar'da kendilerine vatandaşlık verilmeyen Arakan Müslümanlarının oy kullanmaları engelleniyor. Ülkedeki özgürlükçü olarak bilinen muhalefet bile Arakanlı Müslümanların oy kullanmasına karşı

 

Myanmar'da vatandaşlık sorunu yaşayan Müslüman Arakanlılar ve bazı küçük azınlık gruplarının bir kısmı geçici kimlik vazifesi gören 'beyaz kart' taşıyor. Ancak beyaz kart taşıyanların ülkedeki seçimlerde oy kullanmalarının önü kesiliyor. 

Myanmar'daki yüksek mahkeme beyaz kart taşıyanların oy kullanmasının Myanmar Anayasası'na aykırı olduğuna ve ilgili yasanın değiştirilmek üzere meclise geri gönderilmesine karar verdi. Mahkeme kararında, "Beyaz kart sahiplerinin herhangi bir referandumda oy kullanmaları uygunsuzdur. Çünkü bu durum, Myanmar Anayasası'nın 4, 38 ve 391'inci maddelerini ihlal anlamına geliyor." denildi. 

Myanmar anayasasının 391'inci maddesinde "sadece vatandaşlığı olanlar oy kullanabilir" ibaresi yer alıyor. Mahkemenin bu kararıyla birlikte Myanmar'da beyaz kart taşıyan yaklaşık 750 bin kişinin seçimlerde ya da referandumda oy kullanmasının önü kesilmiş oldu. Beyaz kart taşıyanların büyük bölümünün Müslüman Arakanlılar oluşturuyor. 

'ÖZGÜRLÜKÇÜ' MUHALEFET MÜSLÜMANLARIN OY KULLANMASINA KARŞI

Myanmar'da mahkemenin aldığı bu karar, ülkede bulunan muhalefeti de memnun etti. Özgürlüklü olarak bilinen muhalefet, beyaz kart taşıyanların oy kullanmasına karşı çıktığını açıklamıştı. 

Arakan'da yaşayan Müslümanlar dünyadaki en büyük devletsiz halk olarak biliniyor. Myanmar Arakanlı Müslümanlara vatandaşlık vermiyor. Bölgede yaşayan milyonluk Müslüman nüfus gördükleri baskılardan dolayı çevre bölgelere göç etmek zorunda kalıyor. Bölgede yaşamaya devam eden Arakanlılar ise, vatandaşlıkları olmadığı için birçok haktan mahrum olarak yaşamaya devam ediyor. 

İlginizi Çekebilir

Diyanet ve TDV’den Yetim ve İhtiyaç Sahibi Gençlere Evlilik Desteği

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) iş birliğinde hayata geçirilen “İki İnsan Bir Hayat” projesi kapsamında, 81 ilde ikamet eden yetim, öksüz ve ihtiyaç sahibi nişanlı gençlere evlilik sürecinde destek sağlanacak.

07 Kasım 2025 Tarihli Cuma Hutbesi

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 07 Kasım 2025 tarihli "VEFA İMANDANDIR" konulu Cuma hutbesi yayınlandı.

2026 Hac kura sonuçları e-Devlet'te erişime açıldı

Diyanet İşleri Başkanlığınca gerçekleştirilen 2026 hac kura sonuçları, e-Devlet'te erişime açıldı.

Diyanet Vakfı’ndan Gazze için küresel dayanışma zirvesi

Türk Diyanet Vakfı’nın öncülüğünde 11-12 Kasım’da İstanbul’da düzenlenecek uluslararası zirve, Gazze’deki insani krize kalıcı çözümler üretmeyi ve uluslararası dayanışmayı güçlendirmeyi hedefliyor.

2026 yılı hac kurası, 5 Kasım Çarşamba günü

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Fatih Mehmet Karaca, “2026 yılı hac kurası 5 Kasım 2025 Çarşamba günü saat 10.30’da Diyanet İşleri Başkanlığı 15 Temmuz Milli İrade Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonu’nda çekilecektir.” dedi.

Yeni İstanbul İl Müftüsü Doç. Dr. Emrullah Tuncel göreve başladı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş, İstanbul İl Müftüsü olarak atanan Doç. Dr. Emrullah Tuncel’e cübbesini giydirerek göreve başlattı.

TÜM HABERLER