V. Yurtdışı Din Hizmetleri Konferansı sona erdi…

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Yurtdışı Din Hizmetleri Konferansı’ sona erdi.

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr:  Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Yurtdışı Din Hizmetleri Konferansı’ sona erdi.

Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünce düzenlenen ve dört gün süren konferans, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar’ın Başkanlığını yaptığı değerlendirme oturumunun ardından sona erdi.

“Kitlesel Göç Hareketleri ve Küresel Din Hizmetleri” başlığı altında toplanan konferansta, ‘Kitlesel Göç Hareketleri ve Mülteciler: Durum Değerlendirmesi ve Gelecek Perspektifleri’, ‘Kitlesel Göç Hareketleri ve Çok Boyutlu Dini-Toplumsal Hareketleri’, ‘Mültecilere Yönelik Hizmetler’, ‘Mülteci Sorununda Farklı Ülke Tecrübeleri’, ‘Kitlesel Göç Hareketlerinin Ortaya Çıkardığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri’, ‘Bölgesel Farkındalıklar ve Öncelikli konular’ gibi birçok konu masaya yatırılarak müzakereye açıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığının 75 ülkeden temsilcisinin bulunduğu ve Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, AFAD, Kızılay, Göç İdaresi, TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü gibi çeşitli kurumlardan da temsilcilerin bulunduğu konferansın değerlendirme oturumuna Başkanlık yapan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Özafşar, göç meselesinin son yıllarda dünyayı meşgul eden en önemli konulardan biri olduğunu söyledi.

Dünyanın farklı ülkelerine özellikle İslam dünyasından yoğun insan göçü olduğuna işaret eden Özafşar, "Diyanet İşleri Başkanlığı da dünya ölçeğinde hizmet yürüten bir kurumdur. Müşavirlik, ataşelik ve koordinatörlükleri var. Bu hizmet bölgelerinde de İslam dünyasında 60 milyona yakın göçmenin yüzde 85'i Müslüman olduğu için bunlarla kurduğumuz ilişkiler var. İnsani olarak, İslami olarak bunlarla ilgilenmemiz gerekiyor" dedi.

Hizmetler esnasında karşılaşılan sorunları ve yürütülen hizmetleri değerlendirmek için bu toplantıyı gerçekleştirdiklerini ifade eden Özafşar, konuya ilişkin değerlendirmesinde şu hususların altını çizdi;

"Diyanet İşleri Başkanlığı, dünyanın pek çok ülkesindeki göçmenlere de din hizmeti götürüyor…”

Göçmenlerin gittikleri ülkelerde yaşadıkları çok boyutlu sorunları var, insani ihtiyaçları var. İbadet sıkıntıları, mabet sıkıntıları, temizlik ihtiyaçları, eğitim, uyum, oryantasyon, yerleşme sıkıntıları var. Yani çok boyutlu çok katmanlı sorunlar yaşıyorlar. Bütün bu süreçte Başkanlık yurt dışı teşkilatımızda özverili bir şekilde hizmet üretmeye çalışıyor. Şimdiye kadar Türkiye'den yurt dışına giden vatandaşlarımıza verdiğimiz din hizmetini şimdi tüm İslam dünyasındaki göçmenlere de vermeye gayret ediyoruz. Özellikle kıta Avrupası'nda Almanya'da üretilen hizmetler çok sistematik bir şekilde devam ediyor. Aynı şekilde Avusturya'da, Hollanda'da, İsveç'te ve kıta Avrupa'sının diğer ülkelerinde bu hizmetleri yürütüyoruz.

“Diyanet İşleri Başkanlığı son yıllarda uluslararası ölçekte platformlar oluşturdu…”

Diyanet İşleri Başkanlığı son yıllarda uluslararası ölçekte platformlar oluşturdu. Bunlardan birisi, ‘Afrika Müslüman Dini Liderler Zirvesi’ idi. ‘Avrasya İslam Şurası’ zaten 1990'lı yıllardan beri devam ediyordu. ‘Latin Amerika Müslüman Dini Liderler Zirvesi’, ‘Asya Pasifik Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi’ yaptık. Ayrıca Avrupa'da dini faaliyet yürüten dini temsilcilerle Avrupa Platformumuz var. Balkan Müftüleri Buluşmamız var. Bütün bu platformlarda periyodik olarak bir araya geliyoruz. Buralarda yaptığımız değerlendirmeleri ve aldığımız kararları uygulama esası olarak oraya taşıyoruz. Afrika'da özellikle Somali'de, Kenya'da, Uganda'da, Nijerya'da göç veren ülkelerde yaşanan çok dramatik sorunlar var. Ülkemiz ve teşkilatımız açısından, ilgili ülke açısından, uluslararası camia açısından üzerimize düşen görevler var. Bütün bunların hepsi tespit edilmiş durumda. Buradan çıkan rapor ilgili birimler ve taraflarla paylaşılarak inşallah bu konuda inisiyatif alınması sağlanacak.

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cuma gecesi ve günü okunması tavsiye edilen surelerÖnceki Haber

Cuma gecesi ve günü okunması tavsiye edi...

Diyanet İşleri Başkanı Görmez\'den ABD\'ye sert eleştiriSonraki Haber

Diyanet İşleri Başkanı Görmez\'den ABD\'...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!