Hırvatistan Meclisinden Diyanet İşleri Başkanı Görmez’e ödül

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Hırvatistan\'da İslam\'ın resmi din olarak kabulünün 100. Yılı etkinlikleri için Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’te bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’e Hırvatistan Meclisi tarafından plaket takdim edildi.

DiniHaberler.com.tr:    Hırvatistan'da İslam'ın resmi din olarak kabulünün 100. Yılı etkinlikleri için Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’te bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’e Hırvatistan Meclisi tarafından plaket takdim edildi.

Hırvatistan Meclisinde düzenlenen ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic, Meclis Başkanı Zeljko Reiner, Başbakan Tihomir Oreskovic, bakanlar, büyükelçiler, din adamları ve davetlilerin katıldığı özel oturumda Diyanet İşleri Başkanı Görmez’e ödülünü Hırvatistan İslam Birliği Başkanı Aziz Efendi Hasanoviç takdim etti.

Başkan Görmez, Hırvatistan ve Balkanlardaki İslam Birliği Başkanlıklarına sağladığı katkı dolayısıyla özel ödüle layık görüldü.

Öte yandan Başkan Görmez, gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, Hırvatistan’ın zor bir zamanda İslam’ın resmi din olarak kabul edilişinin 100. yılı etkinlikleri düzenlemesinin takdire şayan olduğunu belirterek, Avrupa’nın islamofobik nefretten uzak durması gerektiğini vurguladı.

Son zamanlarda Avrupa’da islamofobinin seçimler kazandırmaya başladığını belirten Başkan Görmez, Osmanlının bu topraklarda beş asır farklı din ve kültürlerin birlikte barış içerisinde yaşadıklarını kaydederek, “İslamofobik nefretten uzak durmamız lazım. Son günlerde seçim haberlerini alıyoruz. Üzülerek belirteyim, İslamofobi seçimler kazandırmaya başladı. Bu çok vahim bir durum. Dört asır önce bu topraklarda Müslümanların, Hristiyanların ve çeşitli mezheplerin barış içerisinde, birlikte yaşaması mümkün de bugünün Avrupası’nda niye mümkün olmasın? Sadece bunu güncellememiz lazım" diye konuştu.

Osmanlı’nın bu topraklara düşmanlık tohumları değil, barış tohumları ektiğini, bugün Avrupa’nın bu tecrübeye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Başkan Görmez, yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“Osmanlı, bu topraklara düşmanlık tohumları değil, sevgi ve barış tohumları ekti…”

Osmanlı, bu topraklarda beş asır farklı din ve kültürleri birlikte barış içerisinde yaşattı. Osmanlı, bu topraklara düşmanlık tohumları ekmedi. Bütün farklı inançlara, farklı topluluklara sevgi tohumlarını, birlikte yaşama tecrübesinin tohumlarını ekti. Zagreb'de dün Avrupa İslam Cemiyetleri Buluşmasını yapıyor olmayı bu tarihi tecrübeye borçluyuz. Dolayısıyla beş asır önce bu topraklarda Müslümanların, Hristiyanların ve çeşitli mezheplerin barış içerisinde, birlikte yaşaması mümkün de bugünün Avrupası'nda niye mümkün olmasın? Sadece bunu güncellememiz lazım.

“İslamofobinin tıpkı antisemitizm gibi yasaklanmasını beklerken bilakis seçimler kazandıran bir ideolojiye dönüştü…”

Müslümanlara burada büyük görevler düşüyor. Öncelikle Müslümanların, komşularının kalbine başka yollarla giren bu kini, öfkeyi ve yanlış nefreti silmek için bir çaba içerisinde olması gerekiyor. Aynı zamanda özellikle devlet adamlarının ve siyasilerin çok daha dikkatli olması gerekiyor. Avrupa'da yaşayan Müslümanlar, artık İslamofobiden bahsedemiyor. İslamofobi İslam düşmanlığına dönüştü. Bu düşmanlık ayrımcılığa dönüştü. Bu ayrımcılığın, tıpkı antisemitizm gibi yasaklanması gerektiğini beklerken bilakis, seçimler kazandıran bir ideolojiye dönüştü. Bunu kabul etmek mümkün değil.

“İslamofobi ile Avrupa, insanlığa ilan ettiği özgürlük anlayışıyla da çelişiyor…”

İslamofobi üzerinden oy arayan siyasetçiler Avrupa'nın kendi değerleriyle de çelişiyor. İnsani değerler, ötekine saygı, bunlar artık bütün insanlığın evrensel değerleridir. Bu evrensel değerlerden şaşılmaması gerekiyor.

Başkan Görmez, Hırvatistan’da İslam dininin resmi din olarak kabul edilişinin 100. yılı münasebetiyle Zagreb Tiyatrosunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitarovic’in iştirakiyle düzenlenecek özel geceye katılımının ardından yurda dönecek.

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kayseri Müftülüğü Etkinlikleri Dur Durak BilmiyorÖnceki Haber

Kayseri Müftülüğü Etkinlikleri Dur Durak...

Allah Teâla İnsanı Nasıl Zikreder?Sonraki Haber

Allah Teâla İnsanı Nasıl Zikreder?

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!