Haydar Cemal: Yılbaşı kutlamak manevi cinayettir
DİYANET HABERRusyalı Müslüman düşünür Haydar Cemal, yeni yıl anlayışı ve kutlamalarının zamana tapma merasimlerine dönüştüğünü bunun manevi bir cinayet olduğunu söyledi
Rusyalı Müslüman düşünür Haydar Cemal, yeni yıl anlayışı ve kutlamalarının zamana tapma merasimlerine dönüştüğünü bunun manevi bir cinayet olduğunu söyledi
Yeni Yılı kutlama konusu Müslüman toplumlarda değişik değerlendirmelere neden oluyor. Rusya’nın en çok bilinen Müslüman düşünürlerinden Haydar Cemal konu ile ilgili bir yazı yazdı.
Cemal, şahsi internet sitesinde yayınlanan yazısında şu ifadeleri kullandı:
“Çağımızda yeni yıl anlayışı ve kutlamaları zamana tapma merasimlerine dönüştü. Bu haliyle yeni yıl Müslümanlar için birileri tarafından uydurulan ve uygulanan düşmanca bir tavırdır, manevi cinayettir. ‘Santa Claus’ yani Noel Baba dedikleri yetersiz, anlaşılması zor, yarım salak ve büyücü tip ise bu özel tapınma kültürünün ‘Tanrı’sı olarak görülüyor.
Noel Baba bir kutsal figür haline gelmiştir. Batı toplumlarında materyalizm dönemi ve onun ananeleri yerleştikten sonra Tanrı’yı Noel Baba’ya benzetmeye başladılar. Yani, Noel Baba Tanrı yerinde görülmüyor, Tanrı Noel Baba olarak kabul ediliyor. Bunun İsa (as) ve getirdiği Hak din ile yakından uzaktan hiçbir alaka yoktur.
Onun için Müslümanları bu kutlamalardan uzak durmaya, bu manevi cinayete ortak olmamaya davet ediyorum.”
İlginizi Çekebilir
İzmir Müftülüğüne Yeni Atama
30.01.2026 Cumhurbaşkanlığı kararıyla İzmir Müftülüğüne atanan müftü Haliloğlu, uzun yıllara dayanan din hizmetleri ve akademik tecrübesiyle dikkat çekiyor. Daha önce vaizlik, ilçe müftülüğü, il müftü yardımcılığı ve yurt dışında din hizmetleri ataşeliği görevlerinde bulunan müftü, son olarak Adıyaman İl Müftüsü olarak görev yapıyordu.
30 Ocak 2026 Tarihli Cuma Hutbesi
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 30 Ocak 2026 tarihli "TÖVBEYE YÖNELMEK konulu Cuma hutbesi yayınlandı.
Diyanet ve TDV’den Yetim ve İhtiyaç Sahibi Gençlere Evlilik Desteği
Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) iş birliğinde hayata geçirilen “İki İnsan Bir Hayat” projesi kapsamında, 81 ilde ikamet eden yetim, öksüz ve ihtiyaç sahibi nişanlı gençlere evlilik sürecinde destek sağlanacak.
07 Kasım 2025 Tarihli Cuma Hutbesi
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 07 Kasım 2025 tarihli "VEFA İMANDANDIR" konulu Cuma hutbesi yayınlandı.
2026 Hac kura sonuçları e-Devlet'te erişime açıldı
Diyanet İşleri Başkanlığınca gerçekleştirilen 2026 hac kura sonuçları, e-Devlet'te erişime açıldı.
Diyanet Vakfı’ndan Gazze için küresel dayanışma zirvesi
Türk Diyanet Vakfı’nın öncülüğünde 11-12 Kasım’da İstanbul’da düzenlenecek uluslararası zirve, Gazze’deki insani krize kalıcı çözümler üretmeyi ve uluslararası dayanışmayı güçlendirmeyi hedefliyor.