Facebook Sizi Dinliyor mu?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Facebook Sizi Dinliyor mu?
Facebook'un cihazlarımızın mikrofonundan bizi dinliyor olabilmesi mümkün mü? Gerçekten sosyal medya her birimizin tek tek ne söylediğiyle ilgileniyor mu?

Söylentiye göre akıllı telefonunuzun mikrofonu sürekli olarak sizi dinliyor. Bu noktada belli anahtar kelimeleri seçiyor ve sizin Facebook ayarlarınıza kaydediyor. Bir sonraki Facebook kullanışınızda size gösterilen reklamlar da seçilen anahtar kelimelere göre oluyor.

Telefon veya bilgisayarınızdan Facebook kullanırken herhangi bir konuda konuşmuşsanız, bir süre sonra konuştuğunuz konu ile ilgili reklamlar mı görüyorsunuz?

Sosyal medya platformları, gerçekten her birimizin tek tek ne söylediğiyle ilgileniyor mu? Aslında olabilir. Bu belki özel hayatlarımızı merak ettikleri için değildir. İlgi alanlarımızı öğrenip, onlara göre daha isabetli, hedeflenmiş reklamlar göstermek için olabilir. Fakat şaşırtıcı derecede çok Facebook kullanıcısı kendilerinin dinlendiğine inanıyor.

Peki, Bu Mümkün Mü?

Facebook, hem geçmişte hem de yakın zamanda asla böyle bir şey yapmadığını açıkladı. Söylediklerine göre, zaten mikrofona erişim izni vermediyseniz, uygulama mikrofonu kullanamıyor. Ayrıca aktif olarak sürekli mikrofonu kullanan bir işlev kullanmıyorsanız, yine mikrofon aktif olmuyor.

Facebook'ta gösterilen bir reklamla, gerçekteki bir konuşmamız arasında ilişki olmasının pek çok sebebi olabilir.

Örneğin, konuşmamızın konusu olan şeyi daha önceden Google veya Facebook'ta zaten aratmış olabiliriz, tabii bu da gösterilen reklamları etkileyecektir.

Diğer bir durumda da bunun tersi mümkün olabilir. Örneğin, bir reklama öylesine bakan, pek dikkatini vermeyen biri, aklında bir şekilde kaldığı için gördüğü şey hakkında bir arkadaşıyla konuşabilir. Mesela, pek farkında olmadan araba reklamı görmüştür.

Arkadaşıyla araba hakkında konuşası gelir, sonra o reklamı bir daha gördüğünde "konuştuğumuzu duydu!" diye yanlış izlenime kapılabilir.

Mecbur Kaldıkça Ve Dikkatlice Kullanmak En Doğrusu

Şu da bir gerçek Facebook veya farklı bir sosyal medya platformu, milyarlarca insan tarafından kullanılacak da emperyalist sömürgeciler bu durumla ilgilenmeyecek. Bu mümkün mü?

Evet, paranoyak bir şekilde her an dinleniyorum izleniyorum modunda olmak tabii ki yanlış. Fakat bu durum her türlü tedbir ve dikkati bir köşeye atıp bu sosyal medya platformlarına tevekkül edilmeli anlamına da gelmemeli.

Niye sosyal medya her birimizin tek tek ne söylediğiyle ilgilensin? Demeyin. Muhakkak ama muhakkak bu platformlar uluslararası emperyalizme bir şekilde hizmet etmekte. Ülkeleri kaosa itmek isteyen güçlerin Arap Baharı Ukrayna olayları Gezi olaylarında bu silahı nasıl ustaca kullandıkları tecrübe ile sabit değil mi?

O halde mecbur kaldıkça ve dikkatlice kullanmak ve bu platformlardaki her söylentiye kendimizi kaptırmamak doğrusu olsa gerek.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ecdadımızın bu aya verdiği isim: Saferu’l-Hayr…Önceki Haber

Ecdadımızın bu aya verdiği isim: Saferu’...

Diyarbakır’da 'The İmam'Sonraki Haber

Diyarbakır’da 'The İmam'

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!