BM'den, Myanmar'a Arakanlı Müslümanlar çağrısı
DİYANET HABER<p>BM Genel Kurulu, Myanmar'a, Arakanlı Müslümanlara vatandaşlık ve ülke içinde serbest dolaşma haklarını verme çağrısı yaptı</p> <p></p> <p><p style="margin: 10px 0px 5px; padding: 0px; lin
BM Genel Kurulu, Myanmar'a, Arakanlı Müslümanlara vatandaşlık ve ülke içinde serbest dolaşma haklarını verme çağrısı yaptı
BM Genel Kurulu, Myanmar'daki insan hakları ve Arakanlı Müslümanların durumuna ilişkin sunulan tasarıyı kabul etti.
Bağlayıcılığı olmayan, ancak Myanmar hükümetine yönelik uluslararası baskıyı artırma işlevi bulunan tasarıda, dini ve etnik azınlıkların haklarının eşitlik temelinde sağlanması istendi. Arakanlı Müslümanların vatandaşlık haklarının verilmesi de istenen kararda Müslümanların ülke içinde serbest dolaşımı ve sosyal ve ekonomik aktivitelerde yer almalarına izin verilmesi talep ediliyor.
Myanmar, Arakan (Rakhine) eyaletinde yaşayan yaklaşık 1,3 milyon Arakan Müslümanlarının vatandaşlık hakkını, illegal Bangladeş göçmeni oldukları iddiasıyla vermiyor. Eyaletteki Budist fanatiklerin zulmüne maruz kalan Arakanlılar 2012'de yeniden başlayan şiddet dalgası nedeniyle evlerinden edildi.
Yaklaşık 140 bin Müslüman, evlerini terk ederek derme çatma kamplarda yaşamaya ya da komşu ülkelere sığınmaya çalışıyor. Myanmar hükümeti azınlıkların durumlarını iyileştirmek için hazırladığını öne sürdüğü "eylem planını" ise henüz açıklamadı.
Tasarı daha önce BM Genel Kurulu'nun insan haklarından sorumlu olan 3. Komitesi'nde kabul edilmiş ve Genel Kurul'a gönderilmişti.
Kaynak Dünyabülteni [ Okunma Sayısı: 46 ]
İlginizi Çekebilir
07 Kasım 2025 Tarihli Cuma Hutbesi
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 07 Kasım 2025 tarihli "VEFA İMANDANDIR" konulu Cuma hutbesi yayınlandı.
2026 Hac kura sonuçları e-Devlet'te erişime açıldı
Diyanet İşleri Başkanlığınca gerçekleştirilen 2026 hac kura sonuçları, e-Devlet'te erişime açıldı.
Diyanet Vakfı’ndan Gazze için küresel dayanışma zirvesi
Türk Diyanet Vakfı’nın öncülüğünde 11-12 Kasım’da İstanbul’da düzenlenecek uluslararası zirve, Gazze’deki insani krize kalıcı çözümler üretmeyi ve uluslararası dayanışmayı güçlendirmeyi hedefliyor.
2026 yılı hac kurası, 5 Kasım Çarşamba günü
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Fatih Mehmet Karaca, “2026 yılı hac kurası 5 Kasım 2025 Çarşamba günü saat 10.30’da Diyanet İşleri Başkanlığı 15 Temmuz Milli İrade Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonu’nda çekilecektir.” dedi.
Yeni İstanbul İl Müftüsü Doç. Dr. Emrullah Tuncel göreve başladı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş, İstanbul İl Müftüsü olarak atanan Doç. Dr. Emrullah Tuncel’e cübbesini giydirerek göreve başlattı.
Filistinli sanatçı Dina Zaurub, katil İsrail'in saldırısında hayatını kaybetti
Soykırımcı İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırılarında, 22 yaşındaki Filistinli sanatçı Dina Halid Zaurub yaşamını yitirdi.