Afganistan konusunu ele almak için İslam İşbirliği Teşkilatı toplanıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Afganistan konusunu ele almak için İslam İşbirliği Teşkilatı toplanıyor
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Pakistan'ın ev sahipliğinde Afganistan'daki insani durumu gözden geçirmek için bir toplantıya ev sahipliği yapıyor.

Rusya Al Youm göre, Suudi Arabistan, kışın başlamasıyla kötüleşen Afgan halkının karşı karşıya olduğu insani kriz göz önüne alındığında, Afganistan'daki insani durumu görüşmek üzere İslam İşbirliği Teşkilatı'nı (İİT) olağanüstü toplantıya çağırdı.

Şarkul Avsat gazetesi, Suudi yetkililerin şunları söylediğini aktardı: Suudi Arabistan, Afgan halkıyla İslami dayanışma ilkesine uygun olarak, Afganistan'daki insani durumu görüşmek ve uygun bir insani müdahale sağlamak üzere Bakanlar Kurulu'nu olağanüstü toplantıya çağırmayı gerekli görmektedir.

Riyad, Pakistan İslam Cumhuriyeti'nin Afganistan halkına insani yardım sağlamak için uygun mekanizmaların ve yolların bulunmasına yardımcı olmak için 17 Aralık'ta ev sahipliği yapmayı önerdiği toplantıyı sabırsızlıkla beklediğini vurguladı. Bu bağlamda, insani krizin Afganistan halkı üzerindeki etkisini azaltmak için Birleşmiş Milletler, ilgili kurumları, uluslararası finans kuruluşları ve uluslararası toplumla koordineli bir şekilde çalışması gerektiğini söyledi.

Suudi Arabistan, toplantının Afganistan'ın istikrar ve güvenliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün önemini vurgulamak, dış müdahaleye karşı koymak, terörün her türlü tezahürünü reddetme ve bunlarla mücadele etmek ve Afgan topraklarının güvenliğini sağlamak için bir fırsat olacağını umduğunu belirterek Afgan topraklarının terörist ve aşırılık yanlısı gruplar için bir sığınak olarak kullanılmamasının sağlanması gerektiğini beyan etti.

Riyad, toplantının Taliban geçici hükümetini çeşitli mezhepleri kontrol etmeye, uluslararası tüzüklere ve standartlara uymaya ve insan haklarına, kadınların İslam hukuku öğretileri dahilinde okuma ve çalışma hakkına saygı duymaya çağırması gerektiğini söyledi.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi de Afganistan'daki durumu gözden geçirmek için İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 17 Aralık'ta bir toplantı yapacağını doğruladı.

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Kaynak:Diyanet


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Lübnan'da kadınlara özel tevcid kursu düzenleniyorÖnceki Haber

Lübnan'da kadınlara özel tevcid kursu dü...

Her Güne Bir Ayet, Bir Hadis, Bir DuaSonraki Haber

Her Güne Bir Ayet, Bir Hadis, Bir Dua

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!