Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yıldönümü törenine katıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. yılı dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da şehitler için dua etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. yılı dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da şehitler için dua etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şehitler Abidesi’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmasında, tarihin en görkemli sayfalarından Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’nci yıl dönümünün kutlu ve mübarek olmasını diledi.

“Çanakkale geçilmez.” sözünü tarihe nakşeden şehitleri rahmet, minnet, tazimle yad ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstiklal Harbi’mizde, Kıbrıs Barış Harekatı’nda, terörle mücadelede, 15 Temmuz’da vatanı için, bayrağı için canını feda eden güvenlik güçlerimize ve vatandaşlarımıza da bu vesileyle Allah’tan rahmet diliyorum. Allah onlardan razı olsun, ruhlarını şad, mekanlarını cennet eylesin. Her ne kadar işgal niyetiyle gelmiş olsalar da burada toprağa düştükleri andan itibaren artık misafirlerimiz olarak gördüğümüz diğer milletlerin askerlerini de saygıyla anıyorum.” dedi.

“Çanakkale Savaşları milletimizin kahramanlık destanıdır”

İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale’de yaşananları, “Asım’ın nesli diyordum ya, nesilmiş gerçek. İşte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek. Şüheda gövdesi, bir baksana, dağlar, taşlar... O, rükû olmasa, dünyada eğilmez başlar. Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor. Bir hilal uğruna, ya Rab, ne güneşler batıyor. Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker. Gökten ecdad inerek öpse o pak alnı değer.” ifadeleriyle dizelere döktüğünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

“Çanakkale Savaşları milletimizin vatanseverlik, fedakarlık, cesaret gibi yüksek faziletlerinin sergilendiği büyük bir kahramanlık destanıdır. İnanmış, inancı uğrunda ölümü göze almış istiklale aşık bir millet 107 sene önce burada tarihin akışını değiştirmiştir. Çanakkale’de imanlı yürekler karşısında dünyanın en güçlü orduları hüsrana uğramış, işgal ruhu karşısında inanç galip gelmiştir. Vatanını ve hürriyetini canı pahasına korumaya kararlı bir millet karşısında durabilecek hiçbir kuvvetin, hiçbir silahın olmadığı görülmüştür. Türk milleti, Çanakkale’de verdiği eşsiz mücadeleyle tüm mazlumlara umut olmuş, sömürge altındaki birçok ülke, Çanakkale’den ve daha sonra İstiklal Harbi’mizden aldıkları ilhamla kendi mücadelelerini başlatmışlardır. Çanakkale Zaferi bu bakımdan sadece bizim değil, Balkanlar’dan Afrika’ya, Avrupa’dan Asya’ya 100 milyonlarca kardeşimizin de ortak zaferidir. Bu şanlı zafer Türkiye’nin ve Türk milletinin olduğu kadar, gözünü ve gönlünü ülkemize çevirmiş mazlum halkların da zaferidir. Hemen yanı başımızdaki mezar taşlarına baktığımızda bu hakikati çok net görüyoruz. Burada sadece Türkiye’nin her ilinden, her ilçesinden, hemen her köyünden kahramanların kabirleri yok, aynı zamanda gönül coğrafyamızın dört bir köşesinden gelip burada toprağa düşen şehitlerin mezarları da var. Saraybosna’nın, Üsküp’ün, Gümülcine’nin, Bakü’nün, Batum’un, Halep’in, Gazze’nin, Kudüs’ün çocuklarıyla İstanbul’un, Ankara’nın, Çorum’un, Yozgat’ın, Antep’in, Mardin’in, Edirne’nin evlatları tam 107 senedir bu mukaddes topraklarda beraberce, koyun koyuna yatıyor. Bunun için Çanakkale millet olarak bizim ebedi ve ezeli kardeşliğimizi ifade ettiği kadar bütün bu bölgenin, hatta İslam dünyasının kardeşliğini, kader ortaklığını da yansıtır, sembolleştirir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gittiği her yerde, gençlerle her buluşmasında onlara Çanakkale destanını anlatarak orayı mutlaka görmeleri gerektiğini söylediğini anlatarak, her vatan evladının buradaki şehitliklerden, ecdadın ortaya koyduğu fedakarlıklardan çıkaracağı büyük dersler olduğuna dikkati çekti.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, törende dua etti

18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi töreninde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş dua etti. Başkan Erbaş duasında şu niyazda bulundu:

“Ey göklerin ve yerlerin sahibi yüce Mevlamız, bugün burada şüheda kanıyla yoğrulmuş bu mukaddes mekânda gencecik bedenlerini ümmetin harimi ismetine siper ederek Çanakkale’yi geçilmez kılan aziz şehitlerimizin huzurundayız. Vatanımıza ve mukaddesatımıza kastedenlere karşı eşi görülmemiş bir destanın yazıldığı bu topraklarda milletçe ellerimizi açtık ve sana yalvarıyoruz dualarımızı kabul eyle Allah’ım.

Ey hayatın ve ölümün sahibi olan Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de buyuruyorsun ki; “Allah yolunda can verenleri ölüler sanmayın. Bilakis onlar diridirler”. Ya Rabbi senin rızan için can vererek ölümsüzlüğün sırrına eren aziz şehitlerimizin manevi huzurunda sana yalvarıyoruz, yakarışlarımızı müstecap eyle Allah’ım.

Anadolu’nun her yerinden, millet coğrafyamızın her köşesinden; Bağdat’tan, Yemen’den, Kosova’dan, Beyrut’tan, Kahire’den, Gazze’den, Saraybosna’dan, Bakü’den, Üsküp’ten ve daha nice İslam beldelerinden gelerek vatan ve mukaddesat uğruna burada canlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle anıyoruz, cümlesine rahmet diliyoruz kabul eyle Allah’ım.

Ya Rabbel âlemin!

Başta sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa (s.a.s.) olmak üzere seyyidüşşühedâ Hazreti Hamza efendimizden günümüze kadar hak uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimize rahmet eyle Allah’ım.

Ya Rabbel alemin!

Bugün de vatanımızın güvenliği, milletimizin huzuru, mazlumların himayesi için fedakârca mücadele eden askerlerimizi, polisimizi, güvenlik güçlerimizi, nusretinle te’yid eyle, şanlı ordumuzu karada, havada, denizde her zaman ve her yerde mansur ve muzaffer eyle Allah’ım.

Ey tuzakları boşa çıkaran yüce Rabbimiz, içimizde tefrika ateşi yakmak isteyenlere aramıza kin, öfke ve nefret tohumu ekmek isteyenlere karşı bizlere feraset ver. Her türlü fitne, fesada, hile ve tuzağa karşı bizlere yardım eyle, hainlerin, münafıkların ve zalimlerin tuzaklarını kendi başlarına makus eyle Allah’ım.

Ya Rab!

Yüzyıllardır din-i mübin-i İslam’a hizmet etmiş, zulme ve zalime asla boyun eğmemiş, mazlumların, kimsesizlerin, gariplerin umudu olmuş aziz milletimizi her türlü beladan, musibetten ve ihanetten muhafaza eyle Allah’ım. Bizleri zalim olmaktan da, zulme uğramaktan da muhafaza eyle, hain olmaktan da, ihanete uğramaktan da ya Rabbel âlemin bizleri uzak eyle. Daima iyiliği emredip, kötülüğe karşı duranlardan, hakka, adalete ve merhamete çağıranlardan eyle Allah’ım.

Ya Rabbel alemin!

Asya’dan Afrika’ya, Kafkaslar’dan Balkanlar’a dünyanın pek çok yerinde zulme, haksızlığa ve hatta katliamlara maruz kalan kulların var onların acılarıyla dağlanan yüreklerimizi senin sonsuz merhametine açtık yalvarıyoruz. Hüznümüzü, kederimizi ve şikayetimizi yalnız sana arz ediyoruz, masum ve mazlumların hakkını zalimlerde bırakma Allah’ım.

Ya Rabbel alemin!

Başta Anafartalar kahramanı Gazi Mustafa Kemal Paşa olmak üzere, istiklal mücadelesinin bütün önderlerinin, şehitlerimizin, gazilerimizin, ülkemiz ve milletimiz için mücadele edenlerin ruhlarını şad eyle Allah’ım. Ey yüce Rabbimiz sana inandık, sana güvendik, sana tevekkül eyledik, bizleri sensiz, sahipsiz, vatansız, yardımsız ve çaresiz bırakma Allah’ım.”

Duanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. Yıl Dönümü Töreni’nde Şehitlik Defteri’ni imzaladı.

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Kaynak:Dini Haberler


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Din İşleri Yüksek Kurulu, Kurul Uzman Yardımcılığı sınav sonuçları açıklandıÖnceki Haber

Din İşleri Yüksek Kurulu, Kurul Uzman Ya...

Başkan Erbaş, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanıyla görüştüSonraki Haber

Başkan Erbaş, Suudi Arabistan Hac ve Umr...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!