Milli Dayanışma Kampanyasına zekat verilir mi?
FETVALARYeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle mağdur olan vatandaşlarımız ihtiyaçlarını gidermek için başlatılan "Milli Dayanışma Kampanyası"na zekat ve fitre verilebilir mi?
Dünyayı tehdit eden yeni tip koronavirüs (Covid-19), ülkemizde de can kaybına sebep olmaya devam ediyor. Devletimizin bu doğrultuda aldığı önlemler ve uygulanan karantinalar, salgının hızla yayılmasını önlese de, 65 yaş üstüne ve kronik rahatsızlığı bulunanlara getirilen sokağa çıkma yasağı, bir kısım vatandaşın maddi olarak ta mağdur olmasına sebebiyet verdi.
Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde BİZ BİZE YETERİZ TÜRKİYEM sloganıyla başlatılan " Milli Dayanışma Kampanyası" ile bu mağduriyetlerin giderilmesi büyük önem arz ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığının da "Maaşını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş" temasıyla destek olduğu kampanyaya büyük katılım var. Bu kampanyaya daha fazla destek olmak isteyen vatandaşlarımız, zekat ve fitrelerini de bu kampanyaya vermek istiyoru. Dinen bunun bunun doğru olup olmadığı konuşulurken, Din İşleri Yüksek Kurulu'dan bu kampanyaya zekat ve fitrlerin verilmesin şartlı cevaz olarak cevaz verildi.
DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULUNDAN ŞARTLI CEVAZ
Din İşleri Yüksek Kurulu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; "Yardım kampanyalarına zekâtını veren mükellefin yatırdığı meblağın zekât olduğunu belirtmesi, yetkililerin de zekât fonunda toplanan bu paraların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması konusunda gereken hassasiyeti göstermesidir." hususuna önemle dikkat çekti.
KURULUN AÇIKLAMASI ŞÖYLE;
YARDIM KAMPANYALARINA ZEKAT/FİTRE VERİLİR Mİ?
Bütün dünya ile birlikte ülkemizi de etkisi altına alan Covid-19 salgını sebebiyle mağdur olan dar gelirli vatandaşlarımıza destek olmak üzere ilan edilen dayanışma kampanyalarına zekât ile katkıda bulunabilme hususunda çok sayıda soru yöneltilmesi üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur:
Zekât, İslam dininin en önemli sosyal dayanışma ve yardımlaşma kurumlarından biridir. Bu kurum, özellikle zor zamanlarda daha bir önem kazanmaktadır. İçinden geçtiğimiz küresel salgından dolayı evde kalma zarureti sebebiyle pek çok kişi işini sürdürme imkânı bulamamakta ve zekât alabilecek konuma gelebilmektedir.
Zekât, şartlarını taşıyan Müslümanların yılda bir defa yerine getirmekle yükümlü oldukları mali bir ibadet olup geçerli olması bir takım şartlara bağlanmıştır. Verilen zekâtın geçerli olması için zekât niyetiyle Kur’an-ı Kerim’de belirtilen yoksullar, düşkünler, borçlular gibi ihtiyaç sahiplerine aynî veya nakdî olarak verilmesi gerekir. (Tevbe, 9/60)
Zekât, söz konusu kimselere mükellefler tarafından doğrudan verilebileceği gibi aracı bir organizasyon vasıtası ile vekâleten de ödenebilir. Açılan zekât hesabına zekât niyetiyle para yatırmakla da vekâlet gerçekleşmiş sayılır. Bu çerçevede zekâtların bugünlerde ulusal düzeyde başlatılan dayanışma kampanyaları vasıtasıyla toplanıp hak sahiplerine ulaştırılması da caizdir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, bu tür kampanyalara zekâtını yatıran mükellefin yatırdığı meblağın zekât olduğunu belirtmesi, yetkililerin de zekât fonunda toplanan bu paraların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması konusunda gereken hassasiyeti göstermesidir.
İnfak ve paylaşma bilinci Müminin en önemli vasıflarından biridir. Böylesi zor zamanlarda imkânı olan Mümin kardeşlerimizin yalnızca zekât vermekle yetinmeyip infak anlayışıyla hareket ederek Yüce Allah’ın kendisine lütfettiği malını başkalarıyla cömertçe paylaşması, kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu güçlendirecek, sıkıntıları hafifletecek, bela ve musibetlerin kalkmasına vesile olacak, toplumsal dayanışmaya büyük katkıda bulunacak, kuşkusuz malını bereketlendirecek, nefsini yüceltip arındıracak ve kalbini huzurla dolduracaktır.
DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULUDiyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ
Diyanetliler Platformu Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ
trong>
İlginizi Çekebilir
Piyango kumardır harama bulaşmayın
Milli Piyango çekilişine sayılı günler kala, gazete ve televizyon reklamları ile vatandaşlar kumar bataklığına çekilmeye çalışılırken, ilahiyatçılardan “Harama bulaşmayın” uyarısı geldi.
Otel banyolarında kullandığımız fazla şampuanları almak caiz mi?
Son dönemde otellere turizm anlamında büyük ilgi var. Peki otellerde kullandığımız diş macunu, sabun, şampuan vb. şeylerden artanları hediye, hatıra veya daha sonra kullanmak üzere yanımıza alabilir miyiz? İşte cevabı...
Sihirin hakikati var mıdır?
Bu işlerle uğraşanların dinî bakımdan durumları nedir?
Hayrettin Karaman'dan kripto para fetvası, Haramdır
Kripto paraların atası Bitcoin yeniden yükseliş trendine girerek popülerliğini sürdürürken kripto para piyasası ile ilgili tartışmalar da tüm hızıyla devam ediyor. İlahiyatçı yazar Hayrettin Karaman, "Sanal para alıp satarak para kazanmak caiz değildir" dedi.
Yengeç, ıstakoz, karides, kalamar, midye, kurbağa vs. gibi deniz ürünleri yenir mi?
Kur’an-ı Kerim’de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir
Banka kredisiyle kurban kesilebilir mi?
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan "faizli işlem" uyarısı.