Diyanet Uyardı İsim verirken dikkatli olun!
DİYANET HABERDiyanet İşleri Başkanlığı Uzmanı Fatma Dönmez, çocuğa geçmişi, kökenleriyle bağlantı kurmasına yardım edecek isimler konulması tavsiyesinde bulundu.
Dönmez, çocuğa isim koyarken koca bir kültürün, geçmişin ve geleceğe dair umutların kodlarının aktarıldığını belirterek, Peygamber efendimizin bunun için çocuklara peygamber ve salih insanların isimlerinin verilmesi tavsiyesinde bulunduğunu kaydetti. İsmin anlamını, bu ismin seçilme nedeni gibi konularda çocuğa bilgi verilmesi gerektiğinin altını çizen Dönmez, çocuğa hitap ederken adının eğilip bükülmemesi gerektiğini vurguladı. İsmin sahibinin karakterine etki edeceğine dair bir inanç olduğuna işaret eden Dönmez, “Belki pek de haksız değildir. Bazı insanlar vardır ismiyle müsemma deriz.
Ona verilen isim tümüyle hâline, tavrına yansımıştır. Eliftir mesela inceciktir, 'Elif' gibi dimdik durur inandığı doğrular uğrunda” ifadelerini kullandı. Peygamber efendimizin de isim koyarken o kişide görmek istediği özelliği dillendirdiğini vurgulayan Dönmez, “Hz. Fatıma ile Hz. Ali'nin oğulları Hasan dünyaya geldiğinde ona 'savaş' anlamına gelen 'Harp' ismi verilmişti. Allah Resulü bunu öğrendiğinde onu anlamı 'güzel' olan Hasan ismiyle değiştirmişti. Bu durum Hz. Hüseyin ve Muhsin için de böyle olmuştu” dedi. Verilen ismin çocuğun ruhuna olumlu etkiler yaparken, onu gurur ve kibre sevk etmemesi uyarısında bulunan Dönmez, anne ve babanın isim seçerken çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Damla Peker/Türkiye Gazetesi
İlginizi Çekebilir
İzmir Müftülüğüne Yeni Atama
30.01.2026 Cumhurbaşkanlığı kararıyla İzmir Müftülüğüne atanan müftü Haliloğlu, uzun yıllara dayanan din hizmetleri ve akademik tecrübesiyle dikkat çekiyor. Daha önce vaizlik, ilçe müftülüğü, il müftü yardımcılığı ve yurt dışında din hizmetleri ataşeliği görevlerinde bulunan müftü, son olarak Adıyaman İl Müftüsü olarak görev yapıyordu.
30 Ocak 2026 Tarihli Cuma Hutbesi
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 30 Ocak 2026 tarihli "TÖVBEYE YÖNELMEK konulu Cuma hutbesi yayınlandı.
Diyanet ve TDV’den Yetim ve İhtiyaç Sahibi Gençlere Evlilik Desteği
Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) iş birliğinde hayata geçirilen “İki İnsan Bir Hayat” projesi kapsamında, 81 ilde ikamet eden yetim, öksüz ve ihtiyaç sahibi nişanlı gençlere evlilik sürecinde destek sağlanacak.
07 Kasım 2025 Tarihli Cuma Hutbesi
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 07 Kasım 2025 tarihli "VEFA İMANDANDIR" konulu Cuma hutbesi yayınlandı.
2026 Hac kura sonuçları e-Devlet'te erişime açıldı
Diyanet İşleri Başkanlığınca gerçekleştirilen 2026 hac kura sonuçları, e-Devlet'te erişime açıldı.
Diyanet Vakfı’ndan Gazze için küresel dayanışma zirvesi
Türk Diyanet Vakfı’nın öncülüğünde 11-12 Kasım’da İstanbul’da düzenlenecek uluslararası zirve, Gazze’deki insani krize kalıcı çözümler üretmeyi ve uluslararası dayanışmayı güçlendirmeyi hedefliyor.