Ezan, tüm insanlığa yönelik ilahî bir davettir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ‘2018 Yılı Ezanı Güzel Okuma Yarışması Türkiye Finali’ne katıldı.

Bitlis Ulu Camii'nde Cuma Namazı öncesinde düzenlenen programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, ezan yarışmasının en güzel yarışmalardan biri olduğunu söyledi.

Başkan Erbaş, yarışmanın düzenlenmiş olmasıyla ilgili olarak, “Sesi ve ifade ettiği manayla âlemi kuşatan ezân-ı Muhammedî’nin en güzel şekilde okunması gayretinin bir neticesidir” dedi.

“Ezan, tüm insanlığa yönelik ilahî bir çağrıdır, bir davettir”

Ezanın, Müslümanlara hatırlattığı şeylerin olduğunu ifade eden Başkan Erbaş, şöyle konuştu:

“Günde beş defa gök kubbede yankılanan ezan; Allah ve Resulünden tüm insanlığa yönelik ilahî bir çağrıdır, bir davettir. Allah’ın varlığı ve birliği, Hz. Peygamberin (s.a.s.) O’nun elçisi olduğu ve asıl kurtuluşun ahiret mutluluğunda bulunduğu gerçeğini bizlere haykırmaktadır. ‘Haydi namaza, haydi kurtuluşa’ davetleri, namazın en önemli kurtuluş olduğunu gökleri delercesine müezzinlerimizin, ezan okuyan hocalarımızın sesleriyle haykırmaları işte bu gerçeği ifade etmektedir. Dolayısıyla, hakikatin çağrısını belleklerimize nakşeden ezan, ebediyete kadar lafzı ve manasıyla yeryüzünde yankılanmaya devam edecektir inşallah.”

“Ezan, bir beldenin Müslüman oluşunun ilanıdır”

Ezanın, İslam’ın en önemli sembollerinden birisi olduğuna işaret eden Başkan Erbaş, “Bu yönüyle ezan, bir beldenin Müslüman oluşunun ilanıdır. İslam’ın zahiri şiârlarındandır, şeairindendir” ifadelerini kullandı.

Peygamberimizden günümüze kadar fethedilen beldelerin, fetih ezanıyla İslamî kimliğe kavuştuğunu, ümmet varlığı haline geldiğini dile getiren Başkan Erbaş, “Ezan; ilham verici bir davet, etkileyici bir tebliğ, sarsıcı bir uyarıcı ve hayat veren bir mana iklimidir. Ezan; ilahi huzura, ikrama, muhasebeye, hürriyete, hâkimiyete ulvi bir davettir. Ezan, Müslüman toplumlarda dünyaya gelen çocuğun yeryüzünde duyduğu ilk sestir. Çünkü daha doğduğu anda sağ kulağına ezan, sol kulağına yine ezanın sözlerinden oluşan kamet okunmaktadır” şeklinde konuştu.

“Ezan, bütün insanlığı kurtuluşa, felaha çağırmaktadır”

Başkan Erbaş, ezanın tüm insanlığı kurtuluşa çağırdığını belirterek, “Cenâb-ı Hakk’ın yüceliğinin ve tekliğinin vücut bulduğu ‘Allahu Ekber, Allahu Ekber’ nidalarıyla, varlık âleminin yegâne sahibi olan Rabbimizin azametinin en güzel biçimde ilan edildiği, yer ve göğün şehadetlerini yinelediği, sevgili Peygamberimizin isminin zikredilmesiyle kurtuluşun müjdelendiği ezan, bizlere her an imanlı olmanın heyecanını bahşederken, bütün insanlığı da kurtuluşa, felaha çağırmaktadır” dedi.

“Ezan, bütün zamanı, bütün mekânları hâkimiyeti altına alan en güçlü sestir”

Başkan Erbaş, yeryüzünde kesintisiz olarak her an ezanın okunuyor olmasının, ezanın mucizevî özelliklerinden biri olduğuna işaret ederek, “Ezan, bütün zamanı ve bütün mekânları hâkimiyeti altına alan en güçlü ses ve Hakk’ın yüceliğini ifade ederek âlemlerde yankılanan hoş bir sadâdır” şeklinde konuştu.

Başkan Erbaş, ezanın edebiyatın, sanatın ve şiirin ayrılmaz bir parçası olduğu kadar dinî ve milli musikinin de en özlü sesi olduğunu kaydetti.

Ezanın, İslam sanatı ve musikisi içinde özgün bir kimlik kazandığını ifade eden Başkan Erbaş, “Ezan; Anadolu, Balkanlar ve Avrasya coğrafyasında bizlere tevarüs eden bugünkü biçimiyle okunmuştur. Ayrıca Osmanlı döneminde ezan, İstanbul’da her vakit o vaktin halet-i ruhiyesine uygun olarak farklı makamlarla okunmuş; minarelerden yükselen bu ulvi ses, Müslüman ve gayrimüslim pek çok insanın ruh dünyasına tesir etmiştir” dedi.

Ezanın, gönüllere huzur verdiğini, hem uyaran hem de uyandıran bir nida olduğuna dikkat çeken Başkan Erbaş, ihtida edenlerin İslam dinini seçmelerinde ezanın önemli bir unsur olduğunu belirtti.

Başkan Erbaş ezanın asıl ve usule riayet edilerek okunması gerektiğinin vurguladı.

“Ezan, Müslümanların kardeşliğini ilan etmektedir”

Ezanın, Müslümanların kardeş olduğunu hatırlattığını belirten Başkan Erbaş, şöyle konuştu: “Tevhit ve risaletin en özlü cümlelerini bünyesinde barındıran ezan; dil, ırk, renk, kültür, ülke ve coğrafyaları farklı da olsa yeryüzünde Müslümanların kardeşliğini ilan etmektedir. Müminlere bir kimlik ve aidiyet kazandıran bu evrensel davet, kişiyi İslam toplumunun bir ferdi olduğu şuuruna ulaştırmaktadır.”

“Ezan; uyanışın, dirilişin, özgürlüğün ve kurtuluşun sembolü olmuştur”

Başkan Erbaş, “Ezan, istiklal mücadelemizden 15 Temmuz’a, bahse konu fonksiyonuyla uyanışın, dirilişin, özgürlüğün ve kurtuluşun sembolü olmuştur. Rabbim bu ezanları ilelebet daim eylesin” dedi.

Konuşmasının sonunda yarışmaya katılan din görevlilerini tebrik eden Başkan Erbaş, “Bu şekilde ezan okumayı Rabbim bütün gençlerimize, bütün görevlilerimize, hocalarımıza nasip eylesin. Hepinize bu yarışmaya katılımınız, iştirak etmiş olmanız dolayısıyla şükranlarımı arz ediyorum. Allah hepinizden razı olsun”  diye konuştu.

Türkiye genelinde yapılan ‘Ezanı Güzel Okuma Yarışması’nda başarılı olmuş din görevlilerinin katıldığı final programında birinciliği, İstanbul’dan Saffet Çalış alırken, ikinciliği Yozgat’tan Resul Tekin, üçüncülüğü ise Kahramanmaraş’tan Abdurrahim Yağcı aldı.

Bitlis Ulu Camii’nde gerçekleştirilen programa, Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin, Bitlis İl Müftüsü Mehmet Feysal Geylani katıldı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ömür Serüveninde Sosyal Hayat Gömleğinin ilk Düğmesi SelamlaşmakÖnceki Haber

Ömür Serüveninde Sosyal Hayat Gömleğinin...

Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Erkekler Türkiye Finali Kahramanmaraş’ta yapıldı.Sonraki Haber

Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması E...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!