Fahrilere Kadro için Mhp\'den Kanun Teklifi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Başkanlığına sunduğu, “fahri Kur’an Kursu öğreticilerinin kadroya atanmasına dair Kanun Teklifi” ile ilgili basın açıklaması da Fahri Kur’an Kursu öğreticilerine hakları verilmeli dedi. Kalaycı Basın açıklamasın da şu görüşlere yer verdi.

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

DiniHaberler.com.tr:  Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili  Mustafa Kalaycı, TBMM Başkanlığına sunduğu, “fahri Kur’an Kursu öğreticilerinin kadroya atanmasına dair Kanun Teklifi” ile ilgili basın açıklaması da Fahri Kur’an Kursu öğreticilerine hakları verilmeli dedi.  Kalaycı Basın açıklamasın da şu görüşlere yer verdi.

Fahri Kur’an Kursu öğreticileri KPSS ve ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan yeterlilik sınavlarını ve her sene müftülüklerce yapılan mülakatları hakkıyla geçerek vazifelerini yapan donanımlı insanlardır. Kadrolularla aynı görevi yapmalarına rağmen, Diyanet İşleri Başkanlığı fahri Kur’an kursu öğreticilerine büyük haksızlık yapmaktadır. Her an işlerine son verilme korkusu taşıyan fahri Kur’an Kursu öğreticileri, ücret ve sosyal haklar yönünden büyük mağduriyet yaşamaktadır. Fahri Kur’an Kursu öğreticileri asgari ücretin yarısı tutarında cüzi bir ücret almaktadır. Sigortaları 30 gün üzerinden yatırılmadığı için sağlık hizmetlerinde sıkıntı yaşamakta, emeklilik süreleri uzamaktadır. Aynı görevlerde aynı işi yapan çalışanlar arasında idari, mali ve sosyal haklar bakımından ayrımcılık olması ve emek sömürüsü yapılması Diyanet teşkilatına yakışmamaktadır. Her şeyden önce kul hakkı sözkonusu olup, bu hususa öncelikle ve özellikle Diyanet Teşkilatında hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir. Tamamı ilahiyat dalında ya lisans mezunu ya da ön lisans mezunu veya hafız olan fahri Kur’an Kursu öğreticileri Diyanet İşleri Başkanlığının vazgeçilmez elemanlarıdır. Hem verilen din hizmeti açısından, hem de bu hizmeti verenlerin emekleri dikkate alınarak, fahri Kur’an Kursu öğreticileri kadrolara atanmalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Kur’an Kurslarında fahri olarak veya ek ders ücreti karşılığında öğreticilik yapanların kadroya alınmaları Milliyetçi Hareket Partisi’nin vaadleri arasında yer almaktadır. TBMM Başkanlığına sunulan ekli Kanun Teklifinde; Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur’an Kurslarında fahri olarak veya ek ders ücreti karşılığında en az bir eğitim- öğretim yılı öğreticilik yapanların, yeterlilik belgesine sahip olmaları koşuluyla ilgili kadrolara atanmaları öngörülmektedir. Bu Kanun Teklifi bir an önce gündeme alınmalı, fahri Kur’an Kursu öğreticilerine hakları verilmeli, yaşanan mağduriyet giderilmelidir.

KANUN TEKLİFİ

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Fahri Kur’an Kursu öğreticilerine kadro verilmesi amacıyla hazırlanan “Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur. Gereğini arz ederim.

20 Haziran 2016 (1) Mustafa KALAYCI Konya Milletvekili

GENEL GEREKÇE

Fahri Kur’an Kursu öğreticileri, yıllardan beri önemli görev üstlenen, tecrübeli ve uzman kişiler olup, Diyanet İşleri Başkanlığının vazgeçilmez elemanlarıdır. Tamamı ilahiyat dalında ya lisans mezunu ya da ön lisans mezunu veya hafız olan fahri Kur’an Kursu öğreticileri KPSS ve ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan bütün yeterlilik sınavlarını ve her sene müftülüklerce yapılan mülakatları hakkıyla geçerek vazifelerini yapan donanımlı insanlardır. Kutsal kitabımız “Kur’an-ı Kerim” ve “İslam Dini”nin öğretilmesinde önemli bir sorumluluğu üstlenen fahri Kur’an Kursu öğreticileri nice fedakârlıklarla ve bin bir sıkıntı içerisinde görevlerini yerine getirmektedir. Her an işlerine son verilme korkusu yaşayan fahri Kur’an Kursu öğreticileri, ücret ve sosyal haklar yönünden de büyük mağduriyet yaşamaktadır. İş-Kur elemanları bile daha fazla ücret ve hakka sahip bulunmaktadır. Kadrolularla aynı görevi yapmalarına rağmen, fahri Kur’an Kursu öğreticileri asgari ücretin de çok altında cüzi bir ücret almaktadır. Sigortaları 30 gün üzerinden yatırılmadığı için sağlık hizmetlerinde sıkıntı yaşamakta, emeklilik süreleri uzamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı fahri Kur’an kursu öğreticilerine büyük haksızlık yapmaktadır. Fahri Kur’an Kursu öğreticilerine reva görülen bu uygulama adalet ve eşitlik ilkelerine aykırı ve hakkaniyetle bağdaşmamakta olup, bu durum Diyanet teşkilatına yakışmamaktadır. Her şeyden önce kul hakkı sözkonusu olup, bu hususa öncelikle ve özellikle Diyanet Teşkilatında hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir. Düşük maaşlı çalışan, iş güvencesi olmayan çileli, mazlum, mağdur, sessiz, saygılı ve sahipsiz kitle olan fahri Kur’an Kursu öğreticilerinin mağduriyeti bir an önce giderilmelidir. Hem verilen din hizmeti açısından, hem de bu hizmeti verenlerin emekleri dikkate alınarak, asaleten kadrolara atanmaları sağlanmalıdır. Bu Kanun Teklifinde; Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur’an Kurslarında fahri olarak en az bir eğitim-öğretim yılı öğreticilik yapanların, yeterlilik belgesine sahip olmaları koşuluyla ilgili kadrolara atanmaları öngörülmektedir. MADDE GEREKÇELERİ MADDE

1- Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Kur’an Kurslarında fahri olarak veya ek ders ücreti karşılığında öğreticilik yapanlardan, maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla en az bir eğitim-öğretim yılı görev yapmış olanların, üç ay içinde müracaat etmeleri halinde, yeterlilik belgesine sahip olmaları koşuluyla ilgili kadrolara hiç bir sınırlamaya bağlı olmaksızın atanmaları öngörülmektedir.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ MADDE 1– 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 19- Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur’an Kurslarında fahri olarak veya ek ders ücreti karşılığında Kur’an kursu öğreticisi görevi yapanlardan, 1/1/2011 tarihinden itibaren en az bir eğitim-öğretim yılı hizmeti bulunanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde müracaat etmeleri hâlinde, yeterlilik belgesine sahip olmaları koşuluyla Başkanlık tarafından ilgili kadrolara hiç bir sınırlamaya bağlı olmaksızın atanırlar. Bu madde kapsamında atama yapılacak kadrolar, başka bir işleme gerek kalmaksızın atama işleminin yapıldığı tarih itibarıyla ihdas edilerek 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı cetvelin Başkanlığa ait bölümüne eklenmiş sayılır. İhdas edilen kadrolar; unvanı, sınıfı, adedi ve derecesi belirtilmek suretiyle atamanın yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.”

MADDE 2 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TDV’den kardeş ülke Pakistan’a ramazan yardımıÖnceki Haber

TDV’den kardeş ülke Pakistan’a ramazan y...

Diyanet Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde DeğişiklikSonraki Haber

Diyanet Atama ve Yer Değiştirme Yönetmel...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!