© Dini Haberler 2020

Musul için yeni bir tezkere gerekli mi?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Musul’da yaşanan olaylara yönelik yeni bir tezkereye ilişkin, önemli açıkmalarda bulundu.Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Musul’da yaşanan olaylara yönelik yeni bir tezke

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Musul’da yaşanan olaylara yönelik yeni bir tezkereye ilişkin, önemli açıkmalarda bulundu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Musul’da yaşanan olaylara yönelik yeni bir tezkereye ilişkin, “Şu anda mevcut tezkerenin yetip yetmediği ve yeni bir tezkerenin gerekip gerekmediği hususlar, bu değerlendirmeler kapsamında ele alınan konulardan birisi. Şu anda benim bildiğim kadarıyla tezkere ile ilgili bir çalışma yok” dedi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, tutuklu ve hükümlülerin eğitim öğretim kayıt ücretleri ve sınav giderlerinin karşılanmasına ilişkin işbirliği protokolüne imzaladı.

Adalet Bakanlığında gerçekleşen imza töreninde Bozdağ, gazetecilerin sorularını da cevapladı. “ NATO NEZDİNDE GİRİŞİMLER YAPILDI. BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM) NEZDİNDE GİRİŞİMLER YAPILDI” Bir gazetecinin, Musul’da Türk konsolosluğunun IŞİD tarafından işgal edildiğini hatırlatması ve bu konuda en son seçeneğin askeri seçenek olduğunu ancak Türkiye’nin Kuzey Irak tezkeresinin bulunduğu ve Musul için yeni bir tezkerenin çıkarılıp çıkarılmayacağını’ sorması üzerine Bakan Bozdağ, "Dün parlamentoda da bu konular değerlendirildi.

Biliyorsunuz Musul’da bu hadisenin çıkmasından sonra Başbakanımızın başkanlığında Başbakanlık’ta bir toplantı yapıldı. Arkasından Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında aynı şekilde Çankaya’da toplantı yapıldı. Bütün kurumlarımızın temsilcileri, Bakanlarımız, bütün yetkililer bu toplantılara katılarak Türkiye’nin Musul’da yaşanan hadise karşısında alması gereken tedbirleri enine boyuna değerlendirdiler.

Şunu herkesin bilmesi gerekiyor, bu konudaki Türk milletinin ortak hassasiyeti hükümetimizin hassasiyetidir. Hükümetimiz Başkonsolosluk’ta çalışan insanlarımız dahil olmak üzere Musul’da bulunan bütün vatandaşlarımız ve oradaki yaşayan herkesle alakalı büyük bir hassasiyet ve titizlik içerisinde çalışmalarını sürdürmektedir. NATO nezdinde girişimler yapıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde girişimler yapıldı ve Sayın Başbakanımızın Dışişleri Bakanımızın yaptığı uluslararası görüşmeler var. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu konuyla ilgili her kurumuyla her tür görevli ve yetkisiyle teyakkuz halindedir. Bu konu milli bir meseledir.

Siyasi partilerin üzerinde bir konudur. O hassasiyetle ben tüm herkesin bütün her kesimin de bu meseleye yaklaşmasının doğru olduğu ifade etmek istedim" diye konuştu. “MEVCUT TEZKERE YETİYOR MU ONU DA BİLMİYORUM DOĞRUSU” Bugün de TBMM’de bir bilgilendirmenin yapılacağını anlatan Bozdağ, şunları dedi: "Hükümetimiz Musul’da yaşanan hadiselerle ilgili TBMM’de siyasi partilerimiz grupları da bu konudaki görüşlerini ortaya koyacaklardır.

Tezkere ile ilgili konuda şu anda mevcut tezkerenin yetip yetmediği ve yeni bir tezkerenin gerekip gerekmediği hususlar, bu değerlendirmeler kapsamında ele alınan konulardan birisi. Şu anda benim bildiğim kadarıyla tezkere ile ilgili bir çalışma yok. Mevcut tezkere yetiyor mu onu da bilmiyorum doğrusu.

Şu anda hükümetimizin diğer yetkilileri bu konuları elbette değerlendiriyorlar." “KARARNAME KONUSU DA HSYK’NIN İŞİDİR” Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Daire Üyesi Teoman Gökçe istifasıyla ilgili soruya Bakan Bozdağ, “İstifayla ilgili kurul başkanı olarak tarafıma gelen bir metin yok. Basından duydum.

Doğru mu değil mi bilmiyorum. Bize ulaşmış herhangi bir metin yok. Bize ulaştığı zaman elbette onunla ilgili yasal çerçevede yapılması gereken neyse onlar yapılacaktır.

Kararname konusu da HSYK’nın işidir. Bakanlığımızın kararnameye dair bir görevi bulunmamaktadır. Türkiye’nin her yıl yaz kararnamesi hakim ve savılar için nasıl hazırlanıyorsa öyle hazırlandığını tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.

Yargıtay kanunuyla ilgili sorulan soruya Bozdağ, şunları kaydetti: “Yargıtay kanununda yapılan değişiklikler son derece önemli değişikliklerdir. Yargıtay’daki hangi dairenin hangi konulara bakacağına daire üyelerinin dağılımı, 1’inci başkanlık kurulunun oluşumu vb. pek çok husus bu kanunda düzenlenmektedir.

Bununla ilgili bütün kararları Yargıtay üyeleri verecek. Basında n bu konuyu takip edenler sanki kanunla doğrudan bir değişiklik yapıldı gibi çarpıtma yapan bazı basın yayın organları var. İşin doğrusu bu kanun Yargıtay’ın değerli üyelerine Yargıtay ile ilgili bir değerlendirme yapma imkânı vermektedir.

1’inci başkanlık kurumunun seçimini Yargıtay üyeleri yapacaktır. Sekreteri zaten başkan atıyor. Yine başkan atayacaktır.

Bu düzenleme yerinde bir düzenlemedir. Yargıtay kendisiyle ilgili değerlendirmeleri yapıp kararı kendi verecektir. Kanun bir karar vermemektedir.

”.

Kaynak [ Okunma Sayısı: 108 ]

İlginizi Çekebilir

Diyanet ve TDV’den Yetim ve İhtiyaç Sahibi Gençlere Evlilik Desteği

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) iş birliğinde hayata geçirilen “İki İnsan Bir Hayat” projesi kapsamında, 81 ilde ikamet eden yetim, öksüz ve ihtiyaç sahibi nişanlı gençlere evlilik sürecinde destek sağlanacak.

07 Kasım 2025 Tarihli Cuma Hutbesi

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 07 Kasım 2025 tarihli "VEFA İMANDANDIR" konulu Cuma hutbesi yayınlandı.

2026 Hac kura sonuçları e-Devlet'te erişime açıldı

Diyanet İşleri Başkanlığınca gerçekleştirilen 2026 hac kura sonuçları, e-Devlet'te erişime açıldı.

Diyanet Vakfı’ndan Gazze için küresel dayanışma zirvesi

Türk Diyanet Vakfı’nın öncülüğünde 11-12 Kasım’da İstanbul’da düzenlenecek uluslararası zirve, Gazze’deki insani krize kalıcı çözümler üretmeyi ve uluslararası dayanışmayı güçlendirmeyi hedefliyor.

2026 yılı hac kurası, 5 Kasım Çarşamba günü

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Fatih Mehmet Karaca, “2026 yılı hac kurası 5 Kasım 2025 Çarşamba günü saat 10.30’da Diyanet İşleri Başkanlığı 15 Temmuz Milli İrade Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonu’nda çekilecektir.” dedi.

Yeni İstanbul İl Müftüsü Doç. Dr. Emrullah Tuncel göreve başladı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş, İstanbul İl Müftüsü olarak atanan Doç. Dr. Emrullah Tuncel’e cübbesini giydirerek göreve başlattı.

TÜM HABERLER