Hazım Zeki SERGİ' den Basın Açıklaması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
<p> Diyanet-Vakıf-Sen Genel başkanı Hazım Zeki SERGİ' nin Yönetmeliklerle İlgili Basın AçıklamasıY&Ouml;NETMELİKLER İLE İLGİLİ BASIN A&Ccedil;IKLAMASI Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Y&oum

Diyanet-Vakıf-Sen Genel başkanı Hazım Zeki SERGİ' nin Yönetmeliklerle İlgili Basın AçıklamasıYÖNETMELİKLER İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, Görev ve Çalışma Yönetmeliği ile Sınav Yönetmeliğinde yapılan düzenlemeler 17-18.

06.2014 tarihlerinde Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu düzenlemelerde öne çıkan hususlar; Atama şartlarının revizesi ile Cami görevlilerine zorunlu yer değişikliği getirilmesi(Mad.

18/(4)) ve bazı Görevlerin görev ve çalışma esasları yeniden düzenlenirken Cami görevlilerinin (Mad.40/d) Her gün öğle namazından bir saat önce açıp yatsı namazından sonra kapanmak suretiyle camiyi gün boyu açık tutmak.) (Mad.

47) haftalık ve diğer resmi tatil günlerindeki izin kullanma esasları belirlenmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılan mevzuat düzenlemeleri “ben yaptım oldu mantığı” ile istişareden uzak, tartışılmadan hazırlanmakta ve bir müddet sonra hep geri adım atılarak yeni bir düzenleme yapılarak Diyanet yönetilmektedir. Böyle bir durum kuruma olan güveni sarstığı gibi Başkanlık yönetici ve idarecilerini de zor durumda bırakmaktadır.

Haziran ayı başında yapmış olduğumuz Diyanette Rotasyon başlıklı açıklamamızda Din Hizmetlerindeki verimsizlik ve etkisizliğin suçunun bulunduğu görev yerinde uzun süre kalan görevlilere yıkılmamasını, zorunlu yer değişikliğinin (rotasyon) bir cezalandırma, sindirme, memuriyet güvencesini kaldıracak boyutta olmaması, kaçırmaya (emekli etme) sebebiyet vermemesi uyarısında bulunmuştuk. Daha önceki çıkarılan yönetmeliklerin bazı maddeleri sendikamızca yargıya taşınmış ve esastan davası sürmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığının mevcut yönetim anlayışı, 633 Sayılı Diyanet Teşkilat kanununun yeniden düzenlendiği tarihten (4 yıldan) bu güne kadar Atama Yer Değiştirme Yönetmeliğinin önce sil baştan hazırlanmış olması, daha sonra yaptığını bozan ve her yeni düzenlemeyle daha önceki yaptığı düzenlemeyi ortadan kaldıran bir anlayışla 6 defa değişiklik yaparak istikrarsızlık ve çalışanlarının nezdinde kuruma ve yöneticisine güveni en alt düzeye indirme başarısını göstermiştir.

Bu kuruma Yılların veren ve hizmetiyle teşkilatı bugünlere taşıyan insanların emekleri hiçe sayılarak kadrolaşmaya imkân sağlanmaktadır. Bu düzenlemenin en çarpıcı özelliği Din Görevlilerine zorunlu yer değiştirme (Rotasyon) getirmesidir. Rotasyon uygulamasında Grup ve sınıf hizmetinde tabi olmayan önce şeflerimiz, Yetkili sendikanın !! Öneri ve teklifiyle gündeme taşınması sağlanmış daha sonra Başkanlıkça uygulamaya konulmuştur.

Şeflerin rotasyonunu gerçekleşmiş şimdi ise sıra Din görevlilerine gelmiştir. İleriyi göremeyen bu aciz sendikanın tek derdi vardır, oda ne yapıp edip üye sayısını arttırmaktır!! Bunun için her türlü yolu ve ilkesizliği mubah sayarak çalışana hizmeti değil, rakip sendikalara iftiraya varan ithamlarda bulunarak, Diyanet çalışanını özellikle Din görevlisi kardeşlerimizi aldatarak gemisini bugüne kadar yürütmüştür. Ancak deniz bitmiştir.

Şimdi hangi mazeretlere sığınacaklarını bilemiyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığının yapmış olduğu bu rotasyon düzenlemesi ile bulunduğu görev yerinde Çalışma süreleri ile uygulama birlikteliği bile sağlanamayarak, Başkanlığımızın Vizyon olarak belirlenen referans alınan saygın kurum olmak ilkesi ile çelişilmiştir. İstek üzerine yer değişikliği talebinde bulunacak Cami görevlilerine yine MBSTS (eziyetine) katılmak ve belli bir puanı alma şartı devam etmektedir.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelikte bulunduğu yerde sıkıntılı ve verimsiz olan görevliler için yer değişikliğine ilişkin esaslar var iken, bunu dahi yapamayan Başkanlığımız, yeni düzenleme ile mi daha etkin ve verimli din hizmeti sunacaktır. Ayrıca bu düzenlemedeki belirlenen kriterler her görevli için uygulanabilecek midir? Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliğinin Eski ve yeni halinde; Görev yeri değiştirmek üzere, hac-umre ve yurt-dışı görevlendirmeleri için sınavlara katılmak isteyenler yine MBSTS sınavlarına girmek ve belirlenen puanı almaları şartı muhafaza edilmektedir. Yeni düzenlemede; 1-Diyanet Çalışanları için MBSTS eziyeti kaldırılmayarak devam etmesi sağlanmıştır.

Ayrıca bu sınava katılmanız yetmiyor birde yarışma sınavına girmeniz gerekiyor. 657 Sayılı DM Kanununun 72. Maddesinde yer almayan ve Diyanet hariç hiçbir kurumda olmayan bu MBSTS uygulaması ile Din Görevlisine Eziyet yapılmaktadır.

2- Bu sınava katılanlara Yolluk ve harcırah verilerek, keyfi bu uygulama için ödenen harcamalarla mali külfet getirilerek Devlet zarar uğratılmaktadır. 3- Bu sınava katılmak için müracaat eden görevliler imtihana giderken trafik kazası geçirmekte maddi ve can kayıplı kazalara sebebiyet verilmektedir. Bunun sorumlusu kim olacaktır? 4- Bu sınava katılmayan veya katılıp 50 puan alamayan (sahipli ve hatırlı kişilerce himaye edilen) görevliler için bu yönetmeliğin 19/c (soruşturma), 19/d (Başkanlığın ve mahallin gördüğü idari lüzum ve zaruret) hüllesi ile işleri ve talepleri görülmeye devam edecek midir? Yeni Yayımlanan Görev ve Çalışma Yönetmeliği ile yürürlükte olan Görev ve Çalışma Yönergesi kısmen kaldırılmıştır.

1-Bu yönetmelikle; Cami görevlilerine camileri gün boyu açık tutmak gibi bir düzenleme (Mad.40) yapılmıştır. 2- Cami Görevlilerinin Haftalık ve Diğer Resmi tatil günlerindeki izinleri belirlenirken, 633 Sayılı Kanunun 12.

Maddesinde yer alan Vaiz ve Kur’an Kursu öğreticilerinin izin kullanımları esasları belirlenmemiştir. Tam gün yasası uygulaması benzeri bu uygulamanın gerçekleştirilmesi ve bu hususun takibi çok zor ve imkansız olduğu gibi 657 Sayılı Devlet Memurları kanununda belirlenen çalışma saat, süreleri ve İLO sözleşmelerine aykırı düzenleme yapılmıştır. Fiilen uygulaması mümkün olamayacak bu uygulama çok büyük sıkıntı şikayet ve haksızlıklar getireceği gibi personel için farklı ve ayrıcalıklı uygulamalara sebebiyet vererek kurum iç barışını ve çalışanların huzurunu bozacaktır.

Bir kurumun gelişmişlik düzeyi, çalışanlarının saygınlığı ve gördüğü itibarla ölçülür. Saygın kurum olmak amaç olarak belirtilmekle değil, Kurumun sunduğu hizmet ile muhataplarına ve çalışanlarına saygı göstermekle gerçekleşmektedir. Sendikalara 4688 Sayılı Kanunun yüklediği görev, yetki ve sorumluluklar gereği, Diyanet İşleri Başkanlığını hizmetine temel olan “Kolaylaştırınız, Zorlaştırmayınız, Müjdeleyiniz, Nefret ettirmeyiniz” mesajına uygun davranmaya davet ediyoruz.

Bu cümleden olarak; yeni yürürlüğe konulan Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme, Sınav ve Görev ve Çalışma Yönetmeliklerinin personeli mağdur edecek ve telafisi imkansız sonuçlar doğuracak maddeleri başta olmak üzere rotasyon maddeleriyle ilgili yargıya başvurulacaktır. Türk Diyanet Vakıf-Sendikası olarak iş güvencesi çalışma barışı ve hak kaybını önlemek için yılmadan dün olduğu gibi bugünde, yarında sessiz çoğunluğun sesi olarak mücadelemiz devam edecektir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

24.06.2014 Hazım Zeki SERGİ Yönetim Kurulu a.

Genel Başkan .

Kaynak [ Okunma Sayısı: 230 ]

Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Diyanet İşleri Başkanı G&#246;rmez’den &#246;nemli a&#231;ıklamalar…Önceki Haber

Diyanet İşleri Başkanı G&#246;rmez’den &...

Rotasyon D&#252;zenlemesi Kabul Edilemez!!!Sonraki Haber

Rotasyon D&#252;zenlemesi Kabul Edilemez...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!