Banka Promosyonları Helal mi? Haram mı?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
​DİYANET HABER- Banka promosyonlarıyla ilgili Cübbeli Ahmet Hoca ve Diyanet Din İşleri Yüksek Kurulunun Açıklaması...

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr:  

Cübbeli Ahmet Hoca banka promosyonlarının kesinlikle bankada bırakılmamasını söyledi.

Vahdet Gazetesi'nin haberine göre Cübbeli Ahmet Hoca, "Faizmüessesesine detek olmamak için bankaların verdiği promosyonları kesinlikle bankada bırakmamak lazım. Promosyonu alan kişi muhtaç ise kendi kullanabilir. Geçimini sağlayabiliyorsa fakire fukaraya vermelidir" dedi.

Cübbeli Ahmet Hoca'nın konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: Şir­ket­le­re 'İş­çi­le­ri­ni­zin ma­aş­la­rı­nın ban­ka­dan öde­yi­n' di­yor­lar. Mec­bu­ren böy­le şey­le­re bağ­la­mış­lar şir­ket­le­ri. İş­çi­le­rin ma­aş­la­rı ban­ka­dan öden­di­ği için bu se­fer ban­ka ter­ci­hi dev­re­ye gi­ri­yor. 

Biz 'Mut­la­ka fi­nans ku­rum­la­rı­nı ter­cih et­me­li­si­ni­z' di­yo­ruz. Çün­kü fi­nans ku­rum­la­rı fa­iz­siz­dir, kar pa­yı esa­sı­na da­ya­nır. Şey­hi­miz Mah­mud Efen­di Haz­ret­le­ri bu­nun üze­rin­de du­rur­du. Hat­ta fi­nans ku­rum­la­rı­nın şu­be­le­ri­nin art­ma­sı için çok ri­ca­cı olur­du. İl­çe­ler­de fa­lan yok­tu o za­man­lar. 'O­ra­lar­da da ço­ğa­lın da mil­le­ti öbür ban­ka­ya gir­mek­ten kur­ta­rı­n' bu­yu­rur­du. Bun­dan do­la­yı şir­ket­ler fi­nans ku­rum­la­rı­nı ter­cih et­sin­ler. Ama ol­du ki di­ğer tür ban­ka­ya mec­bur olun­du. Bu du­rum­da pro­mos­yon ve­ri­li­yor.

Bu pro­mos­yon­la­rı ke­sin­lik­le ban­ka­da bı­rak­ma­mak la­zım­dır. Çün­kü o za­man fa­iz mü­es­sese­si­ne des­tek ver­miş olur­sun. O pa­ra ona ka­lır­sa fa­iz mü­es­se­se­si güç­le­nir. Bu pro­mos­yon­la­rı şir­ket alıp mı da­ğı­tı­yor yok­sa şa­hıs­la­rın ken­di­le­ri­ne mi ve­ri­li­yor bu­ra­da fark var. Eğer şir­ket­ler alı­yor­sa, hak on­la­rın­sa, an­laş­ma öy­ley­se şir­ket bu pro­mos­yon­la­rı ken­di kul­lan­ma­ma­lı, fa­kir fu­ka­ra­ya da­ğıt­ma­lı­dır. 

Eğer şah­sın ken­di­ne ve­ri­li­yor­sa pro­mos­yon, o iş­çi ken­di du­ru­mu­na gö­re ha­re­ket eder. O pro­mos­yo­nu ban­ka­ya bı­rak­ma­ma­lı­dır. Fa­iz mü­es­se­se­si­ni güç­len­dir­me­mek adı­na çek­me­li­dir. Çek­tik­ten son­ra da ken­di­si ze­kât ala­cak du­rum­da muh­taç ise kul­la­na­bi­lir. Ze­kât, sa­da­ka ala­cak du­rum­da de­ğil­se, ge­çi­ne­bi­li­yor­sa ken­din­den çok da­ha muh­taç olan fa­ki­re ver­me­li­dir.

DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU'NA GÖRE "HELAL"

Faizin haram olduğunda şüphe yoktur. Ancak banka promosyonları için bunların faiz olduğunu söylemek mümkün değildir. 

Kamu kurum ve kuruluşları, çalışanlarının ücret ve maaşlarını anlaşmalı her hangi bir bankadan alabilirler. Bankaların, bu hizmetleri yürütme konusunda kurum ve kuruluşlarca kendilerinin tercih edilmesi için gerek kurum ve kuruluşlara gerekse çalışanlarına vermiş oldukları promosyonlar hediye mahiyetinde olup faiz niteliği taşımaz.

Bankanın vermiş olduğu fazlalığın faiz olabilmesi için, kurum çalışanları ya da onlar adına yöneticilerin banka ile faiz akdi yapmaları gerekir. Örneğin, kurum çalışanları, hesaplarında bulunan paranın şu miktarını şu kadar gün çekmeyip hesabında tutacaklar ve bunun karşılığında da kendilerine şu miktarda fazlalık verilecektir şeklinde bir akid yapılsa faiz olur. Burada böyle bir şart yok. Dolayısıyla, dileyen dilediği miktarda parayı hesabında tutabilmekte, dileyen de dilediği miktarda parayı hesabından çekebilmektedir.

Buna göre, maaşınızı aldığınız bankanın, gerek nakit gerekse eşya olarak vereceği promosyonu bağlı olduğunuz kurum, yaptığı anlaşmaya göre kurum için harcayabileceği / kullanabileceği gibi kurum çalışanlarına da dağıtabilir. Bu itibarla, ücretlilerin her hangi bir faiz anlaşması yapmaksızın maaşlarını aldıkları bankanın vermiş olduğu parayı harcamalarında bir sakınca yoktur.

 

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Görmez açıkladı, Görevden el çektirildiÖnceki Haber

Başkan Görmez açıkladı, Görevden el çekt...

KAGEM 2017 Faaliyet Yılı Açılışını GerçekleştirdiSonraki Haber

KAGEM 2017 Faaliyet Yılı Açılışını Gerçe...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!