© Dini Haberler 2020

İnönü Üniversitesi İlahiyat Camii dualarla açıldı

Malatya'da İnönü Üniversitesi kampüsünde inşa edilen İlahiyat Camii ve İslami İlimler Kütüphanesinin açılışını yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Erbaş, “İnşallah bu camimizde de binlerce öğrencimiz, hocamız ellerine kitap alacaklar, bir köşeye oturacaklar ve kitap müzakeresi yapacaklar.” dedi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Malatya'da İnönü Üniversitesi kampüsünde inşa edilen İlahiyat Camii ve İslami İlimler Kütüphanesinin açılışını yaptı.

Açılış töreninde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, sözlerine İstiklal Marşı’ndaki, 'Rûhumun senden İlâhî şudur ancak emeli: Değmesin ma’bedimin göğsüne nâ-mahrem eli; Bu ezanlar -ki şehâdetleri dînin temeli- Ebedî, yurdumun üstünde benim inlemeli.’ dizeleriyle başlayarak, “Mehmet Akif Ersoy,  İstiklal Marşı’na öyle güzel bir dua koymuş ki, inşallah ebediyen minarelerimizde ezanlarımız okunur, bayrağımız ebediyen bu topraklardan inmez.” dedi.

Başkan Erbaş, ‘cami’ ve ‘camia’ kelimelerinin yakınlığına dikkat çekerek, “Cami, ibadet edilen yer. Aynı zamanda yüce Rabbimizin Esma'ül Hüsna'sından birisi, ‘el Cami’, Allah'ın isimlerinden birisi. O, merhameti ve rahmetiyle nasıl bütün varlıkları kuşatıyorsa cami de sıcaklığıyla bütün müminleri içinde kucaklıyor adeta. Irk, renk ayrımı yapmadan, zengin, fakir demeden bütün statüleri, sınıfları sıfırlayan bir özelliği var caminin. Malatya Üniversitemizde Türkiye'nin 81 ilinden öğrenciler vardır. Hatta öyle zannediyorum ki, yurtdışından yüzlerce misafir öğrencimiz vardır. İşte cami, burada hepsini kuşatacak.” diye konuştu.

“Bütün üniversitelerimizde camilerimiz yükseliyor”

Üniversite ve cami arasındaki yakınlığın önemine değinen Başkan Erbaş, “’el Camia’ üniversitelerin Arapça karşılığıdır. İsim olarak da fiziksel olarak da cami ve üniversite birbirine o kadar çok yakışıyor ki, üniversitelerimizin içinde camilerimizi gördüğümüz zaman şöyle bir sıcaklık yüreğimize iniyor, elhamdülillah. Onun yokluğunu da çok çektik. Camisiz üniversiteler oldu bu memlekette. Geçmişin sıkıntılarını konuşmak bize bir fayda vermez. Bugüne bakalım, geleceğe, istikbale bakalım. Bugün elhamdülillah bütün üniversitelerimizde bu güzel cami gibi camilerimiz yükseliyor.” ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, camilerin tüm fonksiyonlarıyla birlikte aynı zamanda birer mektep olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Camilerimizin fonksiyonunu hepimiz biliyoruz. Şunu özellikle ifade etmek istiyorum; Camilerimizin her biri, özellikle üniversitelerimizdeki camilerin en önemli özelliği mektep oluşu, suffe oluşudur. Sevgili Peygamberimizin Medine-i Münevvere'ye geldiğinde mescidi yaptıktan sonra ilk yaptığı iş, suffeyi kurmak oldu. Mescidin içerisinde öğretmeni Peygamber olan öğrenciler orada yetişti. İnşallah bu camimizde de binlerce öğrencimiz, hocamız ellerine kitap alacaklar, bir köşeye oturacaklar ve kitap müzakeresi yapacaklar. Bütün camilerimizin bu yönünün öne çıkmasını istiyoruz. Şu anda ülkemizde 90 bin camide derslerimiz, tabi salgın öncesi epeyce bir artmıştı sayı ama şu an salgın nedeniyle camilerimizde yapamıyoruz ama dijital ortamlardan bu dersleri yapmaya çalışıyoruz. Ayasofya Camimizde Kur'an-ı Kerim dersi, fıkıh, ilmihal, akaid, tefsir derslerimiz şu anda yürüyor.”

“Bu memleketin çocuklarının elinden kitabın ve kalemin düşmemesi lazım”

Din görevlilerine öğretmenlik, öğreticilik vasıflarını öne çıkarmalarını tavsiye ettiğini dile getiren Başkan Erbaş, “Allah Resulu Efendimiz, 'Ben muallim olarak gönderildim.' buyurdu. Ve getirdiği Kitap, Kur'an-ı Kerim’in ilk inen suresinin ilk ayetlerine baktığınız zaman okumayı emrediyor, kalemden bahsediyor, öğrenmekten, öğretmekten bahsediyor. Kur'an-ı Kerim'in nüzul sırasına göre ikinci inen suresi Kalem Suresi. Ne kadar anlamlı değil mi? Bu memleketin çocuklarının elinden kitabın ve kalemin düşmemesi lazım. Çünkü medeniyetimizin temelinin dayandığı Kur'an'ın iki suresinin birincisi 'oku' diye başlıyor, ikincisi de 'kaleme ve kalemin yazdıklarına yemin olsun' diye başlıyor. Biz medeniyet olarak kaleme, kitaba, okumaya, kütüphaneye önem verdiğimiz sürece hep yükselmişiz.” şeklinde konuştu.

3 kat olarak inşa edilen caminin bünyesinde İslami İlimler Kütüphanesi, kitap kafe, okuma salonları bulunuyor.

Açılışa, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karaman, Diyanet İşleri Başkanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Bilgin, Ak Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, Malatya Müftüsü Veysel Işıldar ve davetliler katıldı.

Açılışın ardından Başkan Erbaş ve katılımcılar, kütüphaneyi gezdi.

Başkan Erbaş, ayrıca programa katılan Malatya Müftülüğü Gençlik Koordinatörlüğü öğrencileriyle de hatıra fotoğrafı çektirdi.

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

İlginizi Çekebilir

İzmir Müftülüğüne Yeni Atama

30.01.2026 Cumhurbaşkanlığı kararıyla İzmir Müftülüğüne atanan müftü Haliloğlu, uzun yıllara dayanan din hizmetleri ve akademik tecrübesiyle dikkat çekiyor. Daha önce vaizlik, ilçe müftülüğü, il müftü yardımcılığı ve yurt dışında din hizmetleri ataşeliği görevlerinde bulunan müftü, son olarak Adıyaman İl Müftüsü olarak görev yapıyordu.

30 Ocak 2026 Tarihli Cuma Hutbesi

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 30 Ocak 2026 tarihli "TÖVBEYE YÖNELMEK konulu Cuma hutbesi yayınlandı.

Diyanet ve TDV’den Yetim ve İhtiyaç Sahibi Gençlere Evlilik Desteği

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) iş birliğinde hayata geçirilen “İki İnsan Bir Hayat” projesi kapsamında, 81 ilde ikamet eden yetim, öksüz ve ihtiyaç sahibi nişanlı gençlere evlilik sürecinde destek sağlanacak.

07 Kasım 2025 Tarihli Cuma Hutbesi

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 07 Kasım 2025 tarihli "VEFA İMANDANDIR" konulu Cuma hutbesi yayınlandı.

2026 Hac kura sonuçları e-Devlet'te erişime açıldı

Diyanet İşleri Başkanlığınca gerçekleştirilen 2026 hac kura sonuçları, e-Devlet'te erişime açıldı.

Diyanet Vakfı’ndan Gazze için küresel dayanışma zirvesi

Türk Diyanet Vakfı’nın öncülüğünde 11-12 Kasım’da İstanbul’da düzenlenecek uluslararası zirve, Gazze’deki insani krize kalıcı çözümler üretmeyi ve uluslararası dayanışmayı güçlendirmeyi hedefliyor.

TÜM HABERLER