© Dini Haberler 2020

İslam ülkeleri Bayrama Neden Farklı Günlerde Girdi

İslam ülkelerinin Ramazan Bayramına farklı günlerde girmesiyle ilgili başlayan tartışmalara ilişkin Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş açıklamalarda bulundu.

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr:  

İslam ülkelerinin Ramazan Bayramına farklı günlerde girmesiyle ilgili başlayan tartışmalara ilişkin Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş açıklamalarda bulundu. 

Keleş, açıklamasında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ramazan ayının başlangıcı ve bayramların tespitinde, öteden beri İslam alimlerinin büyük çoğunluğunca benimsenmiş bulunan hilalin yerel görülmesini değil, dünyanın herhangi bir yerinden görülmesini (ihtilaf-ı metali) esas aldığını belirtti.

Bazı İslam ülkelerinin hilalin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesini veya görülebilirliğini değil, kendi ülkelerinde görülebilirliğini dikkate aldığından dolayı İslam ülkeleri arasında farklılıkların ortaya çıktığını kaydeden Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Keleş, açıklamasında şu hususların altını çizdi;

“Bu tür içtihat farklılığından doğan değişik uygulamalar kimsenin ibadetine zarar vermemektedir…”

Bazı İslam ülkeleri hilalin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesini veya görülebilirliğini değil, kendi ülkelerinde görülebilirliğini dikkate almaktadır. Bu bayramda olduğu gibi Türkiye'den bir gün sonra bayram yapması bu sebepledir. Bu tür içtihat farklılığından doğan değişik uygulamalar kimsenin ibadetine zarar vermemektedir. Ramazanı şerif 4 Temmuz'da bitmiştir. 5 Temmuz Ramazan Bayramı'dır. Ramazan hilali 4 Temmuz’da Güney Amerika'dan itibaren görülmeye başlamıştır. Avrupa Fetva ve Araştırma Kurulu gibi bazı kurumlar hicri takvim birliği kararına uyarak bayramı 5 Temmuz olarak ilan etmişlerdir. Bazı ülkeler Hicri Takvim Birliği Kongresi'nin 'ihtilaf-ı metali'ye itibar edilmemesi kararına uymayarak Ramazan Bayramı'nı 5 Temmuz değil 6 Temmuz olarak ilan etmişlerdir.

“Ayın hilal halinde nerede ve ne zaman görülebileceği hatasız hesapla tespit edilebilmektedir…”

Ayın hilal halinde nerede ve ne zaman görülebileceği hatasız hesapla tespit edilebilmektedir. Türkiye'de hesaplamalar, hilal dünyanın neresinde olursa olsun görüleceği dikkate alınarak yapılmaktadır. Takvimler ve bayramlar buna göre düzenlenmektedir.

“Türkiye, ramazan ayı ve bayramların belirlenmesi hususunda kendinden emindir…”

Bazı İslam ülkeleri hilalin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesini veya görülebilirliğini değil, kendi ülkelerinde görülebilirliğini dikkate almaktadır. Bu bayramda olduğu gibi Türkiye'den bir gün sonra bayram yapması bu sebepledir. Bu tür içtihat farklılığından doğan değişik uygulamalar kimsenin ibadetine zarar vermemekle birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı bu husustaki farklı uygulamaları ortadan kaldırarak Müslümanlar arasında uygulama birliği sağlamak üzere önemli çabalar göstermiştir. Bu amaçla Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çağrısıyla 28-30 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da Uluslararası Hicri Takvim Birliği Kongresi düzenlenmiştir. Kongreye İslam ülkelerinden katılan astronomlar ve fıkıh alimleri ihtilaf-ı metaliye itibar edilmemesi görüşünü esas almıştır. Bazı İslam ülkeleri bu hususta sürdürülen üç yıllık bir çabayı gözardı ederek bu tavsiyeye uymadığı açıktır. Geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye ramazan ayı ve bayramların belirlenmesi hususunda kendinden emindir.

İlginizi Çekebilir

Diyanet ve TDV’den Yetim ve İhtiyaç Sahibi Gençlere Evlilik Desteği

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) iş birliğinde hayata geçirilen “İki İnsan Bir Hayat” projesi kapsamında, 81 ilde ikamet eden yetim, öksüz ve ihtiyaç sahibi nişanlı gençlere evlilik sürecinde destek sağlanacak.

07 Kasım 2025 Tarihli Cuma Hutbesi

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 07 Kasım 2025 tarihli "VEFA İMANDANDIR" konulu Cuma hutbesi yayınlandı.

2026 Hac kura sonuçları e-Devlet'te erişime açıldı

Diyanet İşleri Başkanlığınca gerçekleştirilen 2026 hac kura sonuçları, e-Devlet'te erişime açıldı.

Diyanet Vakfı’ndan Gazze için küresel dayanışma zirvesi

Türk Diyanet Vakfı’nın öncülüğünde 11-12 Kasım’da İstanbul’da düzenlenecek uluslararası zirve, Gazze’deki insani krize kalıcı çözümler üretmeyi ve uluslararası dayanışmayı güçlendirmeyi hedefliyor.

2026 yılı hac kurası, 5 Kasım Çarşamba günü

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Fatih Mehmet Karaca, “2026 yılı hac kurası 5 Kasım 2025 Çarşamba günü saat 10.30’da Diyanet İşleri Başkanlığı 15 Temmuz Milli İrade Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonu’nda çekilecektir.” dedi.

Yeni İstanbul İl Müftüsü Doç. Dr. Emrullah Tuncel göreve başladı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş, İstanbul İl Müftüsü olarak atanan Doç. Dr. Emrullah Tuncel’e cübbesini giydirerek göreve başlattı.

TÜM HABERLER