© Dini Haberler 2020

Ortodoks Yahudiler dünyadan nefret ediyor

<p> Avrupa'nın birçok ülkesinde bulunan Ortodoks Yahudiler, küçük yaştan itibaren diğer insanlara şüphe ile yaklaşan bir eğitim verildiği belirtiliyor.<br/><br/>Batılı ülkelerde adeta gettoda yaşayan Ortodo

Avrupa'nın birçok ülkesinde bulunan Ortodoks Yahudiler, küçük yaştan itibaren diğer insanlara şüphe ile yaklaşan bir eğitim verildiği belirtiliyor.

Batılı ülkelerde adeta gettoda yaşayan Ortodoks Yahudilerin dünyadaki diğer insanlardan kuşku duydukalrı, hatta nefret ettikleri ve bu yönde eğitildikleri belirtiliyor. İngiltere'de yayınlanan Independent gazetesinde yer alan bir röportaj Avrupa'nın birçok ülkesinde bulunan ve gettolarda yaşayan Ortodoks Yahudilerin diğer insanlarla iletişim kurmadan yaşadıklarını ve kendilerinden olmayan herkese karşı dışlayıcı davrandıklarını ortaya koyuyor. Gazetenin görüştüğü Yahudi cemaatinden ayrılarak farklı bir hayat yaşayan bir kişi, Ultra Ortodoks Yahudilerle ilgili ilginç bilgiler verdi.

Gerçek ismini kullanmayıp kendisine Moishy diyen şahıs, Ortodoks Yahudilerin dış dünya ile bağlantılarının olmadığını, çocuklarına yalnızca dini eğitim aldıklarını söyledi. Erkeklere sadece dini eğitim verildiğini ve haham olarak yetiştirildiğini belirten Moishy, bu konuda yetenekli olamayanların da basit işlerde çalıştığını söyledi. Kızlara ise eğitim verilmediğini ve yalnızca doktora gittiklerinde kendilerini ifade edecek kadar yetiştirildiklerini belirtiyor.

Yahudi olmayan herkesten nefret ettiklerini, çocuklara Yahudi olmayanlara karşı şüphe ile bakmalarının öğretildiğini belirten Moishy, cemaatten ayrıldıktan sonra karşılaştığı insanların normal olduğunu, kendisine öğretildiği gibi 'şüpheli' olmadıklarını görünce çok şaşırdığını kaydediyor. Avrupa'da yaşamalarına rağmen anadillerinden başka bir dil öğretilmiyor. Moishy, Ortodoks Yahudilerin İngilizce gibi herkesin konuşabildiği bir dili öğrenerek diğer insanlarla iletişim kurmalarının engellendiğini ifade ediyor.

Cemaatin kendi kanalları dışında televizyon izlemesi, gazete okuması da yasak. Gazetenin kendisi ile konuştuğu Moishy, cemaatten ayrılmadan önce bilgisayar üzerinden İngilizce öğrenmiş ardından Ortodoks Yahudilerin geleneksel kıyafetlerini üzerinden atarak saçlarını kestirmiş ve daha sonra cemaatle tüm bağlarını koparmış. Avrupa'nın birçok yerinde bulunan Ortodoks Yahudiler, genellikle gettolarda yaşıyor ve içinde yaşadıkları toplumla neredeyse hiç iletişim kurmuyor.

(Dünya Bülteni).

Kaynak [ Okunma Sayısı: 190 ]

İlginizi Çekebilir

İzmir Müftülüğüne Yeni Atama

30.01.2026 Cumhurbaşkanlığı kararıyla İzmir Müftülüğüne atanan müftü Haliloğlu, uzun yıllara dayanan din hizmetleri ve akademik tecrübesiyle dikkat çekiyor. Daha önce vaizlik, ilçe müftülüğü, il müftü yardımcılığı ve yurt dışında din hizmetleri ataşeliği görevlerinde bulunan müftü, son olarak Adıyaman İl Müftüsü olarak görev yapıyordu.

30 Ocak 2026 Tarihli Cuma Hutbesi

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 30 Ocak 2026 tarihli "TÖVBEYE YÖNELMEK konulu Cuma hutbesi yayınlandı.

Diyanet ve TDV’den Yetim ve İhtiyaç Sahibi Gençlere Evlilik Desteği

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) iş birliğinde hayata geçirilen “İki İnsan Bir Hayat” projesi kapsamında, 81 ilde ikamet eden yetim, öksüz ve ihtiyaç sahibi nişanlı gençlere evlilik sürecinde destek sağlanacak.

07 Kasım 2025 Tarihli Cuma Hutbesi

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 07 Kasım 2025 tarihli "VEFA İMANDANDIR" konulu Cuma hutbesi yayınlandı.

2026 Hac kura sonuçları e-Devlet'te erişime açıldı

Diyanet İşleri Başkanlığınca gerçekleştirilen 2026 hac kura sonuçları, e-Devlet'te erişime açıldı.

Diyanet Vakfı’ndan Gazze için küresel dayanışma zirvesi

Türk Diyanet Vakfı’nın öncülüğünde 11-12 Kasım’da İstanbul’da düzenlenecek uluslararası zirve, Gazze’deki insani krize kalıcı çözümler üretmeyi ve uluslararası dayanışmayı güçlendirmeyi hedefliyor.

TÜM HABERLER