Türkiye Suriyeli Kürtlere kucak açtı
DİYANET HABER<p>Suriye'de IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasında çıkan çatışmalardan kaçan 190 bin sığınmacıya kucak açan Türkiye, misafirlerinin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.</p> <p></p> <p><p style="margi
Suriye'de IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasında çıkan çatışmalardan kaçan 190 bin sığınmacıya kucak açan Türkiye, misafirlerinin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.
Halep'e bağlı Aynel Arap (Kobani) bölgesinde IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalardan kaçan 190 bin sığınmacıya adeta kol kanat geren Türkiye, bu konuda yaptığı çalışmalarla mazlum halkların gönlünde taht kuruyor.
Ülkelerindeki çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli Kürtler, çareyi Türkiye'ye sığınmakta buluyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, çatışmalar nedeniyle son bir ayda Kobani'den Türkiye'ye yaklaşık 190 bin Suriyeli Kürt giriş yaptı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Suruç ilçesindeki oluşturduğu alandan geçen sığınmacılardan 545'i tedavi edildi.
Sığınmacıların barınmaları için yaklaşık 10 bin kişilik alan oluşturulurken, AFAD'ın 24 bin kişilik çadır kent kurma çalışmaları ise sürüyor.
Türkiye'ye giriş yapan sığınmacılardan bir bölümü akrabalarının yanına yerleşirken çok sayıda misafir, Suruç ilçesindeki Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) ve bahçesinde kurulan çadır kentte barınıyor.
Tüm ihtiyaçları Türk yetkililer tarafından karşılanan sığınmacılar uzun ve sıkıntılı bir yolculuğun ardından sıcak bir yuvaya kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.
Savaşın en masumu olan çocukları da düşünen Türkiye, burada minikler için oyun alanları oluşturarak bir nebze olsun gülümsemelerini sağlıyor.
'İYİ Kİ TÜRKİYE VAR'
Türkiye'de devlet ve hükümetin yanı sıra birçok yardım kuruluşu da IŞİD'in saldırılarından kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtlerin yaralarını sarmak ve acılarını hafifletmek için canla başla çalışıyor.
Kimsesi olmayan ve geçici olarak okul, düğün salonu ve cami gibi merkezlere yerleştirilen Suriyeliler için Türk Kızılayı, üç öğün sıcak yemek çıkarırken, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ise Uluslararası Doktorlar Birliği ile ortaklaşa mobil sağlık tırında sığınmacıların yoğun olarak bulunduğu Suruç YİBO, ilçe merkezi ve yakın köylerde Suriyelileri sağlık taramasından geçirerek, ilaçlarını ücretsiz veriyor. Sığınmacılara ayrıca gıda kolisi ve battaniye dağıtımı da yapılıyor.
Ülkenin çeşitli illerindeki sivil toplum kuruluşları da bölgedeki sığınmacılara destek olmak amacıyla yardımlarda bulunuyor.
Bölgede, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, AFAD, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürülüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Türk Kızılayı ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nde çok sayıda personel görev yapıyor.
Tarihin her döneminde mazlum halkların yanında yer alan Türkiye, son olarak Suriyeli Kürtlere de kapılarını açarak dünyaya bir kez daha örnek oldu.
Suriyeli Kürt Mustafa Salihi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sayesinde acılarının hafiflediğini söyledi.
Yaklaşık 3 haftadır geçici barınma merkezinde kaldıklarını anlatan Salihi, "İyi ki Türkiye var. Türk halkı bize sadece kapılarını değil gönlünü de açtı" dedi.
Suriye'deki savaşın bitmesi için dua ettiklerini anlatan Salihi, en kısa zamanda evlerine dönmeyi arzuladıklarını sözlerine ekledi.
Kaynak Yeni Akit [ Okunma Sayısı: 111 ]
İlginizi Çekebilir
Diyanet ve TDV’den Yetim ve İhtiyaç Sahibi Gençlere Evlilik Desteği
Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) iş birliğinde hayata geçirilen “İki İnsan Bir Hayat” projesi kapsamında, 81 ilde ikamet eden yetim, öksüz ve ihtiyaç sahibi nişanlı gençlere evlilik sürecinde destek sağlanacak.
07 Kasım 2025 Tarihli Cuma Hutbesi
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 07 Kasım 2025 tarihli "VEFA İMANDANDIR" konulu Cuma hutbesi yayınlandı.
2026 Hac kura sonuçları e-Devlet'te erişime açıldı
Diyanet İşleri Başkanlığınca gerçekleştirilen 2026 hac kura sonuçları, e-Devlet'te erişime açıldı.
Diyanet Vakfı’ndan Gazze için küresel dayanışma zirvesi
Türk Diyanet Vakfı’nın öncülüğünde 11-12 Kasım’da İstanbul’da düzenlenecek uluslararası zirve, Gazze’deki insani krize kalıcı çözümler üretmeyi ve uluslararası dayanışmayı güçlendirmeyi hedefliyor.
2026 yılı hac kurası, 5 Kasım Çarşamba günü
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Fatih Mehmet Karaca, “2026 yılı hac kurası 5 Kasım 2025 Çarşamba günü saat 10.30’da Diyanet İşleri Başkanlığı 15 Temmuz Milli İrade Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonu’nda çekilecektir.” dedi.
Yeni İstanbul İl Müftüsü Doç. Dr. Emrullah Tuncel göreve başladı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş, İstanbul İl Müftüsü olarak atanan Doç. Dr. Emrullah Tuncel’e cübbesini giydirerek göreve başlattı.