Diyanet: Yüzlerine söyledik

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
2010’dan itibaren her ortamda ‘Dinler karıştırılarak bir diyalog dini oluşturulamaz’ şeklinde açıklamalar yaptık. FETÖ’nün bayraktarlığını yaptığı ‘Dinler Arası Diyalog’ tezgâhına karşı sessiz kalmadık

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr: 

“2010’dan itibaren her ortamda ‘Dinler karıştırılarak bir diyalog dini oluşturulamaz’ şeklinde açıklamalar yaptık. FETÖ’nün bayraktarlığını yaptığı ‘Dinler Arası Diyalog’ tezgâhına karşı sessiz kalmadık”

FETÖ’nün İslam dinini tahrif etmesine karşı yeterli tepkiyi göstermediği yönündeki eleştirilere Diyanet İşleri Başkanlığından açıklama geldi. FETÖ’nün bayraktarlığını yaptığı dinler arası diyalog konusuna her fırsat ve ortamda tepki gösterdiğini kaydeden Diyanet, Vatikan Dinler Arası Diyalog Konseyi Sekreteri Miguel Angel Ayuso’nun yüzüne karşı “Dinlerin öğretileri arasında diyalog olmaz” dediklerini açıkladı.
Türkiye’de FETÖ ile ilgili rapor hazırladıktan sonra başta gazetemiz olmak üzere mütedeyyin çevrelerin, “Peki yıllarca neden sustunuz?” şeklindeki eleştirilerine muhatap olan Diyanet İşleri Başkanlığı, “Susmadık, her fırsatta Dinlerarası Diylalog meselesinin yanlışlığını dile getirdik” dedi.

Açıklamada, Vatikan Dinlerarası Diyalog Konseyi Sekreteri Miguel Angel Ayuso ile 30 Mayıs 2013 tarihinde Ankara’da başkanlık makamında gerçekleşen görüşme ile ilgili detaylara yer verildi.
Ayuso’nun 11 yıl önce Diyanet İşleri Başkanlığı ile Vatikan arasında imzalanan niyet bildirgesinin yenilenmesini talep etmesi üzerine Diyanet İşleri Başkanı Görmez, yeni bir dil ve çerçeve oluşmadan aynı bildirgenin imzalanmasının doğru olmadığını, ancak bu dili ve çerçeveyi oluşturmak için ortak bir komisyon oluşturabileceklerini söyledi.
Diyanet açıklamasında, “Göreve başladığı 2010 itibarıyla bu meseleyi gündemde tutan Başkan Görmez’in, 2012 yılında Kazakistan’ın Başkenti Astana’da düzenlenen 4’üncü Semavi ve Evrensel Dinler Kongresi’nde, ‘Dinler arası diyalog olmaz. Dinler birbirine dönüştürülemez’ şeklinde oradaki Müslüman ülke temsilcilerinin bulunduğu ortamda ayrıntılarıyla bu meselenin yanlışlığını dile getirdiğini vurguladı” denildi.

"DİNLER DEĞİL DİN ADAMLARI ARASINDA DİYALOG KURULUR"

Son 20 yılda Hristiyanlar ve Müslümanlar arasında yüzlerce dinlerarası diyalog toplantıları yapıldığını kaydeden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez şunları söyledi: “Ben dinler arası diyalog kavramının yeniden ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Bugüne kadar ele alınış şekliyle yoluna devam etmesi mümkün değildir. Bazıları dinlerin şahsi manevilerinin bir araya gelerek diyalog yapacağını zannetti ki bu tamamen bir vehimden ibarettir. Dinlerin öğretileri arasında diyalog olmaz. Her bir dinin şahsi manevisi hakikat fikrine dayanır. Hakikatlerin diyaloğu olmaz, dinler karıştırılarak bir diyalog dini oluşturulamaz. Bu hem imkânsızdır, hem de doğru ve ahlaki değildir. Doğru olan farklı din mensuplarının, din âlimlerinin ve dini kurumların bir araya gelerek insanlığın sorunlarına çare aramalarıdır. Dinî kurumların birlikte çözeceği yüzlerce mesele var dünyada. Dolayısıyla bu kavramın yeniden ele alınması gerekiyor. Bunun için belki tekrar bir araya gelmeye ihtiyaç var. Bu diyalog toplantılarının şahsımı üzen bir tarafı da zaman zaman gösteriye dönüşmesidir. Hâlbuki dinlerin en önemli özelliği içtenlik, samimiyet ve gösterişsizliktir. Din âlimleri birbirlerine karşı diplomasi uygulayamazlar. Diplomasi zaman zaman ikiyüzlülüğü zorunlu kılıyor. Hâlbuki ilahi dinlerin yeryüzünde insan için en önce reddettiği şey ikiyüzlülüktür.” Kaynak: Türkiye Gazetesi

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
2. kez hacca veya umreye gidenlere ek harçÖnceki Haber

2. kez hacca veya umreye gidenlere ek ha...

Erbakan ve Erdoğan\'ın büyük oyunuSonraki Haber

Erbakan ve Erdoğan\'ın büyük oyunu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!