Kudüs bilinci olmadan bütün İslâm toprakları Filistin olur.

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Kudüs bilinci olmadan bütün İslâm toprakları Filistin olur. Kudüs bilinci olursa her yer vatan olur…

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr: Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kudüs ve Mescid-i Aksa'yı anlatan "Burada Kalacağız" adlı belgeselin gala programına katıldı.

Kudüs Bilinci Derneğinin yapımcılığını üstlendiği "Burada Kalacağız" adlı belgeselin Başkent Öğretmenevi Konferans Salonu'nda düzenlenen gala programında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kudüs bilincinin sadece mescit ve mukaddes mekan bilinci olmadığını belirterek, “Kudüs bilinci; tevhid, ümmet, tarih ve özgürlük bilincidir. Kudüs bilinci olmadan bütün İslâm toprakları Filistin olur. Kudüs bilinci olursa her yer vatan olur" dedi.

Kabe, Arafat gibi Kudüs’ün de bir şeair olduğunu vurgulayan Başkan Görmez, bütün Peygamberlerin inşa ettiği ortak bilincin bunu ortaya koyduğunu kaydetti.

Başkan Görmez, İsra Suresi’nde “Sen bütün âlemlere gönderilen peygamber de olsan gecenin hikmetli yürüyüşüne çıkmadan Kudüs’e varamazsın. Kudüs’e varamadan miraca çıkamazsın. Eğer senin ümmetin miraca çıkmak istiyorsa bunun yolu Mescidi Haram'da da olsan gece yola çıkmak ve Mescidi Aksa’ya varmaktan geçer” ayetini hatırlattı.

Kudüs ile ilgili iki ayrı ictihadın olduğuna değinen Başkan Görmez, programda yaptığı konuşmada şu hususların altını çizdi;

“Hayatlarını, evlatlarını, çocuklarını Hz. Meryem gibi Mescid-i Aksa’ya adamış annelerimiz, ablalarımız, kız kardeşlerimiz var…”

“Bu belgesel ile Türkiye’de, Kudüs ile ilgili bilmediğimiz bir şeyi öne çıkarmışlar. O da murakıp, murakıba olarak adlandırılan hayatlarını zorluklara, zulme ve işgale rağmen Mescid-i Aksa’ya korumaya yöneltmiş, ona adamış kardeşlerimizi bize hatırlattılar. Kudüs’e gittiğimizde şahit olduk. Hayatlarını, evlatlarını, çocuklarını Hz. Meryem gibi Mescid-i Aksa’ya adamış annelerimiz, ablalarımız, kız kardeşlerimiz var. Bizim onları unutmamamız lazım. Bu belgeselin en önemli yönlerinden birinin bu olduğunu düşünüyorum.

“Kudüs’e gitmeyenlerde Kudüs bilinci zayıfladı…”

İslam âlimleri arasında iki ictihad vardı. Birçok âlim "Özgürlük olmadan Kudüs'ü ziyaret etmek caiz değildir" dediler. Birinci fetvanın amacı Kudüs bilincini diri tutmaktı. Ama gitmeyenlerde Kudüs bilinci zayıfladı. Bu fetvayı verenler  hem gitmediler hem de Kudüs'e karşı vazifelerini yerine getiremediler. Ben giderek Kudüs  bilincini diri tutmanın daha doğru olduğunu düşündüm. Biz bu bilinci daima diri tutarak hem kardeşlerimizin yanlarında olduğumuzu göstermek hem de Mescid-i Aksa’nın manevi ikliminden yaralanmak için seferber olunması gerektiğini ifade etmek istiyorum.

“Kabe ve Arafat şeairdir. Kudüs’te şeairdendir…”

Kudüs, bir şeair meselesidir. Şeairi anlamadan kimse Kudüs’ü anlayamaz. Şeair, Müslüman olma ve Müslüman kalma bilincini diri tutan simge demektir. Kabe ve Arafat şeairdir. Kudüs de şeairdendir. Bütün Peygamberlerin inşa ettiği ortak bilinç bunu gösteriyor.

Başkan Görmez sözlerini “Cenab-ı Hak, Kabe’de olup gece yolculuğunu unutanlardan eylemesin. Gecenin hikmetli yolculuklara çıkıp bütün Peygamberlerin durağı olan Mescid-i Aksa’yı, Kudüs’ü unutanlardan eylemesin. Bütün çocuklarımız yüreğinde, kalbinde, zihninde Kudüs bilincini daima diri tutsun” duasıyla bitirdi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in Kudüs'te irad ettiği hutbeden bir bölümün de yer aldığı belgeselin gala gösterimi yoğun bir ilgiyle karşılandı.

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ramazan ayının habercisi Berat Kandili tüm yurtta dualarla idrak edildi.Önceki Haber

Ramazan ayının habercisi Berat Kandili t...

KPSS soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayımlandıSonraki Haber

KPSS soru kitapçığı ve cevap anahtarı ya...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!