120 Bin Kişilik Afrika'daki en büyük camii

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
120 Bin Kişilik Afrika'daki en büyük camii
Dünyadaki camiler arasında en büyük minareye ve 120.000 kişilik ibadet kapasitesine sahip Cezayir Ulu Camii, özgün ve yerel mimarisinin eşsiz özelliklerine sahiptir. Bu dini ve kültürel merkez, bir kütüphane, yüksek öğretim merkezi ve diğer sosyal yardım ve eğitim hizmetleri ile donatılmıştır.

Middle East I sitesinin haberine göre, Cezayir Ulu Camii, Hazreti Muhammed'in (sav) doğum yıldönümü vesilesiyle 28 Ekim 2020'de açıldı.

Cezayir Ulu Camii olarak da bilinen bu cami, 377 bin metrekare alana sahip büyük bir kompleks. Geniş avlu ve nefin yanı sıra, bu komplekste büyük bir avlu ve  alışveriş kompleksi ve 14 hektarlık bir alana sahip bir İslami bahçe de bulunmaktadır. Ayrıca 300 doktora öğrencisi kapasiteli bir kültür ve eğitim merkezi ve bir milyondan fazla kitap içeren bir kütüphane bulunmaktadır.

Caminin 22.000 metrekarelik nefi, 36.000 kişilik bir kapasiteye sahiptir ve tüm kompleks 120.000 kişiyi ibadet ederken ağırlayabilir. 9.7 ton ağırlığında ve 13.7 metre çapındaki dünyanın en büyük avizesi bu caminin içini aydınlatıyor.

Mermer mihrabı ve ahşap minberi, Cezayir'in en eski camilerinden esinlenmiştir. 265 metre yüksekliğindeki Cezayir Ulu Camii'nin minaresi dünyanın en yüksek minaresi olup, üç kilometreye kadar ezan sesi duyulabilir.

Bu minare, geleneksel kare şeklinde tasarlanmış ve Afrika'da yaygındır ve 42 kat ve 17 asansöre sahiptir. 38. katta bir teleskop yer almakta ve ziyaretçilere şehrin 360 derecelik bir görünümünü sunulmaktadır. Bu caminin on beş katı İslam Tarihi ve Sanatı Müzesi'ne ve sekiz katı Yüksek Öğretim Enstitüsü'ne tahsis edilmiştir.

Caminin iç tasarımı, Afrika'nın İslami görsel geleneklerinden (Arap Mağrip) esinlenen yedi kilometrelik hat sanatı yazıtlarını , süslemeler gülleri ve geleneksel Cezayir motiflerini içerir.

Komplekste ayrıca bir hastane, postane ve çocuk bakım merkezinin yanı sıra konferans salonları da bulunmaktadır. Bu kompleksin otoparkı 4.000 araçlık kapasiteye sahiptir.

Dünyanın üçüncü, Afrika’nın ise en büyük camisi olan Cezayir Ulu Camii, Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) doğumunun yıl dönümünde açıldı.

Yapımına 2012'de başlanan 400 bin metrekareleki alan üzerine kurulu caminin açılışı daha önce 1 Kasım olarak duyurulmuştu. Ancak, Fransa merkezli artan İslam düşmanlığına karşı caminin açılış tarihi öne alındı.

AKDENİZ KIYISINDA

Aynı anda 120 bin kişinin ibadet edebileceği 7 bin araçlık otoparka sahip Cezayir Ulu Camii Akdeniz'in kıyısında bulunuyor. 267 metrelik minaresiyle de dikkat çeken caminin içindeki hatların uzunluğu ise 6 km'yi buluyor.

120 bin kişi kapasiteli Cezayir Ulu Camii,  Medine  Mescid-i Nebevi ve Mekke Mescid-i Haram’dan sonra kapasite olarak dünyada üçüncü sırada yer alıyor.

1 MİLYON KİTAPLIK KÜTÜPHANE

Cezayir Ulu Camii kompleksi ayrıca bir milyon kitaba sahip bir kütüphane, konferans salonu, İslam sanatı ve tarihi müzesi ile Cezayir tarihi üzerine araştırma yürütecek bir merkez de dahil olmak üzere 12 binadan oluşuyor.

Cumhurbaşkanı Tebbun, camiye yaptığı son ziyarette Diyanet İşleri Bakanı’ndan dini yapıyı denetlemek için üst düzey bir heyet oluşturmasını istedi.

Diyanet Duyurular Sayfamız için TIKLAYINIZ

 

Diyanetliler Platformu  Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Dini Haberler Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Kaynak:Ajanslar


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başörtüsü ayrımcılığına mahkeme engeli!Önceki Haber

Başörtüsü ayrımcılığına mahkeme engeli!

Altaylı iğrenç üslubuyla linç ekibine dahil oldu!Sonraki Haber

Altaylı iğrenç üslubuyla linç ekibine da...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!