Malatya 77 Hafızıyla Taçlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Malatya 77 Hafızıyla Taçlandı
Malatya İl Müftülüğü tarafından bayanlar için hafızlık icazet merasimi düzenlendi. 77 Kursiyerin taç giydiği Hafızlık merasiminde Konuşan Bakan Tüfenkci, Allah Resulünün teşvik etmek amacıyla söylediği “Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğreneniz ve öğretenizdir” hadis-i şerifi çok değerlidir. Bu ne güzel şereftir ki Hz. Peygamberin sünnetini yerine getirmiş bulunuyorsunuz.” dedi

Müftülüğümüz tarafından 18.11.2017 Cumartesi günü Battalgazi ve Yeşilyurt İlçe Müftülüklerimize bağlı Ahmediye, Ayşehan, Eyüp Sultan, Fahri Kiğılı, Hacı Mehmet Kaya, Rabia’tül Adeviyye, Seyit Battalgazi ve Talat Sayın Kız Kur'an Kurslarında hafızlıklarını tamamlayarak Hafızlık Belgelerini almaya hak kazanan 77 bayan hafız için icazet merasimi düzenlendi.

Havuzbaşı Malatya Sarayında düzenlen törene Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent TÜFENKCİ, Sayın Valimiz Ali KABAN, Milletvekili Mustafa ŞAHİN, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şefik ŞENGÜN, İl Müftümüz Ümit ÇİMEN, Elazığ İl Müftüsü Yusuf SARIKAYA, Daire Müdürlüleri, İl Müftü Yardımcılarımız, İlçe Müftülerimiz, Sivil Toplum Kuruluşlarının Yönetici ve Temsilcileri, Kuran Kursu Öğreticilerimiz, Öğrenciler ve aileleri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından Kur'an Kursu Öğreticisi Sümeyra ÇERKEZ ÇETİN' in icra ettiği Kur’an’ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açış konuşmasını yapan İl Müftümüz Ümit ÇİMEN, Hafızlığın önemi ve Diyanet İşleri Başkanlığımızın Hafızlık konusundaki hassasiyetine değinerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti. “Bizler tarihe iz bırakmış, insanlara İslam'ın mütebessim çehresi olmuş bir tarihin, bir kültürün, bir medeniyetin, bir coğrafyanın çocuklarıyız. Allah bizi bu hasletlerimizden ayırmasın. Bugün Malatya’mızın hakikaten mutlu bir günü. Başta zatıâliniz ve kıymetli valimiz olmak üzere bu kalabalıkta, bu kadar öğrencimizi birlikte ağırlamamızda saygıdeğer valimizin emeği çok büyük. Hafızlık ve İmam-Hatip konusundaki hassasiyeti, Kur'an Kurslarımız konusundaki hassasiyeti bize şevk veriyor. Yüce kitabımız Kur'an, Allah'ın insanlara son elçisi vasıtasıyla son hitabıdır. Hazreti Kur'an Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa'nın en büyük mucizesidir, en kıymetli mirasıdır. Peygamberimiz' in bize bıraktığı en önemli emanetidir. İnsanın kutlu yolculuğunda bir rehber, bir kılavuz, bir yol haritasıdır. Sevgili Peygamberimiz bir hadisi şeriflerinde ümmetimin en şereflileri Kur'an'ı hıfz edenler, taşıyanlar buyuruyor. Allah o şerefe nail olmayı bu yavrularımıza nasip etti” dedi. İl Müftümüz ÇİMEN, konuşmasının sonunda Kur'an'ı hıfz eden Öğrencilerimize, Öğreticilerimize, Ailelerine, Kur'an Kurslarımıza maddi-manevi destek sağlayan kişi ve kuruluşlara teşekkür etti.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şefik ŞENGÜN' ün yaptığı selamlama konuşmasının ardından kürsüye gelen Milletvekili Mustafa ŞAHİN, Kur’an Kursları için 90 yıllarda bu imkânları bulamadıklarını belirterek başladığı konuşmasında şunları ifade etti; “Toplumun en şereflisi ve en hayırlısı olarak hafızlık makamına erişen kızlarımızı kutluyorum. Siyasiler olarak birçok programa katılıyoruz ama o programların içerisinde inanın hiç haz almadığımız, giderken belki zorla gittiğimiz programlar oluyor. Ama böyle bir programda 77 tane hafız kızımızın bu programına katılmamız için davet geldiğinde koşa koşa geldik. Ne kadar haz duyduğumuzu ifade etmek imkân dâhilinde değil. Mümin olan her anne-baba ebetteki evlatlarının böyle Allah'ın kitabını okuyan, okuduğunu anlayan ve onları insanlara aktarabilen, onlar içerisinde hayırlı evlat olması için çırpınmayan hiçbir anne-baba gösteremezsiniz. 90 yıllarda evlatlarımızı Kur'an Kurslarına gönderiyorduk. O günün şartlarında yüzde 99'u Müslüman olan, Mümin olduğunu iddia eden bir topluluğun içerisinde devletin başında olan kişiler camilerde bile 12 yaşından küçüklerin Kur'an öğrenmesini yasaklamışlardı.  Ama nereden nereye geldik. Rabbime hamd ediyorum, şükrediyorum. Rabbim bu günleri aratmasın. 28 Şubat oldu, 12 Eylül oldu, vesaire oldu. Bütün bunlar Hafız yetiştiren kurumların temellerine kezzap dökmek için uğraşan bir topluluktan başkası değildi" dedi.

Sayın Valimiz Ali KABAN, konuşmasında; “Rabbimiz gönderdiği muhtelif, adına suhuf denilen çok sayıda sahih metinlerin olduğu kutsal metinlerin dışında herkes tarafından kabul edilen 4 büyük kitabı da indirmiştir. Bunlardan ikisi ve özellikle Tevrat ve Zebur’un bir tarihçinin deyimiyle Hıristiyanlık yani İncil öncesi dönemin tek bir kavme gelmiş metinleridir. Yine aynı tarihçinin deyişiyle evrenselleşme tek dinin evrenselleşmesi İsevilikle olmuştur. Bunun arkasından Hz. Kuran ve Hz. Peygamberle birlikte kutsal mesajın nihayete erdiğini görüyoruz. Buradan bakacak olursak, Hz. İsa’ya indirilen kitap aslında vaazlardan oluşan ve Hz. İsa’nın sözlerinden oluşan bir metinler külliyatıdır. O anlamda Tevrat, içinde fıkıh barındıran niteliği ile kendisinin takipçisi olan Musevilerin ezberleme ihtiyacı duydukları bir metin olarak tarihte yerini almıştır. Hz. İsa’ya indirilen bir metin olarak İncil’in içerisinde hüküm taşımadığı için ezberlenme ihtiyacı olmamıştır. Ama son kitap olarak Kur’an içinde hem hüküm hem fıkıh taşıdığı için tıpkı Tevrat gibi ezberlenme ihtiyacı duymuştur. Bu yolla aynı zamanda metnin bozulmaması, bir sonraki nesillere terimi itibari ile tevatüren aktarılması için hıfzedilmiştir. Ama zaman ilerlemiş, iletişimin gelişmesiyle birlikte kayıt alma cihazlarının varlığıyla birlikte bu anlamda belki hıfz etmenin görüntüde bir anlamı kalmamıştır. Oysa gerçekten hıfz bizim bu anlamda düşündüğümüz, sadece bir sonraki nesle aktarma işleminden değil, o metnin yaşama aktarılması içindir. Yaşanabilmesi için önem taşıyan bir nitelik arz eder. Bu anlamda da ilk dönemi itibari ile Peygamberin arkadaşları tarafından hıfz edilmesi hem parça parça geldiği içindir, hem de yaşanmak içindir. Bugün en tartışma konularından birisi bu hıfz olayının sadece görüntüde bir olay olduğu ileri sürülen tartışmalardır. Buradaki 77 hafız kızlarımızın şahsında bu hıfz olayının aynı zamanda taşıdığı tehlikeyi de hatırlatmak içindir. Ben kendilerinin şahsında bu hıfzettikleri manayı yaşamalarını diliyorum. Allah onlara yaşamayı nasip etsin ve bu manayı kaybetmememiz gerektiğini düşünüyoruz. Ama bu yaptığımı iş o kadar kutsal bir iş ki dünyada Kutsal kitap olarak bu derece ezberlenen Kuran’dan başka bir kitapta yoktur. Biz bu ezberi de kaybedersek muhtemelen başka sıkıntılarda çıkacaktır” ifadesini kullandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent TÜFENKCİ, ise “Bu dünyada insanın sahip olabileceği en güzel, en kıymetli bilgiye sahipsiniz. Rabbim sizi bu mertebeye layık ettiğine göre her biriniz çok özelsiniz. Aynı zamanda her biriniz kendi akranlarınız içerisinde en zeki ve en seçilmiş kullarsınız. Ne mutlu sizleri yetiştiren ailelerinize, Sizlerle ne kadar iftihar etsek o kadar azdır. Rabbim bizlere de Kur’an’ın ilmine vakıf olmayı ve ilimle amel etmeyi nasip etsin. İlim öğrenmek kadın erkek her Müslüman’a farzdır diyen bir peygamberin ümmetiyiz. Ne mutlu ki bu çağın muhatapları olarak genç kızlarımı dünyevi ve uhrevi bir geleceğe hazırlıyoruz. İnanıyorum ki onların burada edindiği bilgi ve tecrübe ile hem kendi hayatlarına hem de toplumun hayatına önem katkılar sağlayacaklardır. Toplumu irşad etme noktasında sorumluluk alacaklardır. Hafızlık ve dini eğitimi tamamlayan genç kızlarımız için en büyük örnek Hz. Hatice annemizdir. İnşallah bugün hafız olan evlatlarımızda tıpkı Hz. Hatice gibi, Hz. Ümmü Seleme gibi Kur’an’ı yaşayan ilmi ile etrafını aydınlatan kullar olacaktır. Bugün Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığını bir hanımefendi kardeşimize tahsis ettik. Ve pazartesiden itibaren görevine başlayacak. Bu şunu gösteriyor. Özellikle Diyanet içerisinde kadınlarımızın artık hem konu itibari ile hem görev itibari ile topluma ulaşmaları ve toplumla hemhal olmalarını sağlayacak yeni bir sistemin de başlangıcı olacaktır” diye konuştu.

Sizlerin en hayırlısı Kur’an-ı Kerim'i ezberleyen değil, onun manasını kalbine ve ruhuna nakşedendir, diyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın TÜFENKCİ, şöyle devam etti. “Hafız Allah’ın kelamına layık insan demektir. Sadece okumak ve ezberlemek değil, onu anlayıp hayatımızın her noktasında kendimize rehber etmemiz gereken Allah kelamını kendi hafızalarına almaları gerçekten her türlü takdirin üzerinde. Yaşıtlarınız bu dünyanın meta ve heveslerine ömür harcarken, sizler Kur’an’ı okuyarak hıfzettiniz. Buradan Annelerimize, Babalarımıza teşekkürlerimizi bir kez daha sunmak istiyorum. Öğrencilerimizin bu uzun süreçte yılmadan usanmadan eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamladıysa bu da ailelerinin kendilerine göstermiş olduğu anlayış ve desteğiyle olmuştur ve aynı zamanda öğretmenlerinin sabrı da bunlara büyük bir etkendir. İlk hafız bildiğiniz gibi Hz. Peygamberdir. Hafızlık Peygamberimize vahyin ilk gelişinden itibaren günümüze kadar ulaşmış ilk öğreticisi Cebrail olan kutsal bir eğitimdir. Bu kutsal yolla başlayan hafızlık Hz. Peygamber’in uygulamaları, teşvik ve öğretileri ile insanlık arasında çok saygın bir yere sahip olmuştur. Allah Resulünün teşvik etmek amacıyla söylediği “Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğreneniz ve öğretenizdir” hadis-i şerifi çok değerlidir. Bu ne güzel şereftir ki Hz. Peygamberin sünnetini yerine getirmiş bulunuyorsunuz. Sizlerin en hayırlısı Kur’an-ı Kerim'i ezberleyen değil, onun manasını kalbine ve ruhuna nakşedendir. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Diyanet İşleri Başkanlığımızın Kur’an Hafızlığına verdiği önem çok önemlidir. Bu konuda yasal zeminler ve imkânlar sağlanmış, iyileştirmeler yapılmıştır” dedi.

Konuşmaların ardından Hafız olan 77 öğrenciye Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent TÜFENKCİ tarafından 1’er altın, Sayın Valimiz Ali KABAN tarafından Türk Bayrağı ve Siyer Seti, İl Müftülüğümüz ve çeşitli kurumlar tarafından hediyeler verildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Prof. Dr. Martı Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı görevine başladıÖnceki Haber

Prof. Dr. Martı Diyanet İşleri Başkan Ya...

100. Cami Gençlik BuluşmasıSonraki Haber

100. Cami Gençlik Buluşması

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!