2016 Diyanet Ramazan Ayı Genelgesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Rahmet, bereket ve mağfiret iklimi olan Ramazan ayına erişmenin huzur ve mutluluğunu yaşamaktayız.

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr:  Rahmet, bereket ve mağfiret iklimi olan Ramazan ayına erişmenin huzur ve mutluluğunu yaşamaktayız.

5 Haziran Pazar günü kılacağımız ilk teravih namazınınardından 6 Haziran Pazartesigünü tutacağımız ilk oruç ile bu mübarek aya girmiş olacağız.

Başkanlığımız, her yıl Ramazan ayında bireysel ve toplumsal hayatımızaışık tutan önemli bir değeri kamuoyunun gündemine taşımaktadır. Konu, Ramazan ayı boyunca etraflı bir şekilde ele alınarak toplumumuzda bir duyarlılık ve farkındalık oluşmasını hedeflemektedir. Bu bağlamda bu yılın Ramazan teması "Gelin Gönüller Yapalım Bu Ramazan ve Her Zaman" olarak belirlenmiştir. Kişininöncelikle kendisine karşıdürüst ve saygılıolması, insana ve mahlukata karşı aynı doğrultuda davranış sergilemesi; anne, baba, eş, çocuk, komsu, arkadaş, engelli, mülteci ve yetim başta olmak üzere toplumun bütün katmanlarına karşı insani ve örnek yaklaşım göstermesi önem arz etmektedir Yüce Kitabımızın model insan olarak takdim ettiği Peygamberimiz (s.a.s) affetmeyi seven, kimseyi incitmeyen, nezaket sahibi örnek bir şahsiyettir. NitekimKur’an-ı Kerim'de onun bu özelliğinden övgüyle bahsedilir: "Ant olsun ki Resulullah sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok zikredenler için güzel bir örnektir". (Ahzab,33/2I).

Diğer taraftan Peygamberimiz (s.a.s) müminşahsiyetitanımlarken “Müslüman, kendisi ve başkaları ile iyi geçinenkişidir. Başkaları ile iyi geçinmeyen ve kendisi ile geçinilmeyenkişidehayır yoktur." (Ahmet b, Hanbel, Musned, II, 400); "Mümin canları ve malları hususunda insanların kendisinden emin oldukları kişidir." (Tirmizi, Iman, 12) buyurarak gönül kırmanın, insanları incitmenin ona maddi ve manevi zarar vermenin olgun bir müminin tavrı olmayacağını açıkça ortaya koymaktadır. Yine Yüce Dinimiz İslam’dagerçekzenginliğingönülzenginliğiolduğunudeğişik vesilelerle dile getirmiştir.

Gerçekşu ki, gönülleri fethetmenin en müessir yolu insanlara değer vermek, onlara sevgi ve saygı ile muamele etmektir. İnsanlık ne zaman ki gönül dilini kaybetti, kıskançlık, bencillik ve adavet gibi insanıdeğersizleştiren olgulara mahkûm oldu. Ne zaman ki paylaşma, hoşgörü ve diğergamlık gibi değerler semamızdan çekildi gönüller kuraklaştı. Vicdani duygular köreldi. Nice gönüllerin kırıldığı, onurların zedelendiği, insani değerlerin örselendiğigünümüzdeinsanı insan kılan gönlün keşfi ve fethi için birey ve toplum olarak topyekûn gayret etmemiz gerekmektedir.

Bu itibarla İslamalemi için Kutlu zaman dilimlerinden olan Ramazan ayında kırık gönüllerin onarılması, kardeşlik bağlarımızı ve ilişkilerimizi yeniden daha güçlü bir şekilde kurmak gayesiyle "Gelin Gönüller Yapalım Bu Ramazan ve Her Zaman" temasıçerçevesinde aşağıdaki hususlara dikkat edilecektir.

 

A- İRŞAT HİZMETLERİ

1. İl ve ilçe müftülükleri ile yurtdışı temsilcilikleri tarafından hazırlanan “Ramazan Özel Vaaz ve İrşat Programı” 03 Haziran 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar DHYS’ye girilecektir.

2. Hazırlanacak olan Ramazan Ayı Vaaz ve İrşat programında, “Gelin Gönüller Yapalım bu Ramazan ve Her Zaman” konusu etraflı bir şekilde işlenecektir.

3. Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi sebebiyle il ve ilçe müftülüklerine turizm bölgelerinde, yayla turizminin, mevsimlik işçi ve mültecilerin yoğun olduğu yerlerde, ibadet vaaz ve irşat hizmetleri sunulması hususunda gerekli tedbirler alınacaktır.

4. İlahiyat/İslami Bilimler fakültesi öğretim üyeleri, eğitim merkezlerindekieğitim görevlileri, İmam Hatip Lisesi meslek dersleri öğretmenleri, Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Öğretmenleri, Emekli Müftü, Vaiz ve Din Görevlilerinin müftülülerce uygun görülecek camilerde; cami görevlilerinin de kendi camilerinde vaaz etmeleri sağlanacaktır.

5. Vaazlar zamanında başlayacak ve ezan başlamadan bitirilecektir.

6. İl Müftüleri belirleyecekleri "Kardeşil “ de, ilçe müftüleri ise görev yaptıkları ilin ilçeleri arasından tespit edecekleri bir "Kardeşİlçede karşılıklı olarak vaaz ve irşat hizmetinde" bulunacaklardır.

7. Yerel durum ve özel şartlar dikkate alınarak dini danışmanlık ve rehberlik hizmetlerisürdürülecektir.

8. Mahalli TV ve radyolarda irşat ve mukabele programlarınınyapılması hususunda çalışmalar yapılacak, personelin yerel basında dini/ahlaki konularda yazı yazması teşvik edilecektir.

9. Bayram mesajları sadece Diyanet İşleri Başkanlığı veya vekili tarafından verileceğinden ayrıca mesaj yayımlama cihetine gidilmeyecektir.

 

B- CAMİLERLE İLGİLİ ALINACAK TEDBİRLER

1. Ramazan ayı öncesinde tüm camiler ile müştemilatlarının genel temizliği, bahçe ve çevre düzenlemesi, onarımı ve bakımı yapılacak, ibadetin huzur ve huşu içinde yapılabilmesi için her türlü tedbir alınacaktır.

2. Camilerdeki ses sistemi ve kullanımı, rahatsız edici ve ibadet huzurunu bozucu mahiyette olmayacaktır.

3. Cami içi ve dışı aydınlatmalar kontrol edilecek, minarelerdeki kandiller Ramazan ayı boyunca iftar vaktinde yakılacak, imsak vaktinde söndürülecektir.

4, Sakal-ı Şerif bulunan camilerde Ramazan ayında ziyaret günleri tertiplenebilecektir.

5. Camilerdeki mahyalarla ilgili olarak "Camilerin Bakım Onarım ve Çevre Tanzimi Yönetmeliği"nin ilgili maddeleri ile 11.06.2010 tarihli ve 934 sayılı Başkanlığı talimatına riayet edilecektir.

6. Camilerdeki vaaz, irşat ve mukabele gibi programlar cami panosuna asılarak ilan edilecek, toplumun her kesimine çeşitli yollarla duyurulacaktır,

7. Çeşitli sebeplerle görevlisi bulunmayan camilere imkanlar ölçüsünde personel görevlendirilecektir.

8. Ramazan ayını tatil yörelerinde, sahil sitelerinde ve yaylalarda gegiren vatandaqlanmrz ile mevsinrlik iqgilerin ibadetlerini rahat bir gekilde yerine getirebilmeleri, gocuklarrnayazKur'an kursu duzenlenebilmesi igin (prefabrik/gadrr mescit vb.) gerekli tedbirler ahnacaktrr.

9. Gerekli guvenlik tedbirleri ahnmak suretiyle il ve ilgelerde en az bir cami Kadir Gecesi'nde sabah namazına kadar açıkk bulundurulabilecektir.

10. Başkanlığımızca il ve ilçe müftülüklerine gönderilen 05.03.2013 tarihli ve 5i4 sayılıh "Camilerin Açık Tutulması Genelgesi" ile ilgili gerekli hassasiyet gösterilecektrr.

 

C- İBADETLERDE ALINACAK TEDBİRLER

1. Namazlarda ta'dil-i erkana mutlaka riayet edilecek ve teravih namazlan, "iki rekatta bir selam vermek suretiyle" kıldırılacaktır.

2. Sabah ezanlan Diyanet Takvimine göre her camide aynı anda imsak vaktinde okunacaktır.

3. Akşam ezanlanın vaktinde okunmasına özen gösterilecek ve camilerde akşam namazı kıldırılacaktır.

4. Her il ve ilçede imkanlar ölçüsünde en az bir camide hatimle teravih namazı kıldırılması sağlanacak ve bu camiler önceden cemaate duyurulacaktır.

5. İtikafa girmek isteyenlere temizlik ve cami adabIyla ilgili gerekli hassasiyetlere dikkat etmek şartıyla müftülükler tarafından belirlenecek camilerde izin verilebilecektir.

6. Camilerde mukabele programı hazırlanacak ve icrası takip edilecektir. Mukabele programlarında okunacak cüzlerin ihtiva ettigi önemli mesajlar mealen cemaate aktanlacaktır.

7. Müftülüklerce Kur'an ziyafeti programları düzenlenebilecektir. Bu programlar tertip edilirken bölgede görev yapan din gorevlileri tercih edilecek ve görevlilerin kendi camilerindeki hizmetlerinin aksatmamalarına özen gösterilecektir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mehmet Görmez, Bin alim Türkiye\'deÖnceki Haber

Mehmet Görmez, Bin alim Türkiye\'de

Yaz Kur\'an Kursları 2016 ek ders ücretiSonraki Haber

Yaz Kur\'an Kursları 2016 ek ders ücreti

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!