Ölünün Yedisi, Kırkı ve Elli İkisi Var mıdır?
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığından, “Ölünün ardından yedinci, kırkıncı ve elli ikinci gecesi gibi uygulamaların dinî hükmü nedir?” sorusuna cevap...
Din Görevlisi kardeşlerimizin en çok karşılaştıkları durumlardan biri de, vefat eden bir kişinin ardınan ailesi tarafından yedinci, kırkıncı, elli ikinci ve sene-i devriyesinde yaptırmak istedikleri Kur'an okuma ve mevlit promramları meselesidir. Böyle bir uygulamanın dini dayanağı var mıdır? hususunda Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Dinî Bilgilendirme Platformu bir fetva yayınladı.
Din İşleri Yüksek Kurulunun Fetvası;
Ölen bir müslümanın usulüne göre yıkanıp kefenlenmesi ve cenaze namazının kılınarak defnedilmesi farzdır (Kasani, Bedai’, I, 300, 306, 318). Bunun dışında yapılması gereken yedinci, kırkıncı ve elli ikinci gün veya bunların duası gibi zaman ve şekle bağlanmış bir görev yoktur. Bunların hiçbir dini dayanağı da bulunmamaktadır. Bu itibarla söz konusu günlerde ölüye yönelik merasimler düzenlenmesi bid’attir; “Her bid’at da dalalettir” (Müslim, Cumua, 43; Ebu Davud, Sünnet, 6). Ancak, sevabı ölen kimsenin ruhuna bağışlanmak üzere hayır-hasenat yapılabileceği gibi çeşitli vesilelerle dua da edilebilir (Bkz. Buhari, Vesaya, 19; Müslim, Zekat, 51).
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın