Nizamiye Külliyesi, Güney yarım küredeki en büyük cami
DÜNYANizamiye Külliyesi Güney Afrika'da Johannesburg'da "Midrand" şehirde yer alır, Güney Yarımküre'deki en büyük cami olarak tanımlanır.
IQNA’nın raporuna göre, Nizamiye Külliyesi Türkiye'de tasarlandı ancak Güney Afrikalı mimar ve mühendisler inşaatını tamamladı. Caminin yapımına Ekim 2009'da başlandı ve 2012'de tamamlandı.
Bu cami 10 hektarlık bir alan üzerine inşa edilmiştir, ancak binası 7 hektardan daha az bir alanı kaplamaktadır. Türk işadamı Ali Katırcıoğlu tarafından Osmanlı mimarisi tarzında tasarlandı. Amerika Birleşik Devletleri'nde projesini yürütecek uygun bir yer bulamadığı için Güney Afrika'ya taşınmak zorunda kaldı. Sonunda, 2009'da Afrikalı bir mimarlar tarafından inşaat başladı. Ekim 2012'de dönemin Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma tarafından açıldı.
Bu caminin adı, 11. yüzyıldan ve Bağdat'taki dini okullardan esinlenmiştir. Nizamiye kompleksi bir cami, okul, klinik, çarşı ve mezarlık dahil olmak üzere birçok bölümden oluşur. Camii kurşundan yapılmış olup 48 ton ağırlığındaki büyük ana kubbesi bulunmaktadır. Çevresinde 4 yarım küre kubbe ve 21 küçük kubbe bulunmakta olup, caminin içi orijinal Türk seramikleriyle kaplanmıştır.
Caminin tavanı ve duvarları Arap harfleriyle süslüdür ve 6.000 kişinin ibadet edebileceği kapasiteye sahiptir. Caminin dış avlularından birin de beş abdest alma yeri bulunmakta ve özel günlerde caminin kubbesi geceleri yeşil ve mor renklerle aydınlatılmaktadır.
Aşağıda bu caminin resimlerini görebilirsiniz:
Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ
Diyanetliler Platformu Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Mescid-i Aksa’da 100 bin kişinin katılımıyla Kur’an-ı Kerim hatim edildi
28 Mart Cuma günü 100 binden fazla Filistinli Mescid-i Aksa’da yatsı ve teravih namazlarını kılarak Kur’an hatim ettiler.
Dünya Müslüman Alimler Birliği’nin Gazze fetvası
Dünya Müslüman Alimler Birliği’ne bağlı İçtihat ve Fetva Komitesi, “İslam ülkeleri yönetimlerinin Gazze’deki savaşa ilişkin yükümlülükleriyle ilgili fetvası” başlığıyla açıklama yayımladı.
Filistinli kadınlar benzeri görülmemiş İsrail şiddetine maruz kalıyor
İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının yükünü Filistinli kadınlar çekmektedir: 12.000'den fazla kişi öldürülmüş, binlerce kişi yerinden edilmiş ve gözaltında yaygın kötü muamele rapor edilmiştir.
Mahmud Abbas Yönetimi'nin Cenin'deki son kumarı nasıl sonunu getirebilir?
Filistin Yönetimi, diğer Filistinlileri öldürerek halka işgalle işbirliği yaptığını da göstermiş oluyor.
Asya ülkesinden Türkiye'ye olay savunma sanayi teklifi, Siz teknolojinin liderisiniz
Bangladeş’in geçici hükümet başkanı Muhammed Yunus, Türkiye'den savunma sanayii alanında destek istedi.
Soğuktan donarak ölmek
Gazze'de açlık kol gezerken ve çocuklar hava koşullarından korunamazken, zaten fiziksel olarak zayıf düşmüş durumdalar; bu da onları hipotermiyle mücadele edemez hale getiriyor.