Kardeşliğin dili, her zaman!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Cihan Aktaş, Kardeşliğin Dili (İz Yayıncılık, 2010) kitabında, Türkiye'de ve İslam dünyasında gittikçe aşınan, zayıflayan kardeşlik...

Kardeşliğin Dili, “Vicdanın Direnişi”, “Siyasetin Alınyazısı” ve “Karşılıklı Kardeşlik” olmak üzere üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde yer alan yazılarda, İslam coğrafyasının durumu, coğrafyamızda yaşanan insanlık dramı yazarın değindiği konuların ana düşüncesini oluşturuyor. Coğrafya, bölge ve kişi adlarını değiştirerek okuduğumuzda aslında değişen hiçbir şey yok. Daha da kötüye gidiş dışında. İkinci bölümde yer alan yazılar, iç siyasette yaşananlara karşı yazarın yorumlarını içeriyor. Üçüncü bölümde yer alan yazılarsa her geçen gün bir kardeş kavgasına doğru sürüklenen meselelerimizi gündeme taşıyor.

Cihan Aktaş, kritik dönemlerde kaleme aldığı yazılarından meydana gelen kitabının önsözünde, aynı zamanda kardeşlik kavramının kapsadığı geniş coğrafyayı da işaret etmekte:

“Orada koca bir tarih var, önce Malazgirt'ten, ardından İdris-i Bitlisi'den bu yana iç içe gelişmiş hikâyelerden, ortak tasalardan ve amaçlardan oluşan bir hafıza! Yemen ne kadar uzağımızda olursa olsun, bir şekilde bizimle ilişkili; Bağdat'ın, Kudüs'ün, İsfahan'ın, Gence'nin, Halep'in ve Bosna'nın olduğu şekilde. Emek ve ilginin biriktirdiği hatıralar, birbirine karışmış bir beden var, aile fotoğraflarıyla sınırları aşarak geniş bir coğrafyaya yayılan... Ve ortak bir inanç manzumesi, geleceğe doğru oluşumunu sürdürüyor, kelimeleri tamamen anlaşılmasa da anlamı sezilen, yabancı bilinmeyen dillerin temenni ve dualarıyla...''

Anadolu coğrafyasında asırlardır bir arada yaşayan insanlar, bugüne kadar kardeşlik konusunda iyi bir sınav verdiler. Ne var ki, uzun bir süredir var olan bu kardeşliği düşmanlığa dönüştürmek için basiret ve ferasetini kaybeden kitlelere dönük sinsi planlar devreye sokuluyor. Cihan Aktaş’ın beş yıl önce çıkan kitabı kardeşliğe dair ufuk açıcı fikirler ortaya koyuyor ve kardeşlik kavramının sınırlarını Türkiye'nin dışına, büyük bir coğrafyaya taşıyor. Kardeşliğin verili bir olgu değil, çaba ve fedakârlıkla ortaya çıktığını anlamak isteyenler için dikkat çekici tespitleri var kitabın.

Cihan Aktaş, Kardeşliğin Dili, İz Yayıncılık, 2010, 286 sayfa.

Dünya Bülteni/ Kültür Servisi

 
Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Güney Afrika’nın unutulan ‘Efendi’siÖnceki Haber

Güney Afrika’nın unutulan ‘Efendi’si

Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın bu yıl ki teması ‘5 Vakit Huzur’Sonraki Haber

Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın b...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!