Reklamı Geç
KURBAN PAYLAŞMAKTIR

Maaş Karşılığı Ders Ücretinin Mahsup Edilmesi Hakkında

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
DiniHaberler.com.tr/ÖZEL HABER, Maaş Karşılığı Ders Ücretinin Mahsup Edilmesi Hakkında Hukuk Müşaviri Mustafa DAVARCI nın verdiği cevap

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr:  

DiniHaberler.com.tr/ÖZEL HABER, Diyanet - Maaş Karşılığı Ders Ücretinin Mahsup Edilmesi Hakkında Hukuk Müşaviri Mustafa DAVARCI nın verdiği cevap

 

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr:  

T.C.
BAŞBAKANLIK
Diyanet İşleri Başkanlığı

Sayı     :45796484-622.02-
Konu :Maaş Karşılığı Ders Ücretinin Mahsup Edilmesi Hakkında

HUKUK MÜŞAVİRLİĞİNE
İlgi      : 29/04/2016 tarihli ve 92641851 1193 sayılı yazı.

Haftalık zorunlu ders görevini tamamlayamayan Kur'an kursu öğreticilerinin eksik kalan derslerinin diğer haftalarda girilen ek derslerden mahsup edilip edilemeyeceği hususlarının yazılı olarak bildirilmesi ilgi yazı ile talep edilmektedir.

Başkanlığımızca yürütülen eğitim-öğretim faaliyetlerinde görev alan öğreticilerin ek ders ödemeleri Diyanet İşleri Başkanlığınca Düzenlenen Eğitim Faaliyetlerinde Uygulanacak Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar hükümlerine göre gerçekleştirilmektedir. İlgili kararın 6. maddesinde öğreticilerin haftada kaç saat derse girmeleri gerektiği hüküm altına alınmış olup, 7. maddesinde de bir hafta içerisinde girmesi zorunlu ders görevini tamamlayanlara ödenecek ek ders miktarları belirlenmiştir.

Diyanet İşleri Başkanlığı Kur'an Eğitim ve Öğretimine Yönelik Kurslar İle Öğrenci Yurt      ve Pansiyonları Yönergesinin 13/1-(a) maddesinde de kanunen geçerli mazeret ve süt izni sebebiyle de olsa aylık karşılığı haftalık girilmesi gereken ders saati sayısının tamamlanamaması halinde, eksik kalan aylık karşılığı haftalık zorunlu derslerin, o hafta ek ders ücreti karşılığı girilen  derslerden mahsup edileceği belirtilmektedir.

İlgili Bakanlar Kurulu Kararına göre ek ders hesaplamalarının haftalık olarak belirlendiği, aylara göre iş günleri sayısı değişiklik arz ettiğinden bir öğreticinin bir ayda ne kadar derse gireceğinin tespiti mümkün olmadığı ve bir hafta içerisinde girilen ek derslerin yeterli olmaması halinde nasıl hareket edileceği hakkında ilgili mevzuatta herhangi bir hüküm bulunmadığı göz önünde tutularak, Birimimizce mahsuplaşma işlemi haftalık gerçekleştirilmektedir.

Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca gerçekleştirilen teftişlerde ise mahsuplaşmanın aylık yapılması ve haftalık mahsuplaşma yapılarak ödenen ek ders ücretlerinin geri alınması gerektiği belirtildiğinden, hesaplamaların nasıl yapılacağı konusunda tereddüde düşülmüştür.

Bu itibarla, kanunen geçerli mazeret sebebiyle de olsa girilmeyen maaş karşılığı derslerin, o hafta ek ders ücreti karşılığı girilen ders saatinin yeterli olmaması halinde, diğer haftalardaki ek ders saatlerinden mahsup edilmesinin gerekip gerekmediği, mahsuplaşmanın haftalık mı, yoksa aylık mı yapılması gerektiği hususlarında Biriminiz görüşüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Bilgilerinizi ve konu hakkındaki mütalaanızın Genel Müdürlüğümüze bildirilmesi  hususunda

gereğini arz ederim.

Prof. Dr. Ali ERBAŞ Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü

 

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr:  

T.C.
BAŞBAKANLIK

Diyanet İşleri Başkanlığı
Sayı     :65752239-622.02-

Konu :Maaş Karşılığı Ders Ücretinin Mahsup Edilmesi Hakkında

EĞİTİM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

İlgi      : 12/05/2016 tarihli ve 45796484 - 9680 sayılı yazı.

 

İlgi yazıyla, haftalık zorunlu ders görevini tamamlayamayan Kur'an kursu   öğreticilerinin eksik kalan derslerinin, ek derslerden mahsup edilmesi hususunda görüş istenmektedir.

24/07/2009 tarihli ve 27298 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 14/07/2009 tarihli ve 2009/15215 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Diyanet İşleri Başkanlığınca Düzenlenen Eğitim Faaliyetlerinde Uygulanacak Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın:

  • 6 ncı maddesinde eğitim merkezleri ile Kur'an kurslarında görev yapanların aylık karşılığı haftada okutmakla yükümlü oldukları ders saatleri belirtilmiştir.
  • 7 nci maddesinde  ise,  aylık  karşılığı  haftalık  ders  görevini  tamamlayanların   haftada okutacakları zorunlu ve ek ders saatleri sayılmıştır.
  • 11 inci maddesinde de ek ders ücreti ödenebilmesi için ek ders görevinin bu Karar'da belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde fiilen yapılmış olması şartı getirilmiştir.

Diğer taraftan, Diyanet İşleri Başkanlığı Kur'an Eğitim ve Öğretimine Yönelik Kurslar ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönergesi'nin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde "Kur'an kurslarında görevli öğreticiler; anılan Karar'ın 6 ncı maddesi gereği aylık karşılığı haftalık ders görevini okutmakla yükümlüdür. Aylık karşılığı ders görevini tamamlayan öğreticilere ek ders görevi verilebilir. Kanunen geçerli mazeret ve süt izni sebebiyle de olsa aylık karşılığı haftalık girilmesi gereken ders saati sayısının tamamlanamaması halinde eksik kalan aylık karşılığı haftalık zorunlu dersler, o hafta ek ders ücreti karşılığı girilen derslerden mahsup edilir." hükmü yer almaktadır.

Bu hükümlere göre aylık karşılığı haftada okutulacak zorunlu ders saatini tamamlayanlara ek ders görevi verilebilir. Kanunen geçerli mazeret ve süt izni sebebiyle de olsa aylık karşılığı haftalık girilmesi gereken ders saati sayısının tamamlanması esas olup, eksik kalan aylık karşılığı haftalık zorunlu derslerin, o hafta ek ders ücreti karşılığı girilen derslerden mahsup edilmesi gerekmektedir.

Bilgilerinize arz ederim.

Mustafa DAVARCI

  1. Hukuk Müşaviri

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Kaynak: DiniHaberler.com.tr:  

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Diyanet 2017-2021 Stratejik Planı Paydaş Anketini Yayınladı Önceki Haber

Diyanet 2017-2021 Stratejik Planı Paydaş...

Diyanet Son Noktayı Koydu!Sonraki Haber

Diyanet Son Noktayı Koydu!

KURBAN PAYLAŞMAKTIR

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!