Fransa'daki Müslümanlardan birlik çağrısı
DİYANET HABERFransa’daki Müslüman toplumu liderleri islamofobinin artma riskine karşı birlik çağrısında bulundu
Fransa’daki Müslüman toplumu liderleri islamofobinin artma riskine karşı birlik çağrısında bulundu
Fransa'daki Müslümanlar Birliği Başkanı Nebil Ennasri, Paris'teki saldırılardan sonra toplumu şüphe ve belirsizliğe sürükleyen olağanüstü ve tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalındığı uyarısında bulunarak bunu atlatmak için birlik olunması gerektiğini vurguladı.
Nebil Ennasri Fransız yetkililerin, Müslümanlara yönelik olası tepkilere karşı tedbir almasının önemine işaret etti.
"Charlie Hebdo" dergisine saldırının Fransa’da son 50 yıldır düzenlenen en kanlı saldırı olduğunu hatırlatan Ennasri, bununla yıllardır siyaset ve medya aracılığıyla ülkede ağır basan karmaşanın daha da büyüyebileceği ve Müslümanların tekrar hedef haline gelebileceği değerlendirmesinde bulundu.
Paris'teki Avrupa Beşeri Bilimler Enstitüsü Başkanı ve Fransa İslami Örgütler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmed Caballah ise Fransa'daki tüm Müslümanları aynı çatı altında toplamak gerektiğini ifade etti.
Yıllardır Müslümanların taleplerini somutlaştıracak, onların sesi olacak genel İslami bir komitenin gerekliliğinin hissedildiğini dile getiren Caballah, bu bağlamda 25 yıldır "Fransa Müslüman Konseyi" gibi bir çok girişimde bulunulduğunu ancak bu projenin de tüm Müslümanların güvenini ve onayını alamadığını vurguladı.
Fransız siyasetinin bir İslam komitesinin doğuşuna yardım etmediğini belirten Caballah, demokratik şekilde tüm Müslümanları temsil eden bir komitenin kurulması konusuna siyasilerin çıkarları ve Mağrip ülkeleriyle ilişkiler doğrultusunda yaklaştığına dikkati çekti.
Projenin hayata geçirilmesine gençlerin büyük katkıda bulunabileceğine vurgu yapan Caballah,Müslüman gençlerin çoğunun ılımlı olduğunu söyledi ancak bazılarının terör gruplarına katılmasının önlenmesi için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğine işaret etti.
Caballah, Müslümanları aynı çatı altında toplayacak kapsayıcı bir projenin olmaması halinde islamofobinin artacağı uyarısında bulundu.
Müslüman toplumuna ve değerlerine saygı duyulması ve Müslümanların etkili vatandaşlar olması gerektiğini ifade eden Caballah, bu şekilde ırkçılık ve islamofobinin önlenebileceğini dile getirdi.
İlginizi Çekebilir
Diyanet ve TDV’den Yetim ve İhtiyaç Sahibi Gençlere Evlilik Desteği
Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) iş birliğinde hayata geçirilen “İki İnsan Bir Hayat” projesi kapsamında, 81 ilde ikamet eden yetim, öksüz ve ihtiyaç sahibi nişanlı gençlere evlilik sürecinde destek sağlanacak.
07 Kasım 2025 Tarihli Cuma Hutbesi
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 07 Kasım 2025 tarihli "VEFA İMANDANDIR" konulu Cuma hutbesi yayınlandı.
2026 Hac kura sonuçları e-Devlet'te erişime açıldı
Diyanet İşleri Başkanlığınca gerçekleştirilen 2026 hac kura sonuçları, e-Devlet'te erişime açıldı.
Diyanet Vakfı’ndan Gazze için küresel dayanışma zirvesi
Türk Diyanet Vakfı’nın öncülüğünde 11-12 Kasım’da İstanbul’da düzenlenecek uluslararası zirve, Gazze’deki insani krize kalıcı çözümler üretmeyi ve uluslararası dayanışmayı güçlendirmeyi hedefliyor.
2026 yılı hac kurası, 5 Kasım Çarşamba günü
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Fatih Mehmet Karaca, “2026 yılı hac kurası 5 Kasım 2025 Çarşamba günü saat 10.30’da Diyanet İşleri Başkanlığı 15 Temmuz Milli İrade Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonu’nda çekilecektir.” dedi.
Yeni İstanbul İl Müftüsü Doç. Dr. Emrullah Tuncel göreve başladı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş, İstanbul İl Müftüsü olarak atanan Doç. Dr. Emrullah Tuncel’e cübbesini giydirerek göreve başlattı.