Allah'ın rızık vermesi hakkında iki nokta
DİNİ HABERLERAllah'ın sıfatlarından biri de (Rezzâk) rızık verendir. Bütün varlıklar Allah tarafından yaratıldığından ve Allah, varlıkları belirli ve maksatlı bir plana göre yarattığı için onların ihtiyaçlarını da düşünmüştür. Ancak bazen Şeytan'ın vesveseleri Allah'ın yarattıklarını unuttuğunu düşündürür.
Allah Hud Suresi'nin 6. ayetinde şöyle buyurmuştur: "Yeryüzünde hiçbir canlı yoktur ki, rızkı Allah’a ait olmasın. Her birinin (dünyada) duracakları yeri de, (öldükten sonra) emaneten konulacakları yeri de O bilir. Bunların hepsi açık bir kitapta (Levh-i Mahfuz’da yazılı)dır". Yani bu Allah'ın rızık veren olduğu ve mahlukatını rızıklandıracak şekilde nerede olduğunu bildiği anlamına gelir. Bütün bu gerçekler, Allah'ın ilmi olan Vahiy Kitabında kayıtlıdır.
Evrendeki tüm varlıklara Allah'ın rızık vermesi hayret vericidir; anne karnındaki bir embriyodan, yerin karanlık derinliklerinde yaşayan böceklere, ağaçların ve dağların tepesinde yaşayan canlılara kadar hepsine rızık sunulur. Allah bütün mahlukattan haberdardır. Yarattıklarının yerlerini ve hareketlerini bilir, onlara göre rızık sağlar.
Ancak bu konuda iki şeyi dikkate almalıyız. Birinci nokta, insanın geçimini sağlamak için zulüm ve suç işlememesi gerektiğidir. Bazen şeytan, kendi vesvese ve aldatmalarıyla insanlara yoksulluk ve zorluk korkusu aşılar ve bu bahaneyle insanı günaha sürükler.
İkinci husus ise Kur’an ayetlerine ve hadislere göre Allah rızkı ancak biz kendimiz için çaba harcarsak verecektir. Bu şarta uymazsak rızkımız ortadan kalkar.
Bu nedenle çaba sarfetmezsek ve rızkımızın Allah katında olduğunu söylemeye çalışırsak yanlış olur. Allah’ın bize rızık veremediğini, sorunlarımızı bilmediğini veya onları çözemediğini ve kendimizin geçimini sağlamak için her şeyi, hatta yanlış şeyleri yapmamız gerektiğini düşünmek de yanlıştır.
Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ
Diyanetliler Platformu Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Kur’an-ı Kerim’in toplumdaki kadın sorunlarına çözümü
İslam, kadın ve erkek arasındaki doğal farklılığa, her birinin dünya sistemi ve toplumdaki yerine dikkat çeker. İhtiyaçlarına teveccüh ederek cinsiyeti daha az öne plana çıkarmıştır.
Haydi çocuklar Kur’an’a koşun
Camilerde Kur'an kurslarına kayıtlar başlıyor. 3 Temmuz - 25 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek eğitimle çocuklar İslami bilgileri öğrenecek, manevi yönlerini geliştirecekler.
Diyanet 2022'de rekor kırdı! 48 yılın en yükseği
Diyanet İşleri Başkanlığı, 2022 yılında hafızlık rekoru kırdı. Geçtiğimiz yıl 12 bini aşkın hafızlık talebesi icazet belgesi alırken 1975’ten bu yana yetiştirilen hafız sayısı ise 200 bini geçti.
Namazın karakter gelişimi üzerindeki etkisi
Esma Sayın, bir ibadet olarak namazın kişiliğin ve kimliğin gelişimi üzerindeki tesiri hakkında kapsamlı bir makale kaleme almış.
Eğitimde hedef sorunu ve öğretmenlerin sorumlulukları
Mehmet Ali İlkaya, 22 yıllık öğretmenlik tecrübesinden hareketle eğitim programları ve öğretmenlerin sorumlulukları üzerine fikir yürütüyor.
Kur’an-ı Kerim’in en uzun ayeti neden bahsediyor?
Kur’an-ı Kerim’deki en uzun ayet, yasal konular ve ticari belgelerin nasıl düzenleneceği ile ilgilidir. Bu ayet, İslam’ın ne kadar kapsamlı olduğunu ve detaylara ne kadar dikkat ettiğini göstermektedir.