Mustafa SOLMAZ

Mustafa SOLMAZ

Mail: mustafa_solmaz0002@hotmail.com

Kur'an'ı Kerimi Ezberleme Rehberi

Yeni bir eğitim öğretim sezonu başlarken birçok Kuran Kursu’nda da hafızlık eğitimleri başlamak üzere veya başladı, devam ediyor. Kur’an’ı ezberleme ve öğrenme hakkında Hz. Peygamberimiz’in birçok hadisi şerifini bilmekteyiz.

Hafızlık veya Kur’an’ın bir bölümünü ezberlemek Allah (cc)’ın bir lütfu. Bu önemli iş herkese nasip olmaz. Başlayanlara kolaylığını bizzat Allah veriyor. (Çünkü Kamer S., 17., 32. Ce 40. Âyetlerde vaad etmiş.) Zira bu denli kolay ve hatasız ezberlenebilen başka bir kitap bulunmuyor. Bu da Kur’an’ın mucizevi olduğunu göstermektedir. Hafızlık yapma metodu ise ülkeden ülkeye değişiyor. Hatta ezberleme usulü kişiden kişiye bile değişebilir. Ülkemizde, kendine özgü, çok uzun yılların tecrübesine dayanan farklı usul ve yöntemler uygulanagelmektedir. Her kurs veya medresenin belli bir usulü olmakla birlikte modern yöntemler de yapay zekâ dahi kullanılmaktadır. Bu yazımda kısaca Kur’an veya sure ezberleme metodu üzerinde duracağım.

Hafızlık yapmaya niyet eden veya Kur’an’dan bir miktar ezber yapmaya karar veren kişi öncelikle manevi bir hazırlık için halis bir niyet beslemeli, kolay olması için çokça dua etmeli, ibadetlerini ihmal etmemeli, büyüklerinin; bilhassa anne ve babasının, hocasının rızasını ve duasını almalı.

Ezber için öncelikle Kur’an okuyuşumuzun hızlı, en azından orta seviyede olması gerekli. Harf ve mahreçleri düzgün çıkarmamız ve tecvit bilgimizin olması önemli. Zira sureler yanlış telaffuzla ezberlendiği takdirde düzeltilmesi zor olmaktadır. Kur’an ezberinde diğer önemli bir husus da doğru telaffuz ve mahreçleri doğru çıkarabilmek için ‘fem-i muhsin’ dediğimiz güzel Kur’an eğitimi veren, alanında uzman bir hocadan ders almak. Çünkü hocaya okuduğumuz takdirde henüz ezbere geçmeden hatamızı düzeltme imkânı buluruz. Hocadan eğitim alma imkanı olmayanlar kaset, CD veya internet üzerinden hatim, sure veya ezber yapılacak yeri dinlemek suretiyle oradaki harflerin ve mahreçlerin doğru telaffuzunu öğrenmiş olmalı ki hatasız bir ezber yapılmış olsun. Ezberin düzgün ve sağlıklı şekilde yapılabilmesi için sessiz, sakin bir ortam ve özellikle dikkatimizin dağılmayacağı bir odada çalışmalıyız.

İLK ÖNCE EZBERLENECEK SURELER (Hafızlık Öncesi)

Yüce Kelamı düzgün ezberlemek için en az orta seviye okuyuş olmak üzere ileri seviyede okumaya sahip olmamız gerektiğini belirtmiştik. Bunun için de sürekli okuma (yavaş okusak dahi günde en az 10 sayfa) ve hatim dinleme (makamlı olmayan) yapılması gerekir. Çünkü Kur’an öyle bir kitaptır ki okunmadığı zaman kişinin okuması yavaşlayabilmektedir. Ancak okudukça da okuyuş hızı artmaktadır. Ardından aşağıdaki sureler sırasıyla ezberlenir:

Sübhaneke ve Tahiyyat gibi namaz duaları,
Kısa Sureler dediğimiz (Fatiha, Fil, Kureyş, Maun, Kevser, Kafirun, Nasr, Tebbet, İhlas, Felak, Nas)
Duha,İnşirah,Tin,Alak,Kadir,Beyyine,Zilzal,Adiyat,Karia,Tekasür,Asr,Hümeze
Yasin,Mülk, Nebe (Bu aşama, talebenin kolay/zor ezberlemesi bakımından hafızlık yapıp yapamayacağını büyük oranda ortaya çıkarıyor.)
Fetih,Rahman,Hucurat,Vakıa,Necm Suresi ve 30.cüzün tamamı (Bu kısma kadar,başarılı bir şekilde gelmek bir talebe için,hafızlığa başlamış olmak anlamına geliyor.)
TERSTEN EZBERLEME TÜRKİYE’DE EN YAYGIN HAFIZLIK YÖNTEMİ

1.turdaki ezber yöntemi: Bu yöntemde her gün bir sonraki cüzün son sayfası (20.sayfası) ezberlenir,1 ayda tamamlanır. Örneğin; bugün 1.cüzün son sayfa (20.sayfa)sını ezberdiysek yarın 2.cüzün son sayfasını ezberleyeceğiz demektir.

2.turdaki ezber yöntemi: Ezber kapasitemiz iyiyse, bu turda iki sayfa ezberleyebiliriz ve bir önceki turdaki sayıları (sayfaları) tekrar ederiz. Örneğin; bugün 1.cüzün ve 2.cüzün 19.sayfasını ezberlediysek, 1. ve 2. cüzün son sayfalarını (20.sayfaları) da tekrar etmeliyiz ki tam olarak yerleşsin.

*Şu hususta iyi bilinmelidir ki ezberlenilen her sure veya ayeti namazlarımızda okuduğumuz takdirde asla unutmayacağınızı garanti edebilirim.

YENİ BİR SAYFA EZBERLENİRKEN İZLENECEK YOL

Ezber metodunu, sıkça okuduğumuz Yasin, Fetih ve Rahman sureleri ve namazımızı zenginleştirmek adına Duha suresi ve sonrası için uygulayabiliriz.

Ezberleyeceğimiz sayfayı ilk başta en az 10 defa yüzünden okumalıyız. İster sayfanın başından ister sayfanın sonundan (hangisi kolayımıza geliyorsa) başlayarak ezberlenir. Veya kelime-kelime, satır-satır, ayet-ayet ezberlenebilir. Ya da sayfayı ikiye veya üçe bölerek ezberlemek de işi kolaylaştırır.

Bu usul ve yöntemler kişinin Kur’an okuma hızına, ezberleme yöntemine, hafızaya kolay alma becerisine göre değişebilir. Herkes kendini daha iyi tanıdığından kendine uygun olan ezberleme usulünü seçebilir veya kendine has yöntem de oluşturabilir.

Ezberimizi yapmaya geçmeden önce, ezber yapacağımız sayfayı bir arkadaşımıza, hocamıza veya hatalarımızı düzeltebilecek birine dinletelim ki ezbere geçmeden önce yüzüne okuduğumuz yerde hata yapmayalım. Sağlam ve doğru bir ezberimiz olsun.

HAFIZ ADAYININ BİR GÜNÜ

İster hafızlık yapsın ister okul için ezber yapsın her talebenin, hem günün dersini verip hem de yeni derse hazırlık yapacağı için zamanını doğru kullanması gerekiyor. Her anını İlahi Kelamla, Hz. Peygamberimizin ifadesiyle ‘Allah’la konuşuyormuş gibi’ geçirmek kadar güzel bir şey varken lüzumsuz işlerle meşgul olmak yakışık olmaz.

Sabah namazından sonra dersin son tekrarı yapılarak hocaya veya arkadaşına dinletilir.
Günün geri kalanında yeni ezberleyeceği sayfayı çalışır.
Öğle namazına kadar dersin yeni sayfası ezberlenip dinletilir, bir müddet dinlenilir.
Akşam namazından önce dersin kalan sayfaları birleştirilir, tamamının ön dinletmesi yapılır.
Yatmadan önce ders, hocasına verecek seviyeye getirilir,geç vakte kalmadan yatılır. Genel olarak akşam saat 21.30 veya 22.00’da uyumak ve gece kalkıp saat 03.00 gibi çalışmak en verimli ve hafızaya alma yöntemidir. (Hafız adaylarına veciz bir ifade:Saat on,yatağa kon;saat üç,yataktan uç)
Kur’an-ı Kerim’i ezberleme usulüne dair yazılmış farklı makale ve yazılar da bulunmaktadır. Bu konuyla ilgili Nazif Yılmaz’ın ‘Kur’an-ı Kerim Ezberlemede Altın Öğütler’ yazısı da faydalanmak açısından okunabilir. Yine, özellikle hafızlık yapmak isteyen kardeşlerimiz Osman Eğin ve Hüseyin Öresin Hocalarımızın kaleme aldığı ‘Hafızlık Risalesi;Hafızlık Eğitim Rehberi’ (DİB Yayınları) kitabından ayrıntılı bilgi edinebilirler.

Yüce Allah; ilim talep edenlere, bu uğurda çabalayanlara, ilim ehline/talebelerine yardım edenlere, hafızlık yapanlara, sınavlara çalışan tüm kardeşlerimize kolaylıklar nasip etsin. Okuduklarımızı anlamayı, idrak edebilmeyi ve hayatımıza tatbik ederek kendi rızası doğrultusunda hayırlı bir ömür sürebilmeyi nasip eylesin. (AMİN)

MUSTAFA SOLMAZ

Facebook Yorum

Yorum Yazın