Misafirin ev sahibi’nden dilekleri: Tavaf duaları…

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Misafirin ev sahibi’nden dilekleri: Tavaf duaları…
Mukaddes topraklara girdiğiniz andan itibaren zaman zaman gözünüze çarpan bir yazıyla karşılaşırsınız: "Merhaben Yâ Duyûfer-Rahmân" yani "Hoşgeldiniz! Ey Rahmân'ın misafirleri…" Evet, her bir mümin, davetlidir burada ve bizzat Allah'ın misafiridir… İşte bu misafire -dünkü yazımızda da ifade ettiğimiz üzere- Allah Teâlâ, "Ev Sahibi" olarak, niyazlarını, dileklerini sunma imkanı bahş ediyor kuluna… Tavaf dualarına bir de bu gözle bakmak gerek…

Kıymetli okuyucum.

Mukaddes topraklara girdiğiniz andan itibaren zaman zaman gözünüze çarpan bir yazıyla karşılaşırsınız: "Merhaben Yâ Duyûfer-Rahmân" yani "Hoşgeldiniz! Ey Rahmân'ın misafirleri…" Evet, her bir mümin, davetlidir burada ve bizzat Allah'ın misafiridir… İşte bu misafire -dünkü yazımızda da ifade ettiğimiz üzere- Allah Teâlâ, "Ev Sahibi" olarak, niyazlarını, dileklerini sunma imkanı bahş ediyor kuluna… Tavaf dualarına bir de bu gözle bakmak gerek…

Dünkü yazımızda, Tavaf esnasında okunacak dualara gelmiş ve yazımıza son vermiştik. Kaldığımız yerden devam ediyoruz. Aşağıda, her bir şavtta okunacak dualar yer almaktadır. Tavafta, Hacerul-Esved'den başlayıp yine orada sona eren her bir dönüşe "şavt" denildiğini hatırlatarak sizleri bu dualarla baş başa bırakalım.

TAVAF DUALARI

BÜTÜN ŞAVTLARDA RÜKN-İ YEMANİ İLE HACERUL-ESVED ARASINDA OKUNACAK DUA

"Ey Rabbimiz! Bize dünyada da ahirette de güzellikler ver. Ve bizi Cehennem azabından koru. Bizi sevgili ve salih kullarınla birlikle cennetine al. Ey Âlemlerin Rabbi! Azîz ve çok bağışlayıcı olan Allah'ım!"

1. ŞAVTIN DUASI

"Şanı yüce olan, her türlü noksanlıktan uzak bulunan Allah'ı tesbih ederim. Bütün hamd ve şükürler Allah'a mahsustur. Allah'tan başka ilah yoktur ve Allah en büyüktür. Azamet sahibi Allah'tan başka güç ve kuvvet sahibi yoktur. Allah'ın da salât ve selâm ettiği Resulullah Hz.Muhammed'in üzerine salât ve selâm olsun.

Allah'ım! Sana iman ederek, Kitab'ını tasdik ederek, verdiğim sözü tutarak, Senin Nebin ve Habibin olan Hz.Muhammed (sav)'in sünnetine uyarak buraya geldim. Allah'ım, Senden beni affetmeni ve bana afiyetler vermeni diliyorum. Dinim, dünyam ve ahretim için daimi afiyetler niyaz ediyorum. Cennetine kavuşmak ve cehenneminden de kurtulmak istiyorum. Bana bunları nasib eyle ya Rabbi!"

2. ŞAVTIN DUASI

"Allah'ım! Bu ev senin evindir. Emniyet ve esenlik sadece senden gelendir. Bu kulların hepsi, Senin kulundur. Ben de Senin kulunum ve Senin kulunun evladıyım. Burası, cehennemden Sana sığınanların yeridir. Allah'ım! Bize imanı sevdir, onu kalbimizde süsle. Bize küfrü, günahları ve isyanları kötü göster. Bizi doğruya erenlerden eyle. Allah'ım! Beni, kullarını yeniden dirilteceğin günün azabından koru. Beni, cennetine hesaba çekilmeden girenlerden eyle."

3. ŞAVTIN DUASI

"Allah'ım! Ben, şüpheden, şirkten, ayrılıktan, ikiyüzlülükten, kötü ahlaktan, kötü hallere düşmekten, malımın, ailemin ve evlatlarımın başına kötü şeyler gelmesinden Sana sığınırım. Allah'ım! Ben, Senin rızanı ve cennetini istiyorum. Senin gazabından ve cehennemden yine Sana sığınıyorum. Allah'ım! Kabirde yaşanacaklardan da; hayatın ve ölümün sınavlarından da Sana sığınırım, beni muhafaza eyle Yâ Rabbi."

4. ŞAVTIN DUASI

"Allah'ım! Umremi makbul bir umre eyle. Çabamı ve gayretimi, ödüllendirilmeye değer kıl. Günahlarımı affet. Amellerimi sâlih ve makbul eyle.

Ey kalplerde olanları bilen Allah'ım! Beni karanlıklardan aydınlığa çıkar Allah'ım! Ben, senin rahmetini ve affını kazandıracak çalışmalarda bulunmayı; her türlü günahlardan ve kötülüklerden kurtulmayı; her türlü iyilikte zenginliği, cennete kavuşmayı ve cehennemden de kurtulmayı diliyorum.

Beni rızıklandırdığın şeylere kanaat etmeyi ve bana verdiklerini bereketli kılmanı istiyorum. Benim bilmediğim ama Senin bildiğin iyilikleri de bana nasib eyle Allah'ım!.."

5. ŞAVTIN DUASI

"Allah'ım! Beni arşının gölgesinden başka hiçbir gölgenin olmadığı ve Senden başka hiçbir şeyin bâki olmadığı günde, arşının gölgesinde gölgelendir. Beni, Senin peygamberin olan Hz.Muhammed (sav)'in havuzundan içerek -bir daha hiç susamayacak şekilde- suya kandır. Allah'ım! Ben Senden, Senin Peygamberin Hz.Muhammed (sav) hangi hayırları istemişse onları istiyorum. Ve O, hangi şeyden Sana sığınmış ise onlardan ben de Sana sığınıyorum. Allah'ım! Ben Senden cenneti istiyorum. Cennetin nimetlerini ve beni Cennete yaklaştıracak söz, fiil ve amelleri istiyorum. Bana bunları lûtfeyle Rabbim!"

6. ŞAVTIN DUASI

"Allah'ım! Senin benim üzerimde pek çok hakkın var. Yine Senin yarattıklarınla benim aramda da haklar var. Allah'ım! Senin benim üzerimde olan haklarını affeyle. Yarattıklarına ait olanların yükünü de üzerimden kaldır. Helal olan nimetlerinle bana bolluk verip haramından sakındır. Ey mağfireti bol olan Allah'ım! Sana itaat etmeyi nasib eyle ve Sana isyan etmekten beni koru. Senin lütfuna kavuşarak Senden başkasına muhtaç olmaktan beni kurtar. Allah'ım, şu evin gerçekten çok azametlidir. Sen de çok Kerîm'sin. Ve Sen ey Allah'ım! Halîm'sin, Kerîm'sin, Azîm'sin. Sen affetmeyi seversin. Beni de affeyle Allah'ım!"

7. ŞAVTIN DUASI

"Allah'ım! Ben senden kâmil bir iman, sâdık bir inanç, geniş bir rızık, huşû dolu, titreyen ve ürperen bir kalp, zikreden bir dil, helâl ve temiz kazanç; ve Sana samimi bir yönelişle tövbe etmeyi niyaz ediyorum. Allah'ım! Ölümden önce tevbe etmeyi ve rahat bir ölümü ve ölümden sonra mağfiret ve rahmetini bana nasib eyle. Allah'ım! Hesaplar görülürken affını, cennetine kavuşmayı ve cehennemden kurtulmayı istiyorum. Ey Azîz ve çok bağışlayıcı olan Allah'ım! Senin çok geniş rahmetinle bunları bana lûtfeyle… Rabbim, benim ilmimi ziydeleştir ve beni salih kullarından eyle. "

Bu dualarla birlikte, her kişinin gönlünde tuttuğu ve Rabbine arz etmek istediği niyazlarını, dileklerini de tavaf esnasında dile getirmesi mümkündür. Özellikle kendisinden dua talep edenleri de unutmaksızın, vatanımız-milletimiz ve Ümmet-i Muhammed'in selameti için niyazda bulunulmalıdır. Tavaf, nihayete erdiğinde müsait bir yerde iki rek'at namaz kılınarak aşağıdaki dua yapılabilir.

TAVAF NAMAZINDAN SONRA OKUNACAK DUA

"Ey Kâbe'nin Rabbi olan Allah'ım! Beni, anne ve babamı, eşimi ve çocuklarımı; ve bütün Müslümanları Cehennem ateşinden âzâd eyIe.

"Allah'ım! Gizli ve açıktan yaptığım her şeyi Sen biliyorsun. Günahkâr hâlimi Sana arz ediyorum. Benim neye muhtaç olduğumu Sen daha iyi bilmektesin; huzurundan beni eli boş çevirme. Şu andaki duygularımı Sen benden daha iyi bilirsin. Allah'ım! Günahlarımı bağışla.

"Allah'ım! Şu yüce makamda affedilmemiş bir günahımı bırakma. Her türlü gamdan, kederden ve sıkıntılardan beni kurtar. Muhtaç olduğum şeylere kolayca sahip olmayı bana nasib eyle. İşlerimizi kolay, günlümüzü ferah ve her işimizin sonunu hayırlı eyle. Dertlerimize deva, hastalarımıza şifalar ver. Allah'ım! Bize Müslüman olarak yaşamayı, Müslüman olarak ölmeyi ve Müslüman olarak dirilmeyi nasip eyle. Bizi kötü insanlardan uzak kıl ve salih kullarına ilhak eyle. Âmin."

Gerek tavafın akabinde kılınan namazdan sonra ve gerekse sair zamanlarda içilen her Zemzem suyu sonrasında, Peygamber Efendimiz (sav) tarafından, okumamız tavsiye edilen dua ise şöyledir.

ZEMZEM İÇERKEN OKUNACAK DUA

"Allah'ım! Senden faydalı ilim, bol rızık ve bütün dertlerime ve hastalıklarıma şifalar vermeni diliyorum."

Bir sonraki yazımızda, Safa ve Merve tepeleri arasında gerçekleştirilen Sa'y ibadeti ile Zemzem üzerinde duracağız. Sağlıcakla kalınız efendim...

Prof. Dr. Mehmet Emin Ay


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
AÖF sınav sonuçları açıklandıÖnceki Haber

AÖF sınav sonuçları açıklandı

Müşavirlik/Ataşelik/Koordinatörlük yazılı sınav tarihi açıklandıSonraki Haber

Müşavirlik/Ataşelik/Koordinatörlük yazıl...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!