Görmez dünyaya mesaj yolladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi\'nde, \"Mucize Kitabın Muhteşem Hattı: Kufi\" sergisinin açılışında konuşan Mehmet Görmez dünyaya mesaj verdi.
 
DiniHaberler.com.tr: Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İslam Kültür Sanat Platformu(İKSP) tarafından Türk Hava Yolları'nın katkıları ile düzenlenen serginin açılışı dua okunması ile başladı. Duaların okunmasının ardından açılış konuşması yapan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez,  Kuran-ı Kerim'in önemine vurgu yaparak, "İnsanın bu kitaba sırt çevirdiği zaman kendi beden ülkesini adeta ruhuna bir mezara dönüştürüyor. Ruhu beden ülkesine hapsediyor. Tıpkı içinden geçtiğimiz süreçlerde olduğu gibi. Gerçekten bugün yüce Rabbimiz nimetlerle donatılmış çok güzel bir dünya lutfettiği halde insan birey olarak kendi beden ülkesini kendi ruhuna mezara dönüştürebiliyor. İnsanlık da o yüce zarif duygulardan, imandan mahrum kaldığı zaman kendi dünyasını bütün insanlığa adeta bir mezara dönüştürebiliyor" dedi.

"MEDENİYET KATLEDİLİYOR"

Zor bir süreç geçirildiğini ifade eden Görmez, "Bu vesile ile içinden geçtiğimiz bu zor süreçlerde bir hususa dikkat çekmek istiyorum. İslam coğrafyasında olup bitenler hepimizi son derece üzüyor. Çünkü binlerce, yüzbinlerce insan katlediliyor. Bütün bunlar olurken bir şey daha oluyor, medeniyet katlediliyor. İslam medeniyeti adeta yağmalanıyor. Belki de İslam medeniyeti tarihte belki de ikinci defa Moğol istilasından sonra bütün müzeleriyle, antik kentleriyle, değerleriyle, kültürel mirasıyla adeta yok olmakla karşı karşıya olduğu bir zaman diliminden geçiyoruz. Sadece İslam medeniyetine ait eserler değil, sadece Emevilerin, Abbasilerin, Memlüklerin, Osmanlıların ortaya çıkardığı, bütün insanlığa miras olarak bıraktığı eserler değil, İslamdan önce bu topraklarda özellikle bugün çatışmaların yaşandığı küresel güçlerin bir çatışma alanı haline getirdiği İslam coğrafyasında 3 ilahi dinin kaynak olarak ortaya çıktığı topraklar aynı zamanda. Nice eserler yine bu topraklardan çıkmış bir takım barbarlıklarla yok ediliyor" diye konuştu.

"BARBARLIK İSLAMIN ESERİ DEĞİLDİR"

Görmez konuşmasında devamla, "Moğollar, İslam coğrafyasını işgal ettiğinde nasıl ki nehirler kan ve mürekkep aktı, bugün nice yazma eserler, kütüphaneler yok ediliyor. Bütün dünyaya mesaj olsun diye bir ifade kullanmak isterim. Herkes bilsin ki bu barbarlık İslamın eseri değildir. Öyle olsaydı Müslümanlık ve İslamlık kendisinden önceki tüm medeniyetlere ait o kültürel mirası bugüne kadar koruyup geleceğe emanet etmezdi. Bilhassa son 10 yıllarda bu coğrafyanın küresel güçlerin çatışma alanına getirilmesinden sonra bu çatışma alanlarında cehaletin ve şiddetin gölgesinde yetişen bu barbarlığın hiç kimse İslamın eseri olduğunu söyleyemez. Böyle bir zor dönemden geçiyoruz" cümlelerini kullandı.

10 MAYIS'A KADAR AÇIK OLAN SERGİ

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in konuşmasının ardından kurdele kesimi yapılarak sergi açıldı. 10 Mayıs 2016'ya kadar açık ve 150 eserin bulunduğu sergiyi gezen Görmez, eserleri inceledi. Öte yandan Kûfi, Arap yazısının düz ve köşeli çizgilerle yazılan eski bir biçimi veya İslamiyet'in ilk yüzyıllarında "Himyerî" yazısının değişmesiyle oluşan; dik, sert, köşeli bir yazı türü olarak tanımlanıyor. Arapça hat sanatında yaygın olarak kullanılan yazı türü. Özellikle erken dönemde daha yuvarlak hatlara sahip örneklerine rastlanan kûfi yazısı, Kur'an yazmalarında ve yapıların cephelerinde de sıklıkla kullanılmış.  Kaynak: Haber Vaktim

 

 

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Burak Irmak\'tan Mahmud Efendi\'yi ziyaretÖnceki Haber

Burak Irmak\'tan Mahmud Efendi\'yi ziyar...

Başkan Görmez\'den dünyaya mesajSonraki Haber

Başkan Görmez\'den dünyaya mesaj

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!