Her Gün Bir Ayet Bir Hadis

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
0
Hergüne bir ayet bir hadis, bir kıssa, bir söz, bir dua... Hepsi burada... Bugünkü Konumuz, Yaşlılık, yaşlılara hürmet, ayet, hadis, kıssa ve cuma resimleri...

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

Günün Duası

Ey bizim Rabbimiz! Beni, anamı ve babamı ve bütün mü'minleri hesap gününde (herkesin sorguya çekileceği günde) bağışla.

BİR AYET

Allah, sizi dayanıksız bir maddeden güçsüz yaratan; sonra güçsüzlüğün ardından kuvvetli hale getiren; sonra kuvvetin ardından zafiyet veren, saçlarınıza aklar düşürendir. O, dilediğini yaratır; ve O, Alîm (her şeyi hakkıyla bilen) dir, Kadîr (her şeye hakkıyla güç yetiren)dir. ( Rum suresi- 54)

BİR HADİS 

 
 

Ebû Hureyre (Allah Ondan razı olsun)’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu: “Yedi şey gelmezden önce iyi amellere koşup yarış ediniz: Herşeyi unutturan fakirlikten, azdırıp yoldan çıkaran zenginlikten, akıl ve bedenin dengesini bozan hastalıktan, saçma sapan konuşturan ihtiyarlıktan, ansızın geliveren ölümden, gelmesi beklenen şeylerin en şerlisi Deccal’ın çıkmasından, en dehşetli ve acı olan kıyametin gelmesinden başka bir şey mi bekliyorsunuz?” (Tirmîzî, Zühd 3)

 

KISSA

Bir gün Mevlânâ hazretleri bir toplantıda halka sohbet ediyorlardı. Birden bire içeri saygın bir genç girdi ve orada bulunan ihtiyarlardan birinden daha üst tarafa oturdu. Hz Mevlânâ sohbetine bir süre daha devam ettikten sonra şunları anlatmaya başladı:

Geçmiş zamanda Allah'ın emri şöyleydi: İhtiyarların üst tarafına oturan her genç derhal yerin dibine giderdi. O milletin kısası öyleydi. Şimdi bu devirde yeni yetişen gençler hiç korkmadan ve çekinmeden yolda bulunan ihtiyarları tekmeliyor (daha çok saygısızlık yapıyor) ve akıbetlerinin kötüleşeceğini, içlerinin şekilden şekile gireceğini bile düşünmüyorlar.

Allah'ın yenilmez aslanı Ali bin Ebû Tâlib (Allah onun yüzünü kerim kılsın) sabah namazını kılmak üzere Peygamber'in mescidine gidiyordu. Yolun ortasında ihtiyar bir yahudinin önünde gittiğini gördü. Müminlerin emiri civanmertliği, insanlığı ve ahlakının iyiliği nedeniyle o ihtiyara saygı gösterdi. İleri geçmeyip yavaş yavaş onun arkasından yürüdü. Peygamber'in mescidine ulaştığında Mustafa hazretleri (Allah'ın selamı üzerine olsun) birinci rekâtın rükûuna varmıştı.

Yüce Allah'ın emriyle derhal Cebrail geldi ve Ali-yi Murtâza'nın (Hz. Ali) sabah namazının birinci rekâtını kılmak sevabından yoksun kalmaması için elini Peygamberin mübarek sırtına koydu. Çünkü ilk rekât namaz yüzyıllık ibadetten daha makbuldür. Peygamber "İlk rekât namaz, dünya ve dünya üzerinde bulunan her şeyden daha iyidir" diye buyurmuştur.

Mustafa hazretleri ( Allah'ın salat ve selamı üzerine olsun) namazı, virdleri ve duayı bitirdikten sonra Cebrâil-i Emîn'e "Bu gün gerçekleşen bu halin sırrı neydi?" diye sordu.

"Ali mescide gelirken ihtiyar bir Yahudi'ye rastladı. Onun yaşına saygı gösterdi. Ondan ileri adım atmadı. Her türlü eksikten münezzeh olan Yüce Allah, Ali-yi Mekkî'nin (Hz. Ali) sabah namazı sevabından yoksun kalmasını uygun görmedi de böyle bir iyilikte bulundu" dedi Cebrail.

Şimdi Ali-yi Murtazâ gibi bir adam, kâfir bir ihtiyara saygı gösterdiği için bunun karşılığında Allah'tan böyle bir lütuf ve iyiliğe ulaşırsa, Allah yolunda kocalmış, İslam dininde sakalını ağartmış o mana kocalmışlarının sohbetine ulaşıp Allah'ın makbul kulları arasına geçmiş âşık ve sadık bir ihtiyara saygı gösterip onu ağırlayan kişiye Allah'ın ne lütuflarda bulunacağını var kıyas edin. Gerçekte Kur'ân'da buyurulduğu gibi "İzzet Allah'ın, peygamberlerin ve bütün müminlerindir" (Münâfikun, 63-8). Eğer sen daima talihinin genç kalmasını istersen ruhani bir ihtiyarın eteğine yapış. Çünkü böyle bir doğru ihtiyarın yardımı istersen ruhanî bir ihtiyarın eteğine yapış. Çünkü böyle bir doğru ihtiyarın yardımı olmadan hiçbir genç ihtiyarlamadı ve ruhani ihtiyarların  yardımına ulaşmadı. (Mesnevi)

BİR SÖZ

Yaşlılara saygı gösteren kimseye, ihtiyarladığı zaman, Allah Teala, saygı gösterecek kimseler yaratır. Hadisi Şerif

RESİMLER

 

 

Grup sayfamıza katılmak için >>> TIKLAYINIZ

 
 
 
 

BİR DUA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Yasal Uyarı: Yayınlanan yazı ve haberin tüm hakları Dinihaberler.com.tr'ye aittir. Özel izin alınmadan yazı ve haber hiçbir şekilde kullanılamaz. Ancak yazı ve haberin bir kısmı aktif link verilerek alıntılanabilir.  Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip uygulanacaktır.
Anahtar Kelimeler:

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
WhatsApp Üzerinden Büyük TuzakÖnceki Haber

WhatsApp Üzerinden Büyük Tuzak

Diyanet yükseköğrenim öğrenci yurt sayısını 20\'ye çıkarmayı hedefliyorSonraki Haber

Diyanet yükseköğrenim öğrenci yurt sayıs...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!