Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kosova’da…

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, iki günlük resmi ziyaret için Kosova’ya gitti.Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Terneva’nın resmi daveti üzerine Kosova’ya giden Diyanet İşleri B

Diyanet İşleri Başkanı Prof.

Dr. Mehmet Görmez, iki günlük resmi ziyaret için Kosova’ya gitti.Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Terneva’nın resmi daveti üzerine Kosova’ya giden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, programına ilk olarak Sultan l.

Murat’ın türbesini ziyaret ederek başladı. Türbenin başında Kuran’ı Kerim okuyan Başkan Görmez, anı defterini imzaladı.Kosova’da görev yapan Türk askerlerinin bulunduğu Sultan Murat Kışlasını da ziyaret eden Başkan Görmez, Türk Temsil Heyet Başkanlığında Türk askerlerinin durumu ve görevleri hakkında brifing alarak şeref defterini imzaladı.

Ziyaretlerinin ardından Prizren şehrinin merkezinde yer alan Sinan Paşa Camiinde Kosovalılarla buluşan Başkan Görmez, namazın ardından halka hitap etti.Milletleri millet yapan değerler olduğunu kaydeden Başkan Görmez, “Milletleri millet yapan yüce değerler vardır. Bu yüce değerler o milletin kimliğini oluşturur.

Kimliğin çeşitli unsurları vardır. Dil, tarih, kültür, coğrafya, vatan mefkûresi bütün bunlar kimliği oluşturan unsurlardır. Fakat tarih bize şunu gösterir.

Kimliği oluşturan en önemli unsur dindir, imandır. Din ve iman kimliğimizi oluşturan diğer unsurların da bekçisidir. Tarih bize gösteriyor ki, dinini kaybeden dilini, kültürünü, vatanını, kimliğini de kaybediyor.

” dedi.Kosovalıların yoğun ilgi gösterdiği konuşmasında kardeşlik mesajları veren Başkan Görmez şu hususlara değindi;“Yüz sene önce kaybettiğimiz o büyük kardeşliği yeniden bulduk…”Size Anadolu’daki kardeşlerinizden kucak dolusu selamlar getirdim. Orada yaşayan kardeşlerinizin yüreklerinde her birinizin ayrı bir yeri vardır.

İnsanoğlu çok kıymetli bir şeyini kaybettiği zaman günlerce üzüntü içinde kıvranır. Bazen sadece bir şahıs değil milletler de çok değerli bir şeyini kaybederler. Biz birlikte yüz senedir çok kıymetli bir şeyimizi kaybettik.

O da bu topraklarda birlikte inşa ettiğimiz kardeşliğimizdir. Yüz sene bunun kadar büyük bir kayıp olamazdı. Fakat Allah’a hamd olsun yüz sene sonra biz kaybettiğimiz o büyük kardeşliği yeniden bulduk.

Nasıl ki, kaybettiğimizde çok üzüldük, bulduğumuzda da çok sevindik. Allah bir daha bu sevincimizi bizden almasın.“Kimliği oluşturan en önemli unsur dindir, imandır…”Milletleri millet yapan yüce değerler vardır.

Bu yüce değerler o milletin kimliğini oluşturur. Kimliğin çeşitli unsurları vardır. Dil, tarih, kültür, coğrafya, vatan mefkûresi bütün bunlar kimliği oluşturan unsurlardır.

Fakat tarih bize şunu gösterir. Kimliği oluşturan en önemli unsur dindir, imandır. Din ve iman kimliğimizi oluşturan diğer unsurların da bekçisidir.

Tarih bize gösteriyor ki, dinini kaybeden dilini, kültürünü, vatanını, kimliğini de kaybediyor.“Biz farklı ırkları, dinleri, dilleri bir arada barış içinde yaşatmış bir medeniyetin çocuklarıyız…”Kosova’nın, Balkanların dünyaya gösterdiği çok önemli bir unsur daha vardır. O da dinleri, inançları, medeniyetleri farklı nice insanları barış içinde birlikte yaşatma imkânı olmuştur.

Biz farklı ırkları, dinleri, dilleri bir arada barış içinde yaşatmış bir medeniyetin çocuklarıyız. Ama bugün biz Müslümanlar bu ahlakı kaybetmeye başladık. Biz bugün bu ahlakı, bu hukuku Bağdat sokaklarında, Şam sokaklarında, Kahire sokaklarında, Afganistan sokaklarında kaybettik.

Bu asla İslam’ın kaybı değil, bu kayıp Müslümanların cehaletle birbirleriyle savaşmalarından doğan bir kayıp olmuştur. Müslümanlara göstereceğimiz tek örnek yine Müslümanların tarihte birlikte yaşadığı ahlak ve hukuktur. Allah Müslümanlara yeniden bu feraseti basireti bahşetsin.

Allah kalpler arasına yeniden ülfet ve muhabbeti bahşetsin.“Kosova, nüfusu ve coğrafyası bakımından küçük olabilir ama manası, muhtevası, tarihi, kültürü ve medeniyeti çok büyük bir ülkedir…”Müslümanların tarihinde üç büyük zorluk yaşanmıştır. Biri Moğol istilasından sonradır.

İkincisi Osmanlının dağılış sürecidir. Üçüncüsü de bugünlerde bütün İslam aleminin içinden geçtiği süreçlerdir. Hepimiz bütün Müslüman kardeşlerimize dua edeceğiz.

Allah yeniden o kardeşlik ahlakını, hukukunu inşa etmeyi nasip etsin. Kosova, nüfusu ve coğrafyası açısından küçük olabilir ama manası, muhtevası, tarihi, kültürü ve medeniyeti çok büyük bir ülkedir. Kosova varlığı yahut yokluğu başka ülkelerin onayına bağlanacak bir ülke değildir.

Sahip olduğu tarih, kültür ve medeniyet kendisinden onay beklediği nice ülkelerin çok daha fevkindedir. Allah ebediyen çocuklarınızla birlikte özgürce imanı ve İslam kimliğini yaşamayı nasip etsin. Yoksa hiçbirimiz ahrette Sultan Murat’ın yüzüne bakamayız.

Balkanlarda yaşayan her mümin Sultan Murad’a borçludur. Cenabı Hak bu topraklardan hiçbir zaman İslam’ın rahmet mesajını eksik etmesin.Diyanet İşleri Başkanlığı tüm imkanlarıyla Kosova İslam Birliğinin yanındadır.

Her zaman sizin ve çocuklarınızın hizmetinde olacağız.Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kosova İslam Birliğini ziyaret etti…Resmi temaslar kapsamında Kosova’da bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr.

Mehmet Görmez, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Terneva’yı makamında ziyaret etti. Kosova İslam Birliği Başkanı Terneva’yı makamında ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bazı şehirlerin ve ülkelerin de ruhu olduğunu, Kosova’nın yüce bir ruhu olan ülke olduğunu kaydetti. Başkan Görmez, şöyle konuştu;“Kosova, yüce bir ruhu olan ülkedir…”Bazı şehirlerin ve ülkelerin de çok güçlü ruhu vardır.

Kosova, yüce bir ruhu olan ülkedir. Bu ruhun arkasında asırlarca önce kurulan bir kültür ve medeniyet var. Bu ruhun devam edebilmesi için en yüksek aidiyetin, mensubiyetin güçlü olması gerekir.

En yüksek mensubiyeti, aidiyeti daima din oluşturur. Bu ruhu sürdürecek olan en önemli kurum Kosova İslam Birliğidir. Ben eğer izniniz olursa buradan Kosova’nın yöneticilerine seslenmek isterim.

Kendi yasalarında, anayasasında kurumların statüsünü belirlerken bilsinler ki, bu müessese Kosova’nın geleceği açısından ve tarih sahnesinde sürekliliği açısından en önemli kurumdur. Bu müesseseye bir sivil toplum kuruluşu nazarıyla bakmak Kosova’ya haksızlıktır. Ve tabi ki bu müessesenin kaynağını oluşturan eğitim kurumları da son derece önemlidir.

Bu eğitim merkezleri bu ülkeye ve Balkanlara hizmet etmesi için son derece önemlidir. Kosova İslam Birliğinin varlığı sadece Kosova için değil, bütün Balkanlar için önemlidir. Son olarak bir husus“Dünyadaki bütün Müslüman ilim adamları bir araya gelerek İslam dünyasında ortaya çıkan fitne ateşini söndürmeye çalışmalıdır…”Bugün İslam dünyası ve İslam dini tarihteki en zor süreçlerinden geçiyor.

Artık bundan sonra ismen Müslüman olmak yetmez doğru Müslüman olmak gerekir. Bugün İslam dünyası tarihte medeniyetler kuran anlayıştan uzaklaştırılmak isteniyor. Yirmi sene önce başlatılmak istenen medeniyetler çatışmasından medeniyet içi çatışmaya doğru gidiyoruz.

İlk defa Müslümanlar mezhep esasına göre kamplara ayrılıyor. Birbirlerine tekfir ediyor. Birbirlerini katletmeye yönelik fetvalar yayınlıyorlar.

Dünyadaki bütün Müslüman ilim adamlarının bir araya gelerek bu fitne ateşini söndürmeye çalışmalıdır. “Müslümanlar olarak en büyük cihadı cehalete, taassuba, fitneye ve tefrikaya karşı yapmalıyız…”Kuran ve sünnet Müslümanın Müslümana cihadını meşru saymamıştır. Bugün en büyük cihadı cehalete, taassuba, fitneye ve tefrikaya karşı yapmalıyız.

Yine bazı Müslümanların ehlibeytin büyüklerinin mezarlarını tahribe yönelik açıklamalar yapması kabul edilemez. Necef, Kerbela, Hz. Ali, Hz.

Hüseyin gibi büyük şahsiyetler ne Şiilerin ne de Sünnilerindir. Bütün Müslümanların ortak büyük değerleridir. Allah’tan dileğimiz Suriye’de, Irak’ta, Bağdat’ta, Kahire’de yanan bu ateşin bir an önce sönmesidir.

Allahtan dileğim Güneydoğu Avrupa’da, Balkanlarda, Kosova’da yaşayan bütün kardeşlerimizin kendi kimliklerini huzur içinde yaşayarak barış ve huzur içinde geleceğe yürümeleridir. Kosova İslam Birliği Başkanı Terneva ise, Başkan Görmez’in Kosova’ya gelmesinin sadece Kosova’yı değil, Arnavutluk, Bosna’yı ve tüm Balkanları memnun ettiğini dile getirdi. Kosova halkı adına Başkan Görmez’e teşekkür eden Terneva şunları söyledi;“Kosova adına Türkiye Cumhuriyeti ve Diyanet İşleri Başkanlığına Kosova’ya yapmış olduğu desteklerden dolayı teşekkür ediyorum.

Dün bir şey öğrendim, bayrağınız şeklini Kosova meydanında düşen şehitlerin kanına yansıyan hilal ve yıldızdan almış. Biz her zaman sizlere müteşekkiriz. Sultan Murat bu topraklara İslam’ın gelmesine sebep olmuştur.

Kosova ve Türkiye’nin Kosova İslam Birliği ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasındaki bu ilişki güçlenerek devam edecektir.”Kosova İsa Bey Camii dualarla ibadete açıldı…Kosova’nın Mitroviça kentinde İstanbul Bayrampaşa Müftülüğü tarafından yapımı tamamlanan İsa Bey Camii Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr.

Mehmet Görmezin de katılımıyla ibadete açıldı. Bayrampaşa Müftülüğü ve Mitroviça Müftülüğünün kardeş şehir projesi kapsamında yapımına iki yıl önce başlanan İsa Bey Camii Kosova için sembol bir değer taşıyor. 1999’daki saldırıda Sırplar tarafından hedef alınarak yıkılan cami Diyanet İşleri Başkanlığının çalışmalarıyla Osmanlı mimarisine uygun olarak tekrar inşa edildi.

Kosovalıların yoğun ilgi gösterdiği açılışta konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kosova’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek asıl memnuniyetinin Kosova’da artık camileri gençlerin doldurması olduğunu vurguladı. Türkiye’de herkesin kalbinde Kosova’nın yeri olduğunu kaydeden Başkan Görmez, “Anadolu’dan, Trakya’dan, Türkiye’den her birisinin kalbinde Kosova’nın yeri olduğunu bildiğim kardeşlerinizden sizlere selam getirdim. Bizi bu topraklarda aynı kültür ve medeniyet etrafında kardeş kılan Allah’a hamd olsun.

” dedi. Kosova’nın sıradan bir ülke olmadığını, büyük bir tarih ve medeniyete sahip olduğunu belirten Başkan Görmez, şunları söyledi;“Bugün benim kalben sevincim, sadece camilerin yapılması değil, en büyük sevincim bütün bu camileri artık Kosova’da gençlerin doldurmasıdır…” Kosova sıradan bir ülke değildir. Çünkü Kosova’nın arkasında büyük bir tarih, kültür ve medeniyet vardır.

Kosova öyle başkalarının onayına ihtiyaç duyacak bir ülke değildir. Yeniden bağımsızlığın Müftüsü Naim Terneva ve çalışma arkadaşlarına bu ülkenin dini ve manevi hayatına yaptıkları katkıdan dolayı teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Kosova İslam Birliği Başkanı Terneva, Diyanet’e geldiğinde bana yakılan, yıkılan 218 caminin fotoğraflarını göstermişti.

Bu camileri tekrar nasıl inşa edeceğini düşünüyordu. Allah’a hamd olsun birkaç yıl içinde bu camilerin hepsi ibadete açıldı. Bunlara ek olarak yeni camiler inşa edildi Kosova’da.

Benim kalben bugün sevincim, sadece camilerin yapılması değil, en büyük sevincim bütün bu camileri artık Kosova’da genç kuşakların doldurmaya başlamasıdır. Allah bu camileri gençsiz bırakmasın.“Türk Bayrağı rengini ve şeklini Kosova’da düşen şehitlerimizin kanlarına akseden hilal ve yıldızdan almıştır…”Camiler bizim hem ibadet mekanımız hem bilgi mekanımız hem de birlik mekanımızdır.

Camiler aynı zamanda özgürlüğümüzün ve bağımsızlığımızın simgeleridir. Türkiye’den gelen dostlara ifade etmek isterim. Hepiniz bilirsiniz ki Türk Bayrağı şeklini ve rengini Kosova’da akan şehit kanlarına akseden hilal ve yıldızdan almıştır.

Kosova’daki kardeşlerime sesleniyorum. Sizin bir çocuğunuzun Türk milletinin İstiklal Marşını kaleme aldı. Türk milletinin istiklal marşına şu ifadeleri yerleştirdi; “Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli, bu ezanlar ki şehadeti dinin temeli, ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli” “Allah ebediyen Kosova’nın semalarından ezan sesini susturmasın…”Allah ebediyen Kosova’nın semalarından ezan sesini susturmasın.

Ve tabi ki camiye emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yıllar önce Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Türkiye’deki her müftümüzü dünyadaki bir şehrin müftüsüyle kardeş ilan ettik. Bu caminin inşa edilmesinde emeği geçen herkese kalben teşekkür ediyorum.

Açılışa Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in yanı sıra, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Terneva, Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Bayrampaşa ve Mitroviça’nın belediye başkanları ve müftüleri, TİKA Kosova temsilcisi, çevre ülkelerin dini liderleri, çevre ülkelerin vatandaşları ve çok sayıda Kosovalı katıldı.

Törenin ardından Diyanet İşleri Başkanı Görmez, İsa Bey Camiinin anahtarını Kosova İslam Birliği Başkanı Terneva’ya teslim etti. İstanbul Müftüsü Yaran’ın duasıyla ibadete açılan İsa Bey Camiinde ilk Cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Görmez kıldırdı. .

Kaynak [ Okunma Sayısı: 99 ]

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hafızlık Merasimi EGS Park'ta yapıldıÖnceki Haber

Hafızlık Merasimi EGS Park'ta yapıld...

Yönetmelik Endişe Verici ve Adil DeğildirSonraki Haber

Yönetmelik Endişe Verici ve Adil De...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!