Sahte belgeyle Hacca gittiler
GÜNCELTürkiye’de kaçak bir seyahat acentesinin Suudi Arabistan’da faaliyet gösteren Nasco isimli firmadan davet alınmış gibi sahte belge düzenleyerek 120 Türk’e ticari vize alınmasını sağladığı iddia edildi. Nasco ise şirketleri adına sahte belge düzenlendiğini tespit etti, Suudi yetkililere bildirdi. Bu olayın ardından kurasız hacca giden 20 Türk vatandaşının ülkeden çıkışına izin verilmediği ileri sürüldü.
Nasco sahteciliği öğrenince Suudi makamlara haber verdi. Bunun üzerine Suudi Arabistan, kuraya katılmadan ticari ile hacca giden 20 Türk vatandaşını alıkoydu ve ülkeden çıkışlarına izin vermiyor.
HACCA gitmek için bu yıl Türkiye'den yaklaşık 2.1 milyon kişi başvurdu. Çekilen kura sonucunda ise 80 bin kişi kutsal topraklara gitmeye hak kazandı. Hac için ülkelere verilen kontenjanı Suudi yönetimi belirliyor. Hacca gitmek isteyenler, ülkelerinin çektiği kuranın dışında hiçbir şekilde hac döneminde Suudi Arabistan'a gidemiyor. Hatta Hac ibadeti için gidiş ve dönüş tarihleri bile önceden belli oluyor. Buna göre bu yıl Türkiye'den kutsal topraklara gidişler 17 Temmuz'da başlarken, 15 Ağustos'da tamamlandı. Dönüşler ise 25 Ağustos'ta başlayıp 20 Eylül'de sona erdi.
20 TÜRK KALDI...
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'ne kayıtlı olmayan kaçak bir acente ise hacı adaylarını ‘kuraya sokmadan' kutsal topraklara göndermeyi başardı! Ancak hac dönüşü büyük skandal patladı. Suudi yetkililer, Diyanet'in çektiği kurada hac çıkmayan ancak ticari vize ile hacca giden 120 Türk vatandaşından 20'sinin ülkeden çıkışına onay verilmedi. Yani Suudi Arabistan 20 Türk vatandaşını alıkoydu.
KENDİSİNİ İHBAR ETTİ...
Skandalın perde arkası ise Hürriyet'in haberiyle ortaya çıktı. Faaliyet izni olmayan kaçak bir acente, Suudi Arabistan'daki Nasco isimli firmanın davetiyesiymiş gibi sahte davetiyeler düzenledi. O davetiyelerle Suudi Arabistan Büyükelçiliği'nden 120 Türk için ticari vize alındı. Ve bu kişiler ticari vize ile hacca gönderildi. Nasco isimli firma, kendi gönderdiği davetiyelerin kopyalanarak davet ettiği kişilerden fazlasının ülkeye giriş yaptığını belirledi ve Suudi makamlarına bildirdi.
SON ANDA ÇIKIŞ VERİLMEDİ...
Bunun üzerine Suudi yetkililer henüz ülkeden çıkış yapmayan ve sahte davet yazısı ile ticari vize alan Türk vatandaşlarının çıkışına izin vermedi. Turizm acentelerine gönderilen bilgilendirme yazısında o Türklerin Suudi makamlara Türkiye'de bu vizelerin alınmasına kimin aracılık ettiği konusunda bilgi vermedikleri için çıkışlarına izin verilmediği iddia edildi.
TİCARİ VİZE İLE HAC YASAK...
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Hac-Umreden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Canatan ticari vize ile hacca gidilemeyeceğini belirterek şunları söyledi: "Hacca gitmek için kura ile buna hak kazanılması gerekiyor. Kura sonucunda hacca gitmeye hak kazanamayanlar gerek ticari vize gerek işçi vizesi olarak satılan kasap vizesi ile hac görevlerini yerine getiremezler. Bu yasaktır. Yasağa uyulmadığı için böyle bir sorunla karşılaşıldı. Ayrıca bu olayda yaşandığı gibi durumlarla karşılaşılmasın diye ticari vize verildiği zaman vizenin pasaport üzerinde yapıştırıldığı sayfanın hemen karşısına Türkçe ve Arapça olarak ‘Hac için geçerli değildir' kaşesi vuruluyor. Dolayısıyla bu vizeleri alarak hac vazifesini yapmak isteyenler yanlış bir işin içine girmiş oluyor. Acentelere TÜRSAB tarafından gönderilen yazıda da resmi acenteler konu hakkında bilgilendirildi.”
Burak COŞAN
İlginizi Çekebilir
BOYKOTTA YENİ OYUN! YERLİ SANDIĞINIZ MARKAYA DİKKAT
Boykot hassasiyeti devam ederken, tüketicilerin yerli olduğunu düşünerek tercih edebileceği markaların arkasındaki şirketler yeniden tartışma konusu oldu. Bu kez gündemde “Balbadem Dondurma” var.
Furkan Vakfına Geniş Çaplı Operasyon
Alparslan Kuytul ve eşi Semra Kuytul gözaltına alındı
Süleymancılar Lideri Alihan Kuriş tutuklandı!
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Alihan Kuriş çıkar amaçlı suç örgütü” soruşturması kapsamında gözaltına alınan Alihan Kuriş tutuklandı.
BOYKOT TARTIŞMALARI SÜRERKEN COCA-COLA’DAN REKOR KÂR
Boykot çağrıları dünya genelinde devam ederken, Coca-Cola’nın 2026 yılı ilk çeyrek net kârı dikkat çekici şekilde arttı. Şirketin açıkladığı finansal veriler, tartışmaların ekonomik etkisine dair yeni değerlendirmeleri beraberinde getirdi.
Köyünde cami olması için kumbarasını bağışladı
Adıyaman Kahta ilçesine bağlı Damlacık Köyü'nde ilkokul öğrencisi Ahmet Demiral, kumbarasında biriktirdiği harçlıklarını köyde inşa edilen camiye bağışladı.
Şair ve Yazar Yavuz Bülent Bakiler 89 yaşında vefat etti
Türk edebiyatının müstesna isimlerinden şair ve yazar Yavuz Bülent Bakiler, 89 yaşında vefat etti.