İMAN ŞAİRİMİZ MEHMED AKİF'İN VEFAT YIL DÖNÜMÜ!..
Ozanlar, şairler ve edipler diyarı bir Afşin'li olarak, üstad Mehmet Akif'in vefat yıl dönümünü Fatihalarla yad eder, makamının cennet olmasını, arkadaşlarının Rasulullah (sav) ve sahabe-i kiram olmasını niyaz ederim.
Hakikaten, üstad Mehmet Akif'i çok çok seviyor, görüş ve düşüncelerinden sürekli müstefid oluyorum. Nur olsun, makamı cennet olsun. Çünkü, merhum Akif, alemi İslam'da Kur'an'ın sesi, soluğu olmuş, İslam'ı bihakkın nefsinde yaşatmış bir mücahiddir. Bu sözlerimin iyice anlaşılması için, Akif'i sadece geçici tören ve merasimlerden kurtarmak lazımdır.
Akif, bir inkılap insanıdır. Hem de ne inkılap!.. Gelenekçiliği kabul etmemiş, rivayet, dedim dediden ibaret olan bir İslam inancını kabullenmemiş bir dahidir o..
Sözün başında Afşin'dan bahsetmiş oldum!.. Hakikaten, Afşin bir kültür şehridir, Akif hayranı, edebiyata tutkun, şiiri, şairi seven ve yaşatan bir İlçedir Afşin!..
Bu sözlerimi teyiden şunu iddia ediyor ve duyuruyorum ki, Afşin'in dev ismi şair Hayati Vasfi Taşyürek merhum Afşin'in,Afşin'linin gür sesi olmuş, sözleri ozanlara, bestelere, sahnelere ilham kaynağı olmuştur.
Örneğin, aşık Mahzuni baba, Afşin Berçenek köyünde doğmuş ama, ünü, namı, şanı kıt'alar ötesine ulaşmıştır. İnsanımız için hep doğruyu söylemiş, eziileni, ezeni, yanlışı hep haykırmış bir aşık ve ozandır. Allah makamını cennet eylesin!..
Yine bir Ozan Erbabi bey, bir Akif hayranı, meftunu ve yolundan giden bir insandır. Kendisini süreklii takip ediyorum. Çalışmalarında başarılar diliyorum.
Afşin Haber Merkezi Müdürü ve sahibi Halil Demir kardeşim, dar ve kıt imkanlarıyla bir Akif hayranı, yolundan gideni ve meftunudur. Hasbelkader, çalışmalarımı sitesine taşımış bir zatı muhteremdir.
Şu hususu sormadan geçemiyorum!.. A. Karakoç merhumun " mihribanını" dinlemeden, duygulanmadan geçmemiz mümkün müdür? Karakoç kardeşlere rahmet diliyorum!..
Binaenaleyh, mevzumuz olan merhum Akif'i, düşüncelerini, Kur'anî anlayışını herkese, her kesime iletmek, duyurmak en büyük şiarımız olmalıdır. Akif'in, İstiklal Marşı heyecanını, Çanakkale ruhunu, sair söz ve deyimlerini,şiirlerini yaşatmamış, yaşamamız boynumuzun borcu olmalıdır.
Aman Ya Rabbi!.. Akif'in 724 şair arasından seçilmiş İstiklal marşını dün ve bu gündür heyecanla, arzu ile, iştiyakla okumamız ne demektir? Meclis kürsüsünden Maarif Bakanı Hasan Ali Yücel'in gür ve unutulmaz sesi dün ve bu gündür meclis duvarlarında yankı bulmaktadır.
Akif'in, Necid çöllerinde secdede iken, Enver paşadan almış olduğu " Çanakkale zaferini müjdelemesi, unutulacak, geri plana atılaacak bir vak'a değildir.
Merhum Akif'in Kur'an çalışması!..
" .. İşte " meal" isimlendirmesi tam da bu ihtiyaçtan doğmuştur. Kur'an tercümesi için " meal" terimini ilk defa Üstad Elmalılı (ö. 1942), Mehmet Akif'i (ö. 1936) tercümeye ikna sadedinde kullanır. Ve bu kullanım resmi ve gayr-ı mahfillerde kabul görür. Meal, tercümenin aslının yerini tutmayacağını güzel izah eden bir isimlendirmedir. Bu yüzden Türkçe Kur'an olmaz, ama Kur'an'ın Türkçe meali olur." ( Kur'an-Meal-Tefsir)
Diyorum ki, keşke merhum Akif'in hazırlamış olduğu meal elimize geçmiş olsaydı. Milletimiz istifade eder, miiletimiz milli şarimizin engin bilgisinden Kur'an anlayışından yararlanmış olurdu. Ama, olmadı, o muhteşem eserden yararlanamadık!..
Netice olarak;
Merhum Akif, sözleriyle, görüşleriyle, çalışmalarıyla diri bir kişiliğe sahiptir. Ama, gelin görünki, küsmüş, küstürülmüş bir iman insanıdır. Hatta, bu küskünlüğü cenazesine bile aksetmiş, her hangi bir ilan, duyuru yapılmamış, bir avuç imanlı üniversiteli gençlerin omuzlarında taşınmıştır.
Akif, dünyaya, dünya malına tenezzül etmemiş, fakirlik içersinde ,yokluğun verdiği ızdırapla hayatını idame ettirmiştir. Uzun yıllar Mısır hayatı onu vatana hasretiiyle yaşatmış, vatanın, milletin ve tüm Kur'anî çalışmalarını arzu etmiştir.
Bu sebeple, iman Şairimiz Akif'i milet olarak unutmamız mümkün değildir. Onun müthiş yaşayışını, lüksü, depdebe içersinde ömür sürmeyi kabul etmeyişini unutmamız mümkün olmayıp, zihin dünyamızda el'an milletçe yaşamaktadır. Evlatları da sersefil bir şekilde yaşamıış, bu dünyadan göçmüşlerdir.
Son sözler olarak şunu arzetmek istiyorum!.. Akif, bu ülkenin, bu milletin Kur'an'ı sesi ve soluğu olmuştur.Nesil olarak, onun yaşantısından, hüsnü ahlakından istifade etmemiz gerekir. Onun hasbi yaşantısını alkışlar, makamının cennet olmasını arzu ederim.. Selam ve dua ile..
Şerafettin Özdemir

































Facebook Yorum
Yorum Yazın