Çocuklarınıza ‘dikkatli ol’ demeyin
EĞİTİMÇocuklarınıza ’dikkatli ol’ demeyin. Çok yaygın şekilde kullanılan bu ifade çocuğa bir şey ifade etmez.
Çocuklarınıza ’dikkatli ol’ demeyin. Çok yaygın şekilde kullanılan bu ifade çocuğa bir şey ifade etmez.
Her anne – baba içgüdüsel olarak çocuklarını korumak ister. Bu nedenle, çocuk oyun oynarken, dışarı çıkarken ya da ebeveyninin bir tehlike sezinlediği her durumda aynı ifade kullanılır; ‘Dikkatli ol’. Çok yaygın şekilde kullanılan bu ifade aslında belirsizlik içerir ve çok sık kullanıldığından bir şey ifade etmez.
ALIŞKANLIK HALİNE GELDİ
Anne ve babalar, küçük bebeklerini gözlemleme ve onları güvende tutma yükümlülüğündedir. Ancak çocuklar büyüdükçe daha fazla özgürlük isterler. Dolayısıyla ebeveynler çocuklarını sürekli gözetim altında tutamıyor. Onlara göz kulak olmak için başka yollar buluyor. Bazı ebeveynler alternatifleri öne sürerek çocukların dikkatini çekmeye çalışır. Örneğin bir caddede yürürken, ışıklara bakmasını, her iki yönü kontrol etmesini, araçların geçmesini beklemesi gerektiğini anlatarak kendisinin geçmesine izin verir. Diğer ebeveynler ise kısa yolu tercih eder ve çocuklarına “dikkatli olmalarını” söyler. Görünüşte bu yanlış bir şey değil. Ancak “dikkatli ol” gibi önleyici bir ifade yalnızca doğru bir şekilde açıklandığı zaman yararlıdır.
ANLAMSIZ HALE GELİYOR
İfade çok anlam taşıyor bu nedenle de bir zaman sonra anlamsız hale geliyor. Çocuklar kendilerine rehberlik edilmediği müddetçe nelere dikkat etmeleri gerektiğini bilmiyorlar. Neden dikkat etmeleri gerektiği konusunda bir açıklama yapılmalıdır. Mesela, dikkatle ilerlemezse ne olacak? Eğer doğru açıklamalar yapılmazsa çocuklar her şeyi bir tehdit olarak görmeye başlayabilir. Her şey bir tehlike. Onlara genç yaştan itibaren yerleştirilen bu algıyla, her şeyin güvensiz olduğuna inanarak büyürler. Bu onları, paranoyak ve zayıf yapabilir. Yaralanma olasılığı nedeniyle fiziksel aktivitelere daha az katılacaklardır. Güvenli gördükleri bölgelerin dışına çıkmazlar çünkü çok korkunçtur.
GÜVENLERİNİ YIKMAYIN!
Çocuklar, kendi başına bazı hatalar yapma ve onlardan öğrenme özgürlüğüne ihtiyaç duyar. Hiçbir şeyin güvenli olmadığına inandırırsanız, var olmanın ve hayatta kalmanın tek yolunun, mümkün olan her türlü riski önlemek olduğuna inanırlar. Oysa hayatta ilerlemek için risk almak gerekir. Fırsatlar temel olarak risklerle eş anlamlıdır.
İlginizi Çekebilir
MEB Yönetmeliği, Binlerce Öğretmeni Uzman-Başöğretmenlikte Mağdur Ediyor
Yeni Öğretmenlik Yönetmeliği, Binlerce Öğretmeni Uzman-Başöğretmenlikte Mağdur Ediyor. Çok sayıda öğretmenim uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kariyerine ulaşmak için beklentileri ve yönetmeliğin yarattığı mağduriyetleri ilişkin detaylar şöyle:
Milli Eğitim Bakanlığı duyurdu, Yurt dışında eğitim fırsatı!
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, resmi burslu statüde lisansüstü öğrenim görmek üzere 668 öğrencinin yurt dışına gönderileceği açıklandı.
2024-2025 eğitim öğretim yılı takvimi açıklandı
Millî Eğitim Bakanlığınca 2024-2025 eğitim öğretim yılı takvimi açıklandı.
Yeni müfredatta köklü değişiklikler! İşte herkesin merak ettiği tüm detaylar...
Yeni eğitim ve öğretim döneminde uygulanacak yeni müfredata, yüzde 35 oranında seyreltme yapılırken bileşen sayısının azaltıldığı okul öncesi eğitim müfredatı, her bir alanda ortalama yüzde 50 oranında sadeleştirildi.
MEB'den YKS duyurusu! Ülke genelinde deneme sınavı var
YKS'ye Doğru 2024 Türkiye geneli çevrim içi YKS deneme sınavı, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Materyal web sitesi üzerinden yapılacak. TYT deneme sınavı 25 Mayıs, AYT denemesi 26 Mayıs, YDT denemesi ise 27 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek.
MEB Ortak Sınav tarihleri belli oldu
Millî Eğitim Bakanlığınca ülke genelinde 6 ve 9. sınıflar için yapılacak ortak sınavlara ilişkin konu soru dağılım tabloları yayımlandı.