Sofya'da Osmanlıca dersleri
DİYANET HABERBulgarista’ın başkenti Sofya’da gönüllülerin girişimiyle başlatılan Osmanlıca kursları büyük ilgi görüyor. Başmüftü Vedat Ahmet tarafından verilen Osmanlıca dersinin her yaştan katılımcısı buluyor.
Bulgarista’ın başkenti Sofya’da gönüllülerin girişimiyle başlatılan Osmanlıca kursları büyük ilgi görüyor. Başmüftü Vedat Ahmet tarafından verilen Osmanlıca dersinin her yaştan katılımcısı buluyor.
Zengin Osmanlı arşivlerine ev sahipliği yapan Bulgaristan'da Osmanlıcaya olan ilgi de gün geçtikçe artıyor. Ülkede son üç yıldır derneklerin yanı sıra gönüllülerin girişimiyle Osmanlıca kursları düzenleniyor.
Bulgaristan başkenti Sofya’da faaliyet gösteren kültürel etkileşim derneğinin organizasyonuyla her pazar günü Başmüftülük binasında Osmanlıca kursları düzenlenmeye başladı. Sofya'daki dersler Başmüftü Vedat Ahmet tarafından veriliyor. Gönülü olarak eğitmenlik yapan Vedat Ahmet, Osmanlıcanın Bulgaristan Müslümanları açısından bir önem arz ettiği düşüncesinde.
OSMANLI KÜLTÜRÜ DE ÖĞRETİYORUZ
Başmüftülüğün verdiği Osmanlıca kursunun 3. yılına girdiğini kaydeden Başmüftü Vedat Ahmet, kursun Kültürel Etkileşim Derneği’nin teşebbüsüyle Sofya’da bulunan özellikle Türk gençlerinin talebi üzerine başladığını söyledi.
Ahmet şöyle devam etti; “Amacımız Osmanlıcayı öğrenmekle birlikte, Osmanlı kültürüyle ilgili belli konuları öğrenmek ve tanışmak idi. Bulgar asıllı olanlardan da zaman zaman kursa gelenler oluyor. Bazı arkadaşlarımız artık 3. senesine girdi. Çok büyük bir katılımla değil, ama yavaş yavaş bir mesafe kat ediyoruz. Ecdadımızın dilini öğrenmek, bizim kültürümüzün örf ve adetlerimizin temelinde bulunan bazı değerleri keşfetmek için bunu yapıyoruz.”
İLERİ DÜZEYDE EĞİTİM ALDIM
Osmanlıca’yı Yüksek İslam Enstitüsü’nde öğrendikten sonra biraz daha ileri seviyede Osmanlı diplomasisi ve paleografisi dersi aldığını kaydeden Vedat Ahmet, “Onu da milli kütüphanedeki uzmanlardan Doç. Dr. Stefan Andreev’ten okuduk. Bu şekilde biraz Osmanlıcamızı geliştirme imkânı oldu” ifadelerini kullandı.
Sofya'da düzenlenen kursların her yaştan talibi var. 12 yaşındaki Musab Ahmet kursiyerlerden biri. Cumartesi günleri kuran kursuna giden ortaokul öğrencisi Musab, pazar günleri de Osmanlıca’nın zenginliğini keşfetmeye çalışıyor.
İlginizi Çekebilir
Filistinli sanatçı Dina Zaurub, katil İsrail'in saldırısında hayatını kaybetti
Soykırımcı İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırılarında, 22 yaşındaki Filistinli sanatçı Dina Halid Zaurub yaşamını yitirdi.
30.03.20225 Tarihli Bayram Hutbesi
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 30.03.20225 Tarihli ve "RAMAZAN’A VEDA EDERKEN" konulu Bayram hutbesi yayınlandı.
Uluslararası İlahiyat Programı 2025 Yılı başvuruları başladı
Diyanet İşleri Başkanlığının Uluslararası İlahiyat Programı 2025 Yılı başvuruları başladı.
2025 yılı fitre miktarı belli oldu
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2025 yılı Ramazan ayından 2026 yılı Ramazan ayına kadar olan süre için fitre miktarını 180 TL olarak belirledi.
03.01.20224 Tarihli Cuma Hutbesi
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 03 Ocak 2024 tarihli ve "MÜMİNİN HAYATINDA UMUTSUZLUĞA YER YOKTUR" konulu cuma hutbesi yayınlandı.
Umre Ödüllü 'Gençlik Bilgi Yarışması' başvuruları başladı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, umre ödüllü "Gençlik Bilgi Yarışması" başvurularının başladığını duyurdu.