Diyanet'ten Kırgızistan'daki din görevlerine eğitim
DİYANET HABER<p>Türkiye ile Kırgızistan'dan kurumların ortaklaşa düzenlediği eğitim semineri tamamlandı</p> <p></p> <p><p style="color: rgb(34, 32, 33); font-family: tahoma; font-size: 11.8181819915771px
Türkiye ile Kırgızistan'dan kurumların ortaklaşa düzenlediği eğitim semineri tamamlandı
Kırgızistan Müslümanları Dini İdaresi ile Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği'nin ortaklaşa düzenlediği, Bişkek'te görev yapan mahalli din görevlilerine verilen hizmet içi eğitim semineri tamamlandı.
Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi'nde (KTMÜ) düzenlenen iki haftalık eğitim seminerini tamamlayan 32 kursiyere sertifikaları verildi.
Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç'ın hazır bulunduğu seminerinin kapanış töreninde konuşan Din Hizmetleri Müşaviri Orhan Genç, ilk kez Bişkek'te Kırgız din görevlilerine verilen din eğitiminin çok faydalı olduğunu düşündüğünü belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.
KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı da ülkede dini eğitime katkı bulunmak için üniversite kampüsünde uygulama camisi ve İlahiyat Fakültesi binasının inşaatının sürdüğünü hatırlatarak, tüm bunların Kırgızistan halkının İslam dinini doğru öğrenmesine yarayacağını söyledi.
Müslümanlar arasında birlik ve beraberliğinin önemine değinenBalcı, Kırgızistan'da İslam dininin doğru anlatılmasında ve yaşatılmasında din görevlilerine büyük sorumluluk düştüğünün altını çizdi. Balcı, 10 yıl içinde Türkiye'nin dünyada en güçlü 10 ülke içine gireceğini, Türkler ve Müslümanlar adına sözü geçen bir ülke haline geleceğini ifade ederek, "Bu önümüzdeki 10 yıl bizler için çok önemlidir. Birlik ve beraberlik içinde olmalıyız. İslam dinini doğru anlamalıyız ve anlatmalıyız" diye konuştu.
Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi etnik halklar, din politikası ve sivil toplum işbirliği birimi ve Müslümanlar Dini İdaresi başkan yardımcıları da yaptıkları konuşmalarda, ülkede din adamlarının eğitimi ve tecrübesi için Türkiye Diyanet Vakfı tarafından verilen katkıdan dolayı minnettar olduklarını söyledi.
- Masrafları Türkiye karşıladı -
Din Hizmetleri Müşaviri Genç, daha sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada da mahalli din görevlilerinin hizmet içi seminerine katılan 32 Kırgız din adamının tüm masraflarının Türkiye Diyanet Vakfı tarafından karşılandığını belirtti.
Genç, seminere katılan 32 kursiyere Oş İlahiyat Fakültesi, Manas Üniversitesi, Araşan İlahiyat Fakültesi ve Kırgızistan Müslümanları Dini İdaresi'nden oluşan 22 öğretmenin destek verdiğini bildirdi. Genç, Türkiye'de her kurumda hizmet içi eğitim kursların verildiğini, böyle bir uygulamayı da kardeş ülke Kırgızistan'da yaygınlaştırmak istediklerini aktardı.
Seminere katılan Kırgız genç imam Ulanbek Kurmanbayev ise verilen eğitimin çok faydalı olduğunu vurgulayarak, iki hafta içinde çok şey öğrendiklerini ve bu tür eğitim kurslarının devam etmesi gerektiğini dile getirdi.
Müslümanlar Dini İdaresi Halkla İlişkiler ve Dış İlişkiler Bölümü Başkanı Urmatbek Sultanov da Türkiye ve Kırgızistan'dan kendilerine eğitim veren hocaların çok tecrübeli olduklarını ve kendilerinden Peygamberin hayatını ve Kur'an-ı Kerim'in nasıl temsil edilmesi gerektiğini öğrendiklerini belirtti.
Kaynak Milli Gazete [ Okunma Sayısı: 114 ]
İlginizi Çekebilir
İzmir Müftülüğüne Yeni Atama
30.01.2026 Cumhurbaşkanlığı kararıyla İzmir Müftülüğüne atanan müftü Haliloğlu, uzun yıllara dayanan din hizmetleri ve akademik tecrübesiyle dikkat çekiyor. Daha önce vaizlik, ilçe müftülüğü, il müftü yardımcılığı ve yurt dışında din hizmetleri ataşeliği görevlerinde bulunan müftü, son olarak Adıyaman İl Müftüsü olarak görev yapıyordu.
30 Ocak 2026 Tarihli Cuma Hutbesi
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 30 Ocak 2026 tarihli "TÖVBEYE YÖNELMEK konulu Cuma hutbesi yayınlandı.
Diyanet ve TDV’den Yetim ve İhtiyaç Sahibi Gençlere Evlilik Desteği
Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) iş birliğinde hayata geçirilen “İki İnsan Bir Hayat” projesi kapsamında, 81 ilde ikamet eden yetim, öksüz ve ihtiyaç sahibi nişanlı gençlere evlilik sürecinde destek sağlanacak.
07 Kasım 2025 Tarihli Cuma Hutbesi
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 07 Kasım 2025 tarihli "VEFA İMANDANDIR" konulu Cuma hutbesi yayınlandı.
2026 Hac kura sonuçları e-Devlet'te erişime açıldı
Diyanet İşleri Başkanlığınca gerçekleştirilen 2026 hac kura sonuçları, e-Devlet'te erişime açıldı.
Diyanet Vakfı’ndan Gazze için küresel dayanışma zirvesi
Türk Diyanet Vakfı’nın öncülüğünde 11-12 Kasım’da İstanbul’da düzenlenecek uluslararası zirve, Gazze’deki insani krize kalıcı çözümler üretmeyi ve uluslararası dayanışmayı güçlendirmeyi hedefliyor.